• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Здравейте.
Четох, четох, четох този прекрасен форум на който попаднах случайно.Възхитен съм от информацията която може да се получи наготово от форума и която (знам от личен опит) се добива само с практикаи естествено малко теория. Радвам се на такива хора които споделят добитите с мъки и грешки знания на новобранците :)

Най накрая се осмелих и аз да попитам нещо.

Къща стара, гредоред, кара тавани, доста високи стаи.Преди 2-3 години направих изолация-вътрешна от депрон-6мм,и се топлим с климатик, но...дотук добре. Обаче под нас стаята не се обитава и дъските на пода зимата са студени. Стаята е обкантена с перваз които е висок 10 см и изолацията стига до него. Зимата по този перваз се получава конденз понеже той контактува със стената която не се отоплява поради вътрешната изолация и се получава мухъл по ъглите заради конденза...
Искам да попитам може ли да ги махна тези первазчета, да сложа някаква изолация на пода 4-5 см и отгоре ламиниран паркет-поне така съм го замислил аз. Дайте някакви други предложения, ако ви се струва че това е недомислено. Също и какви материали да използвам.
Ако има конденз как да го изолирам от ламината и т. н.
Надявам се майсторите ще дадат прилични предложения, съответно с ориентировъчна цена - стята е 16 кв. Мерси.
Теди - специалист
Тъй като си на гредоред, ако сложиш изолация върху нея трябва и OSB плоскост да има за твърдост и тогава ламинат или паркет.
За конденза, ако може отвън да се облече този перваз за да спре.В краен случай го мажеш с разтворимите водоизолиращи смеси и фибран, друго не ми идва на акъл.
Теди написа:
Тъй като си на гредоред, ако сложиш изолация върху нея трябва и OSB плоскост да има за твърдост и тогава ламинат или паркет.
За конденза, ако може отвън да се облече този перваз за да спре.В краен случай го мажеш с разтворимите водоизолиращи смеси и фибран, друго не ми идва на акъл.
Первазаз ще го махна и на стената до пода -10 см ще сложа пак депрон, но по дъските какво да сложа-те понеже са доста в стената вкарани и по тях идва студа и те кондензират до една педя от стената.Това OSB хидроизолира ли? И какво да сложа за хидро изолация да не надуе ламината?
Теди - специалист
Значи щом дъските ти влизат в стената отвън само е спасението с фибран. Вътре в/у пода си слагаш фибран за под, след това OSB (това е нещо като ПДЧ, но на по едри парчета пресовано и слепено) и в/у него, ако искаш лепи паркет или ламинат. Като изолираш отвън няма как да има влага.
velsi - Почетен майстор
Абе я разкарай тоя Депрон и си направи нормална изолация.
velsi написа:
Депрона е супер изолация за отопление с климатик.
Ако бях на дърва щях да направя външна изолация , но така няма смисъл да топлиш стените.

Депрона няма да го махна. По вероятно е къщата да се махне. Знам, че ще има всякакви предложения, но такива от сорта
velsi написа:
не ми вършат никаква работа.
ivoru - специалист
marine написа:
Депрона няма да го махна. По вероятно е къщата да се махне. Знам, че ще има всякакви предложения, но такива от сорта
velsi написа:
Напротив, вършат ти. За изолация на тухла се слага стиропор, а депрона наподобява на фибран (ХРS), той не позволява на тухлата да диша и ето ти конденз. Пък и 5 см стиропор едва ли ще могат да се сравнят с 3 мм депрон, остави какво пише по таблиците на производителя.
ivoru написа:
marine написа:
velsi написа:
Напротив, вършат ти. За изолация на тухла се слага стиропор, а депрона наподобява на фибран (ХРS), той не позволява на тухлата да диша и ето ти конденз. Пък и 5 см стиропор едва ли ще могат да се сравнят с 3 мм депрон, остави какво пише по таблиците на производителя.
Ами добре че се слага стириопор на тухлата, обаче аз казах къде имам конденз и защо.И депрона е 6мм, а не 3мм и изобщо четете ли какво съм писал или си говорите просто ей така.
Върху депрона нямам шпакловка, а направо тапет. НЯМАМ КОНДЕНЗ ПО СТЕНАТА, а в долния краи на стената където е первазчето...Депрона съм го лепил с хидроизолационна смес за топлоизолации. Други предложения няма ли?
evdoki - специалист
Явно съветите на колегите не те устройват.
Кажи какво искаш да чуеш- аз ще ти го напиша
velsi - Почетен майстор
Виж сега, приятелю, аз нямам никакво намерение да споря с тебе, още по-малко пък да налагам някакво мнение или да се заяждам. Аз също обитавам много стара къща, гредоред. Направих си миналата година вътрешна изолация от 3 см стиропор, а на тавана 8 см. стиропор + 5 вата. Нямам нито влага, нито конденз, нито пък мухал. Нямам даже аспиратор в кухнята! Твоя работа си е какво ще си лепиш по стените и колко ще ти струва. Въпроса е, че за да е наистина ефективна една изолация тя трябва да има определена дебелина и това ще ти каже всеки (с изключение на продаващите Депрон). Просто не се сдържах затова ти написах, защото Депрон с такава дебелина просто не е сериозна изолация. Но ти явно си фен. Няма нищо лошо. Дерзай.
  • 1
  • 2

Тема "дайте акъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: