• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
gladiatormaximus - специалист
вижте какво си направих със старата ракла на бабата на тъста ми

Прикачен файл

mini raklata .jpg
mini raklata .jpg (187.56 KиБ) Видяна 23102 пъти
Emerald - модератор
:shock: :shock: Лелеее, това е най-болното ми място- хей такива раклички. Разрив на сърцето ще получа от завист. :lol:
Просто прелест! Обожавам старинни ракли.
Как бабите ви са толкова умни да пазят двеста години такива съкровища? :roll: Моите всичко са изхвърлили, а това което те не са успяли, родителите ми успешно са довършили. :sad:

Сега ако я покажеш в първоначалния и вид и ако разкажеш как я транформира, златен ще си. :) Виждам нещо като кракле отпред, но има орнаменти и опушени участъци.
не знам на кво викаш КРАКЛЕ - ако е на заключващото - значи си прав.

А що се отнася до пазенето на раклата - точно тази не е била увита в целофан - даже напротив - стояла е горкичката :shock: 10-15 години на открита тераса, преди това е била в някаква изба, а след това доста престояла на таван.

За съжалоение нямам снимки отпреди, защото не съм мислил да я показвам тук, но ето малък ориентир --> :lol: това човече е в цвета на блажната боя, с която беше намазана почти цялата.

А относно реставрацията - ами много зор, изобретателност и малко изкуство, няколко новички обкова (които състарих заедно с раклата), нови панти и 3 м плат за тапициране отвътре, за да може да се ползва не само като украшение.

Е, има си кусури - напр. след дългото съхраняване на дрехи на по 60-100 години, добре нафталирани сигурно близките 3-4 години няма да има нужда да купувам нафталин - мирише ЯКОООО

Ако някой знае хитринка как да неутрализирам нафталин (без да слагам аеро за кола или тоалетна, което ще направи всичко по-ужасно) моля да ме светне

ами това е

ако някой иска да му оправя старите вехтории може да ме помоли
Emerald, ето ти и снимка от целия кът - има и състарени греди над раклата - ако много те е яд ще те черпя една ракийца в юзче и съвсем ще те довърша.

а ето и едно модерно допълнение към антиката - сам си правя такива нещица - лампи, скулптурки и пр. - за момента само за приятели, които не искат да знаят, че такива истории по магазините стигат до 1000-2000 лева, защото си имат мен - и така им е по-лесно

Е, ако има някой който се влюби в тях все ще гледам да го оправя с няколко нули по-евтино

Прикачен файл

rosen Picture 151 .jpg
rosen Picture 151 .jpg (50.21 KиБ) Видяна 23041 пъти

Прикачен файл

rosen Picture 150.jpg
rosen Picture 150.jpg (182.62 KиБ) Видяна 23041 пъти
velsi - Почетен майстор
А би ли споделил с какво състаряваш гредите?
Emerald - модератор
gladiatormaximus, така не е честно. :? Не стига че ни дразниш с такава разкошна ракла, ами не искаш да разказваш как я направи. :?
На страничния панел няма кракле, но на предния мисля че е точно това? Дай по-близък план поне да си отгатна техниката сама! :lol:

Хайде де, няма да ти вадим думите сега с ченгел- разказвай всичко по ред! Не "състарих", а...точка по точка как го направи. :roll:

Къта с гредите е разкошен.
Това "модерно допълнение" всъщност какво е? Прилича на гъба за баня. :lol: Шега. :roll: От какво е направено и за какво служи?

А за ракийката...ееех, с удоволствие. Само да имаше начин някак през сателита. :lol: Запази поканата за друг път! :wink:
състарих не е много точно - гредите са купени направо от склада и ги наклепах с два чешита лак (цвят орех)

Има и друг по-ефектен начин, но просто нямах време и нужния уред с мен.

А по-ефектния начин е с газова горелка (или бензинова лампа). Обгаряте гредите и после леко ги престъргвате с шкурка.

Така си стават направо от първия път и остава единствено някакъв лак(мат) и ГОТОВО.

А за раклата ...хм... ами понеже не ми се занимаваше с истинска реставрация - с подмяна на фурнири, сваляне на бои до дърво и т.н.

Взех си 2 спрея с боя графит и я пръснах цялата черна ( с изключение на капака, на който има някаква страхотна ламарина с орнаменти. Така на места зелената боя не е плътно покрита и заприлича наистина на опушена. После взимате една четка и една кутия златна или бронзова боя и без да топите много, само леко леко - мацкате насам натам.

Отпред има пак ламарина, която е релефна, но тъй като тя беше със зелена боя трябваше да я боядисам черна, а после с едно малко валяче (дунапренено) - е, може и с гъбка (ако сте по-търпеливи) минах върху релефа и така изпъкналите части станаха също златни.

Останаха орнаментите, които също минаха през черно и златно и това е.

Банковата ми сметка за всички, които мислят да ползват патента ми е :

KAYMAN BANK MALDIVES
IBAN : SHWMETHEMONEY 232323444166
SWIFT : 97608713407
а онова не е гъбка за баня а телена конструкция за лампа - по тела от вътрешна страна прикрепям лампички и става нещо kato art deco лампичка за зема, етажерки или таван - който където я ШИБНЕ
djuji - напреднал
Браво, всичко е страхотно. Благородно ви завиждам.
ето и кухничката как се барна

Гредички, облицовано със тухлички коминче - абе както сме си го мечтали (е поне аз де)

Прикачен файл

kitchen real.jpg
kitchen real.jpg (65.46 KиБ) Видяна 22682 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "една 200 годишна ракла оживява" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: