• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
lov - майстор
Даже заглавие като хората не можах да измисля. Но проблема е следния:
На вилата имам щерна и олука е вързан към нея но напълни ли се почват едни гимнастики с вадене на тръби и кривки за да се обърне да тече в друга тръба. Гледал съм уж по големите магазини за някакъв разпределител но уви. Някой ако е правил подобно нещо или да знае да се предлага готово да свирка че ми писна. Пак удавих помпата дето ми е в щерната след поройния дъжд оная вечер.
rendo - специалист
Най простия вариянт - поплавък + преливник и никакви улуци няма да движиш напред назад
lov - майстор
Идвало ми е наум нещо подобно ама не е приложимо по простата причина че има листа клечки и тем подобни боклуци от дърветата на около. Даже съм намерил един поплавък неръждавейка от кондензно гърне. Но малък ми се види. А и може някой да е прави нещо подобно така че да не преоткривам топлата вода от ново. Не съм специалист по ВиК но си спомням че имаше някакви подобни клапани за канални води само че бяха да предотвратят обратно връщане. Та нещо такова ако може да се преправи за по лесно иначе всичко трябва да се прави от А до Я на ръка.
rendo - специалист
Не мога да разбера защо приемаш поплавъка за нещо - сложно и точно - ето ти най простия вариант с клапа, въже и футболна топка
Единственото е, че топката трябва да е голяма за да дърпа клапата.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (10.02 KиБ) Видяна 5523 пъти
Тани - модератор
И защо е това усложняване - един преливник малко под нивото на помпата с по-голям дебит от входящите тръби ще се грижи "автоматично" за здравето на помпата и пълненето :wink:
lov - майстор
Аз поплавъка не го приемам за сложно нещо ами мястото където трябва да се направи това е ограничено. Щерната е под земята . Тоест нейната горна плоча е на нивото на земята.Помпата е от струг и си плува свободно вътре на едно поплавък или по точно понтонче от бутилки за безалкохолно. Така че винаги трябва да имам малко място отгоре. Сега само не ме карайте и да сменя помпата защото за да ползвам такава си има други причини за които не ми с обяснява сега. Водата до нея достига по едни кривундели . И за да сложа поплавъка вътре и да изкарам това въже горе става една сложнотия от ролки. За това ми се ще по лесния вариант. Направо ръчен клапан но така че да не пуска нищо вътре. Да не се влияе от боклуците които може евентуално да попаднат там и да бера ядове с автоматизирането на системата. Ако има нещо готово като клапанна система по лесно ще стане дори и да се мине на автоматичен режим. Проблем ми е да издиря готова клапанна система за тази цел.
Gnus - специалист
Разбирам защо ти се дави помпата - като се опре в тавана, няма накъде да изплува. Така ли е?
Но не разбирам, щом като е под земята, накъде трябва да изтече водата при свръхпълнене? В съседен резервоар?

Идва ми наум да направиш поплавъка с рамо и бутон в основата му, така, че в горно положение да включва помпата и да изпомпва накъдето трябва. Така поне няма да я давиш. Или самият понтон на помпата да служи за тази цел.
Тани - модератор
http://www.lindab.bg/dokumenter/Lindab_ ... ley_bg.pdf

Виж на предпоследната страница има накрайник за каптиране на вода - дали ще ти свърши работа
lov - майстор
Gnus написа:
Разбирам защо ти се дави помпата - като се опре в тавана, няма накъде да изплува. Така ли е?
Но не разбирам, щом като е под земята, накъде трябва да изтече водата при свръхпълнене? В съседен резервоар?

Идва ми наум да направиш поплавъка с рамо и бутон в основата му, така, че в горно положение да включва помпата и да изпомпва накъдето трябва. Така поне няма да я давиш. Или самият понтон на помпата да служи за тази цел.
Айде да обясня подробностите. Ползвам такава помпа защото не трябва да се обезвъздушава. А зимата като я изключиш всичката вода която е в тръбите се връща обратно и няма опасност да замръзне. А е предвидена да можеш да регулираш дебита дори и да затвориш напълно изхода.
И добре си разбрал трябва да остане около педя въздух в резервоара за да има къде да плува. Варианта сама да се включва отпада защото дебита и е малък и няма да може да насмогне.
Иначе резервоара си има преливник и с тръба заминава в ниското защото съм на склон. Но тази тръба минава под сградата и няма как да се преправи че да държи по ниско ниво на преливника. Бе никой не е мислил на времето за помпи и тем подобни неща. Даже тази сграда не е моя та няма как и да искам да правя нещо.
Сега в случая вадя едно коляно което е закачено в тръбата дето влиза в резервоара и го вкарвам в другата да заминава в дерето. Па е на високо и трябва всеки път да се катеря на нещо да го стигам. На всичко отгоре за да става тази манипулация тръбите не влизат кой знае колко добре и все капе от там. А и е пред входната ми врата.
Бе гадост от която трябва да се отърва в най скоро време. Ама и водата ми трябва и не мога да се лиша от нея.

Тани това не можах да го отворя даже компа ми забива като се опитам.
Тани - модератор
И аз не можах да го отворя , но предположих че проблема е при мен. Затова първо го свалих на компютъра и после си го отваря нормално. Копирах картинките само:

Прикачен файл

Улуци.png

Прикачен файл

Улуци1.png
Улуци1.png (36.39 KиБ) Видяна 5303 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Превключване на олуци." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: