• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
amal - напреднал
Най после си монтирах слънчев колектор на покрива на къщата. Тръбно вакумен с приблизителни размери 1800/1400 с 18 тръби. Дори и в облачно време имам 30 гр. вода в бойлера.
Проблемът е , че като няма никой в къщата няколко дни температурата на водата скача на 90-100 гр. и клапана на бойлера изхвърля горещата вода. Но това е малкия проблем. Голямия е че течността в колектора горе на покрива, която е тип антифриз прегрява и се изхвърля от предпазен клапан. Майстора го чакам 10 дни да дойде и да донесе течност и с помпа да зареди системата. А цената на това е сериозна.
Спасението от този проблем според специалисти е когато напускам къщата за дни, да се кача на покрива и да завия колектора с бял чаршав, но за мен това е невъзможно защото покривът е много стръмен а за мен е рисковано.
Според мен решението е амтоматична завеса тип щора или навита на прът завеса която да се спуска с моторче с крайни изключватели или с дистанционно. Може и с въже от земята, имаше такива пръчки с пружина вътре за пердета. Разбрах, че този проблем го имат всички със слънчеви колектори с недостъпни покриви. Някой специалист може да направи добър бизнес.
Моля за идея как да се справя с проблема. Виж http://www.kolektori.com/sk.htm
mladkal - майстор
Лазар, г-н Лазар Ганев... В ръкава си има винаги коз за подобен вид казуси..ако не - аз шъ съ изкажа -неподготвен на сто процента....
amal - напреднал
Нищо не разбрах от напсаното.
VLADO66 - майстор
mladkal написа:
Лазар, г-н Лазар Ганев... В ръкава си има винаги коз за подобен вид казуси..ако не - аз шъ съ изкажа -неподготвен на сто процента....
Бонд...Джеймс Бонд :-D
CARRION - специалист
Ако бойлера ти има възможност за монтаж на радиатори може да се сложи една лира която да ти понижава температурата в бойлера докато те няма
fox_vt - майстор
Ако системата ти не е термосифонен тип т.е. ако бойлера ти е долу при теб решението е много просто-правиш си байпас на възвратния клапан на системата и като те няма го отваряш.Колкото загрее през деня през ноща се връща обратно горе.

пп опаа вакуумно тръбен ли каза :? там може и да не стане работата.Това дет го написах може и голяма простотия да се окаже ама не ми се трие.

ппп друг вариант да се монтира ел клапан който да изпуска топла вода от бойлера при достигане на критична температура.Нз ако се остави помпата постоянно включена дали няма да му се влоши кпд то и да не грее толкова.

пппп и все пак джеймс бонд ако се весне да каже и той ако вече не е :-D
amal - напреднал
Панелът е тръбно-вакумен. Продължавам да събирам съвети.
kuuuuuul - майстор
Най елементарното е като нагласиш помпата да върти през ноща и да охлажда бойлера който в твоя случай е малък за този колектор,евентуално слагаш по голям. или добавяш още един след това има и други по сложни варианти.
Andri01 - майстор
"Drain Back" системата решава въпроса,но с вакуумено тръбен колектор не знам дали ще стане. Моята е с плосък колектор и си работи без грешка.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: