Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
R.A.D.A - специалист
Здравейте,
След приключенията миналото лято по вкарването на малкото апартаментче във вид , годен за живеене изкарахме почти благополучно зимата и това лято ни обзе треска да остъкляване, че ни е малко мястото с покрив и голямо това без ;)
Да си дойдем на думата- имаме почти 60 кв.м тераса на последен жилищен етаж и никакъв покрив над нея. Искаме да приобщим част от нея като направим остъкляване и някакъв покрив - някой вадил ли е разрешение от община Лозенец?
Изнтересува ме какво точно иска главния архитект, дълго ли се чака за отговор и т.н. други подробности . Днес се опитах да получа инфо от самата община , но телефона даден за гл.архитект никой не го вдига , говорих с кого ли не в общината , но пък те инфо нямат , трябвало да отида на място.... :supz:
Ясно , че ще се ходи до там , но ще ми е от полза , ако някой вече е вадил разрешително да ми даде "кураж"
Ще ме попитате , защо ми е притрябвало - ами имаме една съседка в блока , за наш късмет е на нашия етаж и тя вдига шум за цяла казарма, но като и направи някой вежлива забележка вика полиция и се оплаква , че и навлизаме в "личното пространство и понеже децата ис а шведски граждани си имат права" последно вика полиция , за да се оплаче от домоуправителя , че и е спрял чипа за асансьора, нищо , че тя още една такса не е платила , а е собственик от 2 години.....та така , че , ако си направим остъкляване ще трябва да сме сзе подсигурили предварително....
Втория ми въпрос е за покрива - чудим се за цялостно стъкло , или на едната страна да е обикновенна някаква дървена конструкция за покрив и само вертикално стъкло - нямаме идея и за фирми.
nikolovvd - майстор
Чл. 147. (1) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:

12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;

(2) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7, и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им, а в случаите по т. 14 - се представят становища на инженер-конструктор, на електроинженер и/или на инженер по топлотехника с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им и становище, с което са определени условията за присъединяване към разпределителната мрежа.
8180 - майстор
R.A.D.A написа:
Да си дойдем на думата- имаме почти 60 кв.м тераса на последен жилищен етаж и никакъв покрив над нея. Искаме да приобщим част от нея като направим остъкляване и някакъв покрив - някой вадил ли е разрешение от община Лозенец?
Без да съм навътре в материята като Колегата nikolovvd, да спомена, че описаната ситуация е (вероятно полузаконно) усвояване на въздуха над "кота корниз" - масова практика в бума на строителството.
Тези тераси (мисля НЕ СА "балкони и лоджии") се продаваха почти на цената на жилищна площ.
Ако беше възможно, строителят щеше да ги усвои и да вземе по-висока цена за апартамента, както на по-долните етажи - почти без допълнителни разходи.
Възможно е, планираното преустройство (изменение на фасадата и етажността) да касае други нормативи и особено при наличие на "вредни съседи" да се нуждае от по-сериозно проучване на въпроса, често свързано "с пари на правилното место".
Рада,
Кофти ситуация - много е гот с по-ниска цена за м2, на високо, с гледка към Витоша, масички, шезлонги, чадърчета, цветенца - ДО ПЪРВАТА ЗИМА, когато се появяват сняг, лед, течове в стаите и към съседите отдолу, проблеми с "екстрата" вода и канал на терасата, с кредит и съседи "хванали Господ за шлифера".
Изпълнявал съм 5-6 НАВЕСА на такива тераси, заради и частично решаващи изброените проблеми. Не съм чувал клиентите да са имали проблеми/разрешителни по повода, но Вие искате ДРУГО - усвояване, а не остъкляване или навес.

Проучете/уредете сериозно проекта си или сменете в подходящ момент имота си, поне с 2 етажа под подобна тераса от "бума", особено ако и над Вас имате същото "творчество" - подобренията са скъпи и компромисни.
Dam46 - специалист
Нямам виждане как точно стоят нещата при Вас. Разсъждавам. Ако аз имах такъв вариант, бих потърсил, и вероятно наел опитен адвокат, който да извади нужните разрешителни за узаконяването. Естествено, ще трябва и проект на застрояването, също одобрен от общината. За да няма нападение от "добронамерени" и завистливи съседи.
Предполагам, че няма да е евтино цялото упражнение. Ако можете да си го позволите, действайте.
УСПЕХ!
R.A.D.A - специалист
Благодаря за изчерпателните отговори- по принцип явно не съм се изразила правилно- искаме да остъклим терасата , за да имаме и покрив над нея, първо мислехме само да сложим навес, оказвасе обаче , че тези тип тента и други подобни сгъваеми разтегателни и т.н. летни варианти при нас са твърде опасни за употреба заради силните ветрове, над нас няма друг етаж- ние сме последен, другите съседи за сега не са остъклявали или присвоявали или нещо подобно , но много от долните етажи са си наслагали на най различни места по фасадата външните тела на климатиците и вече влизаха в пререкание помежду си част тях. Идеята за адвоката ми се стори много добра, въпроса е да намеря такъв , който се занимава със строителни проблеми, ако пък и има контакти в община Лозенец ще съм на шестица от тото-то :drinkers:
Много благодаря , че ме подсетихте за този вариант, ако бързаме и не си уредим правово нещата , заради пестене на пари и тръгнем да правим каквото и да е било после ще си ги платим с големи екстри - щеше да е супер варианта да нямаме проблеми , но щом съседите извикаха полиция при опита ми след 2 месеца вдигане на етажа ни на глава с крясъщи тряскане на врати и подвикване помежду си в коридора на блока , който си ползват за лични нужди , като слагаха един параван пред нашата врата и си миеха зъбите в коридора - незнайно защо само по долни гащи в 3 през нощта крещейки така , че се събуждах редовно....и в момента в който не издържах и един ден отворих вратата си и помолих- повтарям помолих за по-тихо, на втория ден извикаха полиция и казаха , че нарушаваме личното им пространство и ги притесняваме с неоснователни забележки...........за какво да говорим , за това , че полицаите се смяха - о.к. видяха , че нещата не са в рамките на нормалното , но ако ние остъклим и те се оплачат - тогава вече ще имат основателно право ,ако преди това не сме си извадили разрешително.
Поради финансовата страна на въпроса сигурно ще се наложи дори да правим уговорка с фирмата изпълнител, която също не сме уточнили коя ще е нещата да се направят на няколко етапа - което предполагам ще е възможно , например първо навес, покрив или каквото се нарича, искани се да е стъкло , но след последната буря и получилия се "софия арт стил" на фасади и коли започваме да се замисляме как точно въобще да "остъклим"
nikolovvd - майстор
Много зависи как ще направиш остъкляването.
По принцип поставянето на BVC или Al дограма не се смята за строителство.
По твоите въпроси ти трябва адвокат, който се занимава с дела по ЗУТ, Закона за собствеността и сродни закони, но като начало се посъветвай със строителен инженер, тъй като те изпълняват доста проекти и имат по широк поглед върху тази материя.
Моето мнение е, че никой не може да ти каже какво ще правиш в имота си, както и никой не може да ти влезе в жилището без съдебна заповед. Ако случайно ти дойдат на посещение от отдела за незаконно строителство към общината и поискат да влязат, помни че не си длъжен да ги пуснеш. По принцип трябва да получиш писмо, че с Заповед № ... на кмета на Община ... е създадена комисия в състав ..., която на определена дата и час ще дойде да извърши оглед на ... във връзка с преписка № ...
Дори и в този случай можеш да се изгавриш с тях и да ги върнеш за полицай (обикновено кварталния), двама непознати за тях и теб поемни лица и нотариус, който да ти издаде документ, че си ги пуснал доброволно, т.е. съгласил си се да ти нарушат личното пространство и да ти причинят неудобство, стрес и финансови загуби в случай, че трябва да излезеш през работно време от работа. Като знам, че нотариус за по-малко от 50 лв. не си мърда задника от офиса, има вероятност да се откажат. Можеш и ти да си поканиш някой адвокат, защото си има процесуални действия, които той ще следи дали са правилни.
По този въпрос и аз бих искал да попитам нещичко за една тераса...
Живеем в панелен 5-етажен блок, на втория етаж. Апартаментът е гарсониера, с тераса пред двете стаи. Преди 15 години съседът от долния апартамент реши да прави преустройства и си ушири терасата с около метър напред - масивно изпълнена с подова плоча, иззидани стени и покривна плоча, която е излята под балконската конзола на нашата тераса. Дали е узаконено всичко това нямам идея. На по-късен етап и ние решихме да увеличим площта на терасата си, като използвахме неговата покривна плоча за под и изградихме ограждаща дървена конструкция на половината от терасата. Другата половина остана отворена. Въпросът ми е свързан с узаконяването на това преустройство. И по точно ако той не е узаконил своята увеличена тераса има ли начин аз да увелича моята? Освен това, необходим ли е проект по част ВиК при положение, че е изведен водопровод и канализация до терасата на жилището?
hidrazin - майстор
Силно ме съмнява това да е узаконено. Е, възможно е да е намерил и някакви вратички де. Виждал съм подобни разширения преди години. Изискваше се всички собственици от долу до горе да са съгласни и да си направят такива разширения. Без изключение.
:partyman:
И аз мисля, че не е узаконено, още повече, че терасите са ужасно тесни - едва 70 см светло и имаше период, в който масово комшиите уширяваха кой с колкото му кефне и 100% е незаконно... но все пак не ми се струва логично да е нужно всички от горе до долу да трябва да направят подобно уширение. На различни места съм срещал например апартамент на първи етаж преустроен за магазин или аптека - правят стълбище с малко помещение отпред като ветробран или нещо подобно.. и те ли да са незаконни?
nakatasan - специалист
nikolovvd написа:
Чл. 147. (1) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:

12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;

(2) За строежите по ал. 1, т. 1, 3, 5, 7, и 12 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им, а в случаите по т. 14 - се представят становища на инженер-конструктор, на електроинженер и/или на инженер по топлотехника с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им и становище, с което са определени условията за присъединяване към разпределителната мрежа.
Здравейте, този член от кой нормативен документ е?
Аз също смятам да си остъкля терасата, без да извършвам някакво уширение. Само монтаж на дограма. Нищо допълнително няма да се усвоява или надгражда. Просто с такова остъкляване да се намали влизането на прах и шум, а през зимата студ в стаята.
Поздрави

Тема "разрешение за остъкляване на тераса" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: