• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
naydenov - напреднал
Здравейте, предстои ми в следващите дни на подготвя пода на спалнята и да положя ламинат. Въпросите възникват от факта, че апартамента е на 1-ви етаж от ЕПК блок и пода има известни неравности - по груба преценка до 10-15 мм., полагах един мастар около 1.5 м насам-натам из стаята. Помещението е с един стар балатум от 1982 г., който смятам да премахна с много пот и псувни. И тук възникват разни въпроси какво да правя след това. Трябва да се старая минимално да вдигам нивото. И ако може същевременно с това малко да подобря топлоизолацията, доколкото това е възможно, защото отдолу е мазе. Но топлоизолацията не е основната цел на занятието.
Доста попрочетох из този форум, а и всички ремонти досега съм си ги правил сам, не съм вързан в ръцете. Та стигнах до следните идеи, искам от вас да помогнете с мнения и съвети, които да ме ориентират как да процедирам.
1. Да изравня пода със самонивелираща се замазка, както показваха в "Мисия моят дом", след което да положа паркета. Не знам дали ще убере всички дупки и неравности, досега не съм работил с такава замазка. Няма да подобря топлоизолацията, но минимално ще вдигна нивото.
2. Да направя циментова замазка, която да не е дебела и на места - най -вероятно в краищата ще стига на нула. Не знам доколко ще е здрава такава замазка, топлоизолацията не се подобрява.
3. Да не подравнявам със замазки, а да положа на пода и да закрепя с дюбели или да залепя OSB плоскости. Ще вдигна нивото да речем с 10-12мм, ще направя известна топлоизолация и навярно ще убера неравностите. Отгоре ще положа ламината. Но малко ме притеснява от противопожарна страна.
4. Да сложа 2см стиродур или някакъв друг XPS топлоизолатор с по-голяма твърдост. Без никаква замазка отгоре. Евентуално при нужда да поставя гипсокартон отгоре? Ще вдигна нивото с 30-40мм, което може и да е множко. Отгоре - ламината.

Искам да постигна баланс м/у цена и сравнително качество и ефективност на цялата процедура, а не да се псувам после.
W123 - специалист
Колко пари имаш и с колко време разполагаш?
naydenov - напреднал
И двете са сравнително ограничени, затова казах - разумен баланс между цена и качество. Затова и не говоря за сух под, както е описан в някои теми и статии тук.
rockwall - майстор
не знам дали да не комбинираш циментова с 6мм ОSB - можеш в циментовата замазка да сложиш перлит и ще и вдигнеш изолационните качества. OSB-то пък ще ти даде идеална повърхност за монтажа. Колкото до пожара - преди да се запали плоскостта под ламината трябва да изгори ламината - нали ?

Така че това го оставяме настрани.

Кажи как си го направил - денивелацията ти не е много - даже ако под OSBто подложиш някакъ тънък EPS или нещо от сорта само на местата където хлопа, можеш да се разминеш и без клепане с цименти.

Все пак те съветвам поне по ъглите да залееш с нещо, след като сложиш OSBто - най-добре нещо гъвкаво, за да може OSBто да шава и да не се вдигне - полиуретан на салам става за целта - може и нещо друго
nasco2 - специалист
Преди да сложиш ОСБ - то задължително изчакаи замазката да изсъхне много добре горе долу сантиметър 10 дена.
Направи го със саморазливна замазка. Аз направих така в апартамент ЕПК (спалнята) три торби по 25 кг. ми отидоха, но стана перфектно. Самата замазка става много лесно, правих като в "Мисия моят дом". Особеността е в по-мощната бъркалка и бързата работа.
nasco2 - специалист
todorix написа:
Направи го със саморазливна замазка. Аз направих така в апартамент ЕПК (спалнята) три торби по 25 кг. ми отидоха, но стана перфектно. Самата замазка става много лесно, правих като в "Мисия моят дом". Особеността е в по-мощната бъркалка и бързата работа.

Мислиш ли? защо са три торби и какво е перфектно. Не случайно съм тук това е с цел реклма и да помогна с това което не може всеки. А да си се замислил, че това ще се напука неизбежно и после ще извикваш наново маистори. На самите торби прочете ли надписа, не повече от 0.5 см денивелациа. Тези от мисия Моят дом са артисти Ви мамат и нямат представа от работа и последствията. Участвал съм в подобно предаване и знам за какво става дума. Цитират и копират мнения от саитове без да ги разбират.

Е дано да не съм прав и мисията да не ме съдят.

Прикачен файл

PICT0006 copy.jpg
PICT0006 copy.jpg (20.62 KиБ) Видяна 15845 пъти
naydenov - напреднал
Гледах самонивелираща замазка на BORO, според разходната норма за помещение 16 кв.м. отиво 1 торба за дебелина на слоя 1 мм. Цената е приблизитерно 34.00 лв. При средна дебелина на слоя само 3 мм замазката би излязла над 100 лв, и то без никакви топлоизолационни свойства.
Все повече почвам да клоня към полагане на OSB с цел подравняване и известна топлоизолация (все пак съм на 1 етаж). В Практикер цените са за 9мм - 6лв/кв.м., а за 11мм - 7.48лв/кв.м., което за моята квадратура би излязло около 96, съответно 120 лв. Предполагам, че няма да има проблем тези плоскости да уберат неравности от порядъка на 3 до 4 мм.
Някой може ли да ми каже каква е технологията на полагане на плоскости OSB?

Друг вариант си остава твърд Fibran и отгоре - подложка и ламинат.
velsi - Почетен майстор
Самите плоскости ОСВ във вида, в който се продават са доста криви. Супер трудно ще ти е да постигнеш равен под и да гониш милиметри, особено пък ако работиш с цели плоскости. Аз използвах следния метод, който сам си измислих: нарязах плоскостите на квадрати с размер 60 на 60 сантиметра и ги редих подобно на плочки като започнах от най високото място на помещението и подлагах дървени клинчета. Самите плоскости захващах с винтове за дърво (моята основа беше много крив дървен под), а в твоя случай можеш да използваш подходящи дюбели. Накрая разпробих плоскостите и вкарах монтажна пяна за запълване на кухините между плоскостите и пода. Нагледно - към края на тази тема
nasco2 написа:
todorix написа:

Мислиш ли? защо са три торби и какво е перфектно. Не случайно съм тук това е с цел реклма и да помогна с това което не може всеки. А да си се замислил, че това ще се напука неизбежно и после ще извикваш наново маистори. На самите торби прочете ли надписа, не повече от 0.5 см денивелациа. Тези от мисия Моят дом са артисти Ви мамат и нямат представа от работа и последствията. Участвал съм в подобно предаване и знам за какво става дума. Цитират и копират мнения от саитове без да ги разбират.

Е дано да не съм прав и мисията да не ме съдят.

Прикачен файл

2.jpg
Не съм казал, че в "Мисия моят дом" всичко е както трябва, но поне е нагледно и можеш да добиеш представа. А що се отнася до моята мазилка, тя все още е цяла.
2.jpg (89.41 KиБ) Видяна 15710 пъти

Прикачен файл

1.jpg
На кого да вярвам?
1.jpg (107.95 KиБ) Видяна 15710 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Под на спалня - подготовка преди полагане на ламинат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: