Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Dare_Devil
Здравейте, необходима ми е идея. Наех едно помещение, в което да си държа мотора. Вратата му обаче е на известно разстояние (~60 см) под нивото на тротоара, а и самото помещение е на около 30 см под нивото на вратата. Трябва да направя рампа, по която лесно да прибирам и да вадя мотора (това означава слаб наклон, защото мотора е 750 кубиково говедо и тежи 250 кила, а аз далеч не блестя с физическа сила). Част от рампата (между вратата и тротоара) трябва да е подвижна (най-лесно може би ще е да се маха изцяло) за да може самата врата да се отваря (метална врата, отваряща се навън). Рампата не може да е изцяло хоризонтална на нивото на тротоара, защото вратата е ниска и мотора няма да минава. Мислих няколко варианта (довечера ще сканирам и постна скица на размерите), но не мога да реша какъв материал да използвам. Първоначалната ми идея беше чам, но ме наплашиха, че няма да издържи. Предложиха ми да направя скелет от Г-образен профил, който отгоре да покрия с дъски, но ме спира липсата на електрожен и на умения с него. Хрумна ми и вариант за използване на блокчета Итонг за неподвижната част.

П.С.: рампата трябва да е не по-тясна от 60 см - толкова ми е нужно за да подпра стабилно мотора, когато е в покой и да има някакъв достатъчен аванс отстрани.
bullet - специалист
Защо не направиш конструкция с панти, като едната страна на пантите закрепиш под вратата /ако има възможност разбира се/, а другата за самата рампа, която при вдигнато положение закрепваш както си искаш /може и с халка и катинар/ до повърхността на вратата. Материала може да е дърво или ламарина. Дано съм го написал разбираемо :?

Прикачен файл

рампа.JPG
рампа.JPG (7.99 KиБ) Видяна 6380 пъти
Dare_Devil
Малко трудно ми беше да разбера какво си имал предвид, но после се усетих, че си останал с впечатление, че вратата е по-високо от тротоара. Обратното е - вратата е по-ниско. След малко ще постна чертеж.
bullet - специалист
Вярно бе, аз не съм разбрал правилно. Обаче мисля, че "системата" може да се приложи в огледален вид, като рампата е от вътрешната страна на вратата, и понеже вратата се отваря навън няма да пречи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Давай го чертежа, че въображението ми умряло. Как хем е по-ниско, хем се отваря към високото...
Пък и като си кльощав и денивелацията е към метър, направи си"асансьор".
Dare_Devil
Ето една груба скица. Зеленото са неподвижните части на рампата (така както си представям, че ще е най-удобно да бъдат), червеното е тази част, която трябва да се маха, за да може да се затваря вратата.

Прикачен файл

rampa.JPG
rampa.JPG (11.88 KиБ) Видяна 6359 пъти
bullet - специалист
Брей то доста по засукано отколкото си го представях :?
Dare_Devil
Те и аз затова закъсах де... А не ми се ще да сменям помещението, защото наема ми е нисък, достатъчно голямо е по площ и при всичките мотори, рампи и чудесии ще има място за работилница, а за капак на всичко ми е във входа и граничи с абонатната (т.е. през зимата е топло). Само вкарването и изкарването на мотора ми е проблем.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ширина и височина на вратата? 1-2 крила? Метална каква (винкел+ламарина, стабилна конструкция ли)?
Dare_Devil
Вратата е двукрила, тип хармоника (все едно едното крило на врата на Икарус). Широка е почти два пъти колкото разстоянието до парапета. Конструкцията е винкел + дебела ламарина (наистина бая дебела). Точни размери мога да дам довечера като се прибера вкъщи.

Тема "Рампа за мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: