Напишете въпрос свързан със санирането.
to66ko7 - помощник
Гледам че в магазините се продават изолаций от "депрон",доста по тънки са от фибрана,най дебелата плоскост беше 10мм.
Интересува ме стават ли тези плоскости за вътрешна изолация на стени,под и таван или са си пари на вятъра :?
pipbel - майстор
Някой пак пита без да попрелисти и почете. Щото тъй е най-лесно. :x

Както и да е, абе и 10мм разфасовка ли са го пуснали вече, не знаех...
И сигурно е на цената на 5см фибран...

Най-общо - има 2 мнения :

1. Това са пари хвърлени на вятъра - споделям го, но САМО ако няма външна изолация. Тогава по- ефективно (за същите пари) е да се сложи например 3см фибран за вътр.ТИ , отколкото тънко депронче.

2. При налична външна ТИ някои смятат депрона за напълно излишен (дори вреден), но според мен 6мм депрон на външните и северните стени и на стаи които не се отопляват целодневно (спални) определено си заслужава.

А за тавана забрави, там има нужда от нещо мнооого по-сериозно :!:
pacou - помощник
днес прочетох въпроса ти и реших да ти дам моето мнение макар и късно.
миналата година си направих ремонт на апартамента /ЕПК/. без външна изолация направих само вътрешна с 2см EPS и гипскартон на всички външни стени /три на едната стая/. на тавана съм сложил 6мм депрон. без отопление държи около 17-18градуса. според мен на тавана задължително трябва да се слага депрон - тънък и лек материал може и без дюбелиране да се мине. дано да съм полезен.
velsi - Почетен майстор
А защо не дебел и лек? Кое пречи?
pacou - помощник
защото по-тънкия отнема по-малко от обема на помещението. 6мм депрон = 2см ЕPS.
Takezo Sensey - модератор
pacou написа:
защото по-тънкия отнема по-малко от обема на помещението. 6мм депрон = 2см ЕPS.
Да да , ама не ... "леж' ти на това уше"

Ся ако кажеш че има топлоизолационни свойства на 44 см. тухла (щото 1 см. ЕPS изолира като 22 см. тухла) - Ше ти повЕрвам .

Пари на вятъра си е .
greentree - специалист
Хора не си даваите парите за продукти които не си струват(Депрон),при положение,че XPS за същите пари ще ви спести доволно повече средства във времето.И които ми каже ,че ще забележи разликата на тавана с 4 см.надоло ,мога да му кажа,че това е само мисъл в ума му. От вътре сам с XPS и мога да заявя,че консумацията на климатика ми(приблизително ,като най-дълъг период на показание на ампер клещите) от 2,5 А падна на 1,3 А ,това е след поставянето XPS на тавана,останалото си го имаше. :hot:
Последна промяна от greentree на ср апр 08, 2009 9:05 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
greentree написа:
Хора не си даваите парите за продукти които не си струват(Депрон),при положение,че XPS за същите пари ще ви спести доволно повече средства във времето.И които ми каже ,4е ще забележи разликата на тавана с 4 см.надоло ,мога да му кажа,че това е само мисъл в ума му. От вътре сам с XPS и мога да заявя,4е консумацията на климатика ми(приблизително ,като най-дълъг период на показание на ампер клещите) от 2,5 А падна на 1,3 А ,това е след поставянето XPS на тавана,останалото си го имаше. :hot:
Колега,
Мисля, че написаното е под нивото на Форума - тези ампери, намалели наполовина, почти нищо на потвърждават. Още повече не споменаваш дебелината на своя ХПС и типа на климатика.
Не случайно темата не се разви - за повечето участници въпросът си е намерил отговора - твоето включване е за хора, които хич не "отбират" от ел. енергия. За такива колеги са по-полезни по-разбираеми доводи. Бъди по-внимателен занапред, за да си по-полезен.
Допускам, че действително имаш ефект от добра вътрешна изолация, но каква е точно остана загадка.
Апропо, тук се ПРИВЕТСТВА писането на КИРИЛИЦА, по възможност правилна.
EmoZ - специалист
Депрон vs XPS!

Дебелините на различните топлоизолационни материали при константо термично съпротивление се отнасят обратно пропоционално на отношението на тяхната топлопроводност (W/mK). Топлопроводността (топлопроводното число, както още некои хора го наричат) се бележи с гръцката буква 'ламбда'. Виж колко е топлопроводността на депрона на етикета и на XPS-а и си сметни колко XPS чини 10mm депрон, след това им сравни цените и веднага ще ти 'светне'.

Към колегата 'дето се е облепил отвътре с XPS: от гледна точка на топлопроводността къде си сложил изолационният слой няма никакво значение (какъв е реда на резисторите в една последователна електрическа верига няма никакво отношение към общия пад на напрежение), като изключим, че във въздуха има влага (вода), от тая гледна точка си сгрешил или типа на материала, или неговото място.

Успех.
8180 - майстор
EmoZ написа:
Към колегата 'дето се е облепил отвътре с XPS: от гледна точка на топлопроводността къде си сложил изолационният слой няма никакво значение (какъв е реда на резисторите в една последователна електрическа верига няма никакво отношение към общия пад на напрежение), като изключим, че във въздуха има влага (вода), от тая гледна точка си сгрешил или типа на материала, или неговото място.
Това пък (червеното) защо и толкова категорично ?
"Общият пад на напрежение" също нещо куца. С тока ще е по-ясно, мисля.

Тема "Изолация с Депрон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: