• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
Grozdev - специалист
пон авг 26, 2024 9:11 pmB0bi написа:

...... ... Разликата след монтажа на външната изолация (години след вътрешната) е направо незабележима. Според теб защо така?
Като ИЗРИНЕШ вътрешното Недоразумение,,,, и..
СИ измажеш стените с истинска
Мазилка,,,, не с лепило или гипс,, ..
Ще разбереш.!

Еле пък Ко някой ти я направи
4-5см дебела,, и то от ГЛИНА,,
съвсем ще разбереш след
Четири те сезона... В годината.. :lol: :-D
А Колкото до спарващия ефект на "найлоновите" ("пластмасови") бои с които си опаковаме жилищата,,,
НО комент. :)
Апартамента в който съм израснал беше освежаван през годините със ПОСНА " БОЯ .
Старите бояджии казваха
Цинк ВайС,, Винер ВайС,, Титан ВайС!!
В превод,...
Цинков диоксид,, калциев карбонат,, Титаниев диоксид.!!!
Последното го има в почти всичко бяло което ни заобикаля,, в някой храни и дори и в пастата за зъби.!!
Но вече не о ефтин! .. Но е безвреден. .. :)
Пигмента за цвят е на прах също!
В правилно смесване,, не цапа,,
Иначе е като тебешир... :lol:
Не се надига след време боядисане и върху влажна основа Дори.! Е със Валяк не става се боядисва.. :)

Тва беше "лирическо отклонение" от темата.!
Кой разбрал,, разбрал.
Да каже на тези дето не са разбрали.. :)

:yawinkle:
nelina_london - специалист
вт авг 27, 2024 12:23 amivanovbg написа:
Нали не говорим за ефективност, а за комфорт?

Иначе както по напред бих ти дал пример с хладилника. Вътрешната изолация изпълнена изцяло - под, таван, стени - просто няма как да има друг термомост освен дограма, но той е почти нулев. Тоест ефективноста е най голяма.
Хващам се за първото изречение .Да ,говорихме за комфорт .След като даваш супер налудничави примери ,ще дам реален пример от моя дом .

Къща на два етажа с отворено стълбище (128м2 и 134м2 ,по спомен) .По един канален климатик на етаж .Зимата ,този на втори етаж изобщо не се пуска .Непрекъснато се поддържат 24°+ .Достатъчно е топлината от слънцето , през южните прозорци , да се акумулира в стените и климатикът на първи етаж да достопля с едни 350-550W на час ,през нощта .Ако е облачно ,работи по цял ден .
Има ли смисъл да задавам въпроса кое е по-комфортно в спалните - без климатик и външна ТИ ,или с вътрешна ТИ и климатик ? Знам ,че ще питаш какво става като няма слънце .След 3 поредни неслънчеви дни Т пада с 0,5-1° (на втори етаж) . Дано не тръгнем в посока ,как само с вътрешна ТИ щях да постигна същия резултат и да мина без отопление .
B0bi - специалист
Нелина, понякога въпросът опира до пари ... доста пари. За средностатистическия българин такава инвестиция е сериозен проблем. "Изплащането" зависи от много фактори.
Лично препоръчвам външна, макар и на парче (стена по стена). Та дори и без финишна мазилка при липса на средства. Ако обаче последните са твърде ограничени, а и вътре предстои наложителен ремонт ... и още разни "ако"-та, защо не - по-добре е от нищо. Тук един сериозен СПА-комплекс целият вътре е с предстенна ГК с вата. Има и външна.
Cyx - напреднал
Къде е това тук? Нали знаете, че голяма зависимост на изолацията и района където живеете.
nelina_london - специалист
Bobi ,затова и аз самата предложих,ако ще се пуска климатик само вечер да се направи вътрешна изолация .Средствата за външна ТИ на вече измазана къща не са никак малко .
Отделно ,ако си с външна ТИ и топлиш/охлаждаш само понякога е още по-нерентабилно .
Давам пример .Бяхме на почивка 4 дни в онези 40°ви температури и не оставих климатиците да работят. Включих ги дистанционно в деня на прибиране и глътнаха 40 kWh ,точно колкото харчат за 4 дни ,при такива градуси .Температурата ,след 4 часа бе достигната ,но продължаваха да работят на макс ,защото стените бяха топли .

По-скоро се заиграх да оборвам ivanov ,който сам е споделял че няма изолация ,но развива хубави тези кое е най-добре .
ОВК на СПА няма нищо общо с масовата българска къща, подобно къщата на mgbagera.
При Нели е различно- дай боже всекиму!

Няколко пъти съм споделял мнение, че с външна ТИ се тушират някои от минусите на вътрешна ТИ.
Така остават само плюсове от двете и минусът на външната- цената.
Не си купувам Порше, защото не мога да преодолея те този минус. Не иде реч за 20-40х. пета ръка "джип".
chapara - майстор
За мен мястото на изолацията е тлчно по средата на зидовете и външно по терасите.
Grozdev - специалист
" ТОПЛО ИЗОЛАЦИЯ. ",
АЗ пък се чудя какво точно е това
ЖиВоТнО? !?
Нещо което да ни ИЗОЛИРА от
ТОПЛОТО?
ИЛи такова което НИ ИЗОЛИРА от нещо за да ни е ТОПЛО?!
.....
В тоя ред на мисли,,,
Що не му се казва
ХЛАДО ИЗОЛАЦИЯ? :),, примерно.?
Пък кой къде ще да я слага
СИ е негово работа.
Тоя спор мене лично не ме ИНТЕРЕСАНТЕ... :?
Селската ми къща е от 80 те години ( класиката, тухли и Бетон) ИЗМАЗАНА С Традиционна. варова /цимент мазилка вътре.
ОТ вън е на тухла още (4 ки),,
ЗА топло /Хладо изол. Не е чувала
(някой ден ШЕ ЧУЕ сигурно. :lol:
Климатици няма,, и НЯМА и да има! :-D
Като стана жегата,, 39 +,, бягам от града тук... И всичко е ТОК.. :)
А квото и да си извадиш от мазето,, е СУПЕР И ХЛАДНО :lol:
Стествено,, зимата са дървата..
Но избора е такъв.
Доста модерни къщи,, стояха без ттопло,, щот тока го няма по 3 - 4 дена някой път. То и телефоните ги няма даже... :) за фризери и хладилници няма смисъл.. :lol:
..
Много години се Пържа всяко лято в опаковане (вътре изолирана Мансарда ) че по едно време щях си слагам поход но легло на терасата.. :lol: :-D
(там климатик има,,но след няколко разболявания ГО ОТКАЗАХ.. :)
Вече бягам на селската къща..!
Тук е друга бирата.. :)

:yawinkle:
Lutchezar - майстор
вт авг 27, 2024 2:01 pmchapara написа:
За мен мястото на изолацията е точно по средата на зидовете и външно по терасите.
В високите блокове на АДИС е така строителството. И като сложиха 12 см плътна вата външно и стана съвсем като в пасивна къща...
Последна промяна от Lutchezar на вт авг 27, 2024 10:19 pm, променено общо 1 път.
B0bi - специалист
Защо да не е "Термо-изолация"?
На вътрешна мазилка не се слагаше цимент. Гледам, че доста хора го пишете. Явно никога не сте виждали как става. На външна - да. На хастар за плочки - да. За таван - да. Но на стени [-X А чу̀вали ли сте изобщо за първа и втора мазилка?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Избор на вътрешна изолация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: