Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте!
Предстоят ми строителни приключения.
Имам доста неясноти.
Въпросите са много.
Може би, ще пусна отделна тема.
Малко отзад напред, жена ми настоява в окачения таван да сложим вата без формалдехид.
Имате ли впечатления от този така наречен „еко” продукт?
Изолационни качества?
И най–важният въпрос, на който сигурно никой не може да даде отговор, защото е отскоро на пазара, експлоатационния живот по–къс ли ще е?
За под първа плоча (без мазе), по-точно трамбован чакъл, армировъчна мрежа и тънка плоча, архитект предложи EPS150, якост на натиск: 150 kPa (15,0 t/m²).
Дайте мнение, за тази работа кое е по-добро решение XPS или EPS?
stst - напреднал
пон авг 18, 2025 11:59 amMcLaren написа:
За под първа плоча (без мазе), по-точно трамбован чакъл, армировъчна мрежа и тънка плоча, архитект предложи EPS150, якост на натиск: 150 kPa (15,0 t/m²).
Дайте мнение, за тази работа кое е по-добро решение XPS или EPS?
Прощавайте, ама не издържах......
На тънка плоча, ще високоякостен EPS - някакъв авто-трафик ли е предвидил архитекта?
За тая цена нормален количество х2. Притесненията си насочете към размера на арматурата и изпълнението на отливане на плочата.
пон авг 18, 2025 1:47 pmstst написа:
Прощавайте, ама не издържах......
На тънка плоча, ще високоякостен EPS - някакъв авто-трафик ли е предвидил архитекта?
Не е точно плоча, защото не е *закачена* за основите, по-скоро е дебела замазка с арм. мрежа т.е. EPS ще носи пода.

Да разбирам ли, че може и *стенен* EPS?
hidrazin - майстор
пон авг 18, 2025 7:00 pmMcLaren написа:
Не е точно плоча, защото не е *закачена* за основите, по-скоро е дебела замазка с арм. мрежа т.е. EPS ще носи пода.

Да разбирам ли, че може и *стенен* EPS?
Що за простотии? Как така "полуплочата" не е закачена за стените?
Надявам се да е някакво "техническо" помещение - например гараж.
Така ще имаш възможност да си "мажеш" отворените фуги след време. :cool:
Гарантирам ти че тоя "трамбован чакъл" ще се "дотрамбова" и улегне с годините...
А какво става тогава с "полуплочвата" ти? Потъва!
:partyman:
Значи ме съветвате да е истинска плоча.

Да кажем, че още малко пари не са проблем, но гледам, че халета с мотокари ги правят така, а там здравината е важна.

Нещата в главата ми се пообъркаха.

Прикачен файл:
as1.png
Прикачен файл:
34rr.jpg

Прикачен файл:
1.jpg

Кажете за външната изолация с EPS по стените.
Имаше видео в една от телевизиите, EPS изгорял напълно, виждат се сплесканите кюфтета от лепенето.
Дайте идеи, как да предпазя EPS от пожар, че не ми се занимава с вата за фасадите, особено пък стъклена, въпреки че е по–евтина от каменната. За окачения таван, лесно, хвърляш я и почти готово.
Lutchezar - майстор
В коя държава е строежът?
Че с тези американски снимки може да си в конфликт с законодателството в България, всяка страна си има собствени строителни норми.

Какъв е типът на строителният обект?
Еднофамилна къща?

Вата на плочи според мен е също толкова сложно колкото и EPS за полагане, измазваш лепиш и дюбелираш, пак същата технология. Само че ватата се измазва двустранно преди лепенето и е по-лесно после, мрежата с дюбелите и си ти.

Тема "Вата без формалдехид" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: