• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Напишете въпрос свързан със санирането.
kireto1 - специалист
И като прибавя това че може и да ме метнат с К-то ще стане тамън тамън :lol:
но все пак ще пробвам с запалката...
adonis - специалист
Незнам, но аз все си мисля, че отстоянието между двете стъкла в стъклопакета е по-важно за изолацията, а не вида на стъклото. По-голямо такова - по-висока степен на изолация! Аз съм от Плевен, но тук не правят стъклопакети от "дебелите".Един приятел си го поръчва от Пазарджик и му го доставиха- страхотна дървена дограма(многослойна) и 35мм стъклопакет... не прави никакъв конденз и изглежда супер стилно
kireto1 - специалист
Ето и обещаните снимки
Ама май са ме метнали :datz:

последното синьо пламъче е на синьото стъкло

Прикачен файл

2.jpg
Тука как ви се струва К- стъкло ли е???
2.jpg (128.27 KиБ) Видяна 14743 пъти

Прикачен файл

3.jpg
А тук???
3.jpg (106.85 KиБ) Видяна 14743 пъти

Прикачен файл

1.jpg
Това на какво ви прилича???
1.jpg (64.75 KиБ) Видяна 14743 пъти
Pile - помощник
Сори, но със сигурност са те метнали. Тичай при фирмата и пискай - докато не ти докажат обратното. И при мен е така. Сега чакам да дойдат от с уред да мерят, защото не вярват на метода със запалката. Обещаха, че ако не е К - ще го сменят, но да видим... Ще пиша като има резултат ,а става въпрос за цяла къща на 2 етажа.
kireto1 - специалист
Ами те за да го мерят ще трябва да свалят стъклопакета и да разлепват стъклата.
Или има специален уред без тази процедура???

Но аз ще направя още снимки защото днес пробвах с запалка с по плътен и голям
пламък и ми се струва че е К
kireto1 - специалист
Pile написа:
Със сигурност е Кстъкло. Доколкото направих проучвания - покритието е два вида твърдо и меко. Мекото отразява със син пламък, а твърдото с червен. При мен всичките се оказаха обикновени, а съм платил за К. Обещаха да ги сменят от фирмата. Бяха като гръмнати когато им казах за пламъка. Обявиха метода за несериозен, обаче като им казах, че съм готов да счупя някой прозорец и да го проверят - омекнаха. Да ти е честито Кстъклото :)
Сребърно стъкло спира студа

Ултрамодерно стъкло е последният хит сред изобретенията за топлоизолация. С него разходите за отопление вкъщи се намаляват от 15 до 30 на сто в зависимост от площта, твърдят експерти.
К-стъклата, или още известни като нискоемисионни стъкла, задържат топлината в постройката и предпазват от IR лъчи. Този ефект се получава, когато върху обикновено стъкло се нанесе покритие от метални оксиди (сребърни, титанови, цинкови). Съществуват две групи нискоемисионно покритие - твърдо (К-стъкло) и меко (Е-стъкло). Топлосъбирателната способност на тези материали е няколко пъти по-голяма в сравнение с обикновеното стъкло (21 пъти за К-стъклата и 5 пъти при Е-стъклата). Така през най-студените зимни месеци К-стъклото е студено отвън, но топло отвътре. С него се избягва и неприятният конденз при разликата в температурите.
Стъклото не пропуска лъчи над 2500 nm. Лъчите от отоплителните уреди са над 10 000 nm. Стъклото не ги пропуска, но поглъща определена част и затова се налага въздухът от стъклопакета да се изтегли и да се напълни с газ - аргон, криптон или ксенон (за да не се счупи стъклото от напрежението). К-стъклото е с около 30 на сто по-скъпо от обикновеното. Но като изолация е алтернатива на троен стъклопакет.

събрах една статия и един пост които взаимно се допълват

още малко по темата

Топлопоглъщащо (нискоемисионно) стъкло

То се използва главно в производството на стъклопакети и представлява флоатно стъкло със специално прозрачно, нискоемисионно покритие, нанесено по пиролитичен или вакуумен метод от едната страна на листа по време на производството. Покритието е от метални оксиди – сребърни, титанови и цинкови и бива “твърдо” при К-стъклото и меко – при Е-стъклото. И двата типа са разработени с цел да съхраняват топлината през зимата и прохладата – през лятото. Тези стъкла обезпечават навлизането в помещението на късовълновото слънчево лъчение и в същото време възпрепятстват излизането навън на дълговълновото топлинно излъчване от отоплителните тела или от трансформираната слънчева светлина. Заради тази избирателност нискоемисионните стъкла се наричат още селективни. Благодарение на тях можете да съкратите разходите си за електроенергия с 30-60%. Двата типа стъкла се отличават по метода на получаване и топлопоглъщащата си способност. Освен това за разлика от Е-стъклото, К-стъклото има леко замъглена повърхност, което личи по-добре срещу светлината. Недостатък на “мекото” покритие е, че не е така абразивоустойчиво. Това създава затруднения при транспортиране, но като се има предвид, че покритието е от вътрешната страна на стъклопакета, експлоатационните свойства на стъклото не се нарушават.

Слънцезащитно стъкло

То има свойството на намалява пропускането на светлинната и/или слънчевата топлинна енергия. Тази способност се дължи на включени в състава специални добавки или повърхностни покрития. Добавките са най-често пигментни метални окиси, които се слагат в разтопената изходна смес. Те не само определят цвета на продукта (бронзов, сив, зелен, син), но и неговите светлопропускащи, светлоотразяващи и енергетични свойства. Оставайки достатъчно прозрачни за видимата светлина, тонираните стъкла частично поглъщат топлинните лъчи. Понижаването на проникналата в помещението слънчева топлина е свързано с това, че част от топлината, попадаща върху стъклото, се поглъща от него. Такива стъкла пропускат 65-75% от светлината и едва 30-35% от инфрачервените лъчи. Способността на слънцезащитните стъкла да пропускат, поглъщат и отразяват светлината при еднакъв химичен състав зависи от дебелината им.
Според механизма на действие слънцезащитните стъкла могат да се разделят на две групи – избирателно отразяващи и избирателно поглъщащи излъчването. Продуктите от първата група представляват безцветни или тонирани стъклени плоскости, върху едната страна на които в процеса на производство е нанесен тънък прозрачен слой от метални окиси, керамични или полимерни съединения. Той определя свойството на стъклото да отразява по-голяма част от попадащите върху него лъчи. При поглъщащите излъчването стъкла върху разтопената стъклена маса се нанасят кристали метал или метални окиси, които поглъщат част от слънчевите лъчи. Разбира се, част от абсорбираната топлина се предава и на околното пространство, включително и на помещението, което е нежелателно явление, тъй като разходите за охлаждане ще се увеличат.
Слънцезащитното стъкло се използва за остъкляване на прозорци, козирки, навеси. Много е уместно прилагането му в сгради с активно използване на климатични инсталации.

Ламинирано стъкло

Многослойно или ламинирано се нарича стъклото, което е изградено от два или повече пласта, свързани с помощта на ламиниращи слоеве или течности. Отделните пластове може да са направени от един или друг вид стъкло – равно или огънато, в зависимост от зададената форма.
Процесът на ламиниране е сложен и се изпълнява от автоматизирани линии в няколко стадия. Последният етап се извършва в автоклав под въздействие на висока температура и налягане. Трябва да отбележим, че ламинирането не увеличава механичната здравина на стъклото, а го прави безопасно – при евентуално счупване отделните отломки няма да се разлетят на всички страни, а ще останат да висят, свързани с еластичната ламинираща ципа. Стъклата от този тип дават и надеждна защита от ултаравиолетови лъчи и шум. Използват се за остъкляване на фасади, балкони и прозорци.

Армирано стъкло

То представлява плоско стъкло, в сърцевината на което в процеса на производство се поставя метална мрежа от споени стоманени жички. За по-голяма сигурност на стъклото се слага и допълнително алуминиево покритие. Мрежата обикновено е с квадратни клетки с размери 12.5 или 25мм и се разполага по цялата площ на листа на не по-малко от 1.5мм от повърхността на стъклото. Така се получава светлопропусклив материал с повишена огнеустойчивост и безопасност. Както ламинирането, така и армирането не повишават механичната здравина на стъклото и дори я намаляват с около 1.5 пъти. Предимствата на това стъкло са, че когато се счупи, арматурата го задържа на място и няма летящи във всички посоки отломки. Това качество е особено ценно и при защита на обекти от пожари. Огънят може да напука стъклото, но то ще остане, закрепено за мрежата, предотвратявайки разпространението на пламъците.
Стъкла от този тип се използват за остъкляване на заводски помещения, прозорци, шахти на панорамни асансьори, фасади и други.

Защитно стъкло

Също като ламинираното, и защитното стъкло е многослойно, с тази разлика, че при него се правят разнообразни съчетания между силикатно стъкло и негови полимерни заместители (оргстъкло, поликарбонат и др.), като отделните плоскости отново са свързани чрез полимерни слоеве. Този тип стъкла защитават от вандализъм и куршуми и затова са предпочитани за остъкляване на прозорци, врати и фасади в банки, бюра за обмяна на валута, магазини, промишлени помещения, частни домове и други. От тях успешно се правят стъклени стълби, преградни стени и подове.

Закалено стъкло

При него с помощта на химическа и термична обработка се увеличава устойчивостта към удари и резки температурни промени. Закаленото стъкло се прави от плоскости неполирано, полирано или орнаментно стъкло. Използва се за остъкляване на прозорци, прегради, врати, балкони, стълби, а също и в производството на изолационни стъклопакети и ламинирано стъкло. При необходимост от рязане, пробиване или оформяне на отвори в стъклото, това трябва да се направи предварително, тъй като веднъж закалено, стъклото не подлежи на механична обработка. Закаляването на стъклото прилича на това при стоманата. Първоначално то се загрява до размекване, после следва бързо въздушно охлаждане. При това охлаждане най-напред се втвърдява повърхностният слой на стъклото. При по-бавното изстиване на вътрешния слой възниква остатъчно напрежение от свиването. Именно това напрежение гарантира термо- и механичната устойчивост на закаленото стъкло. То е около 10 пъти по-здраво от обикновеното.

Орнаментно стъкло

То е плоско, с релефни повтарящи се орнаменти от едната или от двете страни, получени след декоративна обработка. Най-често прилаганата технология е тази на валцуване на повърхността на все още горещо стъкло с помощта на релефен валяк. Възможен е и друг начин - върху стъклото се нанася силикатно лепило и се обработва в пещ. Така се получават орнаменти, наподобяващи заскрежено стъкло. Интересен е и процесът, при който под изстиващото стъкло се пропуска въздух. Той си прокарва път през пластичната маса, оставяйки върху повърхността на стъклото релефни вълни. Дълбочината на линиите е 0.5-1.5мм. Орнаментното стъкло може да е с различна дебелина (4-6мм), цветно или безцветно и в зависимост от това има различна светлопропускливост. Цветното се получава чрез добавяне на оцветители в сместа в процеса на производство или чрез поставяне на металокисно покритие. Ако стъклото е релефно от едната страна, коефициентът на светлопропускливост е около 0.75, а при орнаменти и от двете страни – 0.70. Светлопропускливостта на цветните релефни стъкла зависи от състава, цвета и покритието и варира от 30 до 65%.
Орнаментното стъкло може да се закали или ламинира. Използва се и в топло- и шумоизолационни стъклопакети за остъкляване на прозорци и врати. Като декоративен материал намира приложение за изграждане на преградни стени в жилища, фоайета, заведения и други. Така едновременно се постига функционално разделяне на пространството и художествена одухотвореност на помещението. Използването на този материал не се препоръчва в силно запрашени промишлени условия.

Съществуват различни комбинации между отделните видове стъкла, а освен това постоянно се правят подобрения на едни или други качества, което води до получаване на нови типове. Преди да се спрете на някой вид стъкло, е добре да проучите предимствата и недостатъците на повечето типове и да направите избора си, вземайки предвид конкретните условия и функциите, които искате да изпълнява продукта.
frank - помощник
А за аргона някой може ли да даде някой методи за доказване?Не че кой знае какво като цена,ама за донатриване на носа ще е добре.Още повече че от последния постинг разбирам че инертния газ в пакета е доста важен.И съм почти сигурен че и с това ни лъжат :x
При пакетите с аргон, от вътрешния край /на дистанционера/ се виждат дупчиците през които е вкаран аргона
velsi написа:
Освен това стъклопакет с К-стъкло малко сивее, едно такова леко, но специфично, абе познава се.
Не е задължително ка- то да сивее. Аз съм работила няколко години във фирма за стъклопакети и съм забелязала че цвета на ка- то зависи от производителя. Виждала съм ка, което сивее, което го докарва на бронзе, виждала съм и абсолютно прозрачно. Да ви кажа честно, май на късмет е работата. По принцип при ка, производителя издава сертификат за качество, което пак не 100% гаранция че не са ви метнали...
velsi - Почетен майстор
ТАТЯНА_77 написа:
При пакетите с аргон, от вътрешния край /на дистанционера/ се виждат дупчиците през които е вкаран аргона
Колежке, въпросните дупчици на дистанционера присъстват и при стандартните (с въздух) стъклопакети. Ролята им е да може през тях насипания в дистанционера силикагел да поеме остатъчната влага, която нормално присъства във въздуха в момента на херметизиране на стъклопакета. При пакетите пълни с аргон имаедин друг специфичен вентил, но наличието му пак не е гаранция какво има между стъклата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "КА-стъкло .....дрън дрън" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: