• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
ribnikolaevi - майстор
Имам следния казус: Усвоил съм балкона си. Комшията отдолу не смята да го затваря. При мен на пода на бившия балкон не мога да направя топлоизолация, тъй като няма достатъчно ниво. Изолацията ще е на тавана на балкона на комшията отдолу. Смятам да е от XPS. Искам да я направя по-дебела. Ставав въпрос за 4 м2. Възможно ли е и как да стане примерно поне 10, ако не и 15 cm дебелина? Каква е дебелинаната на най-дебелия XPS, който се продава в София и къде? Ако няма достатъчно дебели листа XPS на пазара, възможно ли е да се направят няколко (2-3) слоя от по-тънки листа? Тогава каква система за монтаж (таванен) е удачно да се позлва?
Предварително благодаря на отзовалите се.
torbalan - Дървен философ
листове трябва да има с всякаква дебелина...
10 см. за под на балкон ми се струва достатъчно...

също така имай предвид, че като сложиш 10 см. изолация под пода - добре би било и на стените да сложиш със същата дебелина, а на тавана (ако е открит) поне 15 см.
Spokoiniq - майстор
Имам такава усвоена тераса, 5см XPS Ursa залепен с флексово лепило за мозайката и отгоре подложка и ламинат, никакъв студ, вече 6 години ще станат.По-дебело ако имаш възможност заради нивата може да сложиш, но по мои наблюдения е абсолютно излишно.Там понеже е всичко външно и високо , и заради термомостовете и невъзможността да се изолира външно пода на балкона на съседа отгоре облякох стените и тавана с 5см EPS , по-лесно ми беше от картон в случая и стана супер.Нямам отоплително тяло под прозореца, и нямам конденз никъде, нито мухъл зад гърба на един гардероб, който мушнах в чупката която се получи от неостъклената част.

Прикачен файл

200 025.jpg
200 025.jpg (62.48 KиБ) Видяна 8101 пъти
siren - помощник
Ще си позволя да използвам темата, защото имам подобен проблем. Стая на втория етаж, разположена еркерно и граничеща с балкон, подът отвън, откъм първия етаж е изолиран, сетните външно също, но въпреки това в частта, която се явява издадена пода е лед, ламинат е и се появяват капки вода, на стената откъм терасата, на ниво цокъл плочки е мокро и температурата е много ниска, макар в стая 9 кв.м. да има 10 алуминиеви глидера. Нямаме възможност да изолираме вътрешно пода, тъй като нивото не позволява и трябва да се реже вратата и т.н., единствено остава да изолираме тавана, но се безпокоя да не се появи още влага и мухъл. Имам идея и да се пуснат в замазката на пода няколко дължини тръби за парното и дано неутрализират провеждащият се студ от плочата на терасата и пода. Приемам всякакви съвети, благодаря предварително!
mcm - специалист
Spokoiniq написа:
Имам такава усвоена тераса, 5см XPS Ursa залепен с флексово лепило за мозайката и отгоре подложка и ламинат, никакъв студ, вече 6 години ще станат.По-дебело ако имаш възможност заради нивата може да сложиш, но по мои наблюдения е абсолютно излишно.Там понеже е всичко външно и високо , и заради термомостовете и невъзможността да се изолира външно пода на балкона на съседа отгоре облякох стените и тавана с 5см EPS , по-лесно ми беше от картон в случая и стана супер.Нямам отоплително тяло под прозореца, и нямам конденз никъде, нито мухъл зад гърба на един гардероб, който мушнах в чупката която се получи от неостъклената част.
Предстои ми да слагам ламинат в спалня - панел първи етаж, възможно ли е EPS /1-2 см/ или нещо подобна да се залепи за пода и без да се прави замазка върху него, да се сложи подложката за ламината и да се реди ламинат, има ли някакъв риск от смачкване - ще има спалня с надстройка + четирикрилен гардероб с надстройка.
Благодаря предварително за отговорите.
ribnikolaevi - майстор
siren написа:
Ще си позволя да използвам темата, защото имам подобен проблем. Стая на втория етаж, разположена еркерно и граничеща с балкон, подът отвън, откъм първия етаж е изолиран, сетните външно също, но въпреки това в частта, която се явява издадена пода е лед, ламинат е и се появяват капки вода, на стената откъм терасата, на ниво цокъл плочки е мокро и температурата е много ниска, макар в стая 9 кв.м. да има 10 алуминиеви глидера. Нямаме възможност да изолираме вътрешно пода, тъй като нивото не позволява и трябва да се реже вратата и т.н., единствено остава да изолираме тавана, но се безпокоя да не се появи още влага и мухъл. Имам идея и да се пуснат в замазката на пода няколко дължини тръби за парното и дано неутрализират провеждащият се студ от плочата на терасата и пода. Приемам всякакви съвети, благодаря предварително!
С какво си изолирал пода отвън?
Между другото подозирам, че подобен проблем може да се случи и при мене, затова съм предвидил минимум 10 см ТИ, а за да се запася, мисля да направя 15.
Засега не разбрах от хората, които всеки ден пипат с ръцете си такива материали, има ли място в София, откъдето да си купя направо 15 см. Ако няма, как да постигна тази дебелина, как се прави изолация от няколко слоя изолционен материал, особености ако е на таван на тераса?
ebahti - майстор
само да кажа че 5см. фибран отговарят по топлоизолационни свойства на поне 15см. стиропор..........има -неопор-на BASF който има по големи свойства и от фибрана(поне така казват ......)
dito - специалист
ribnikolaevi, според мен се презапасяваш, като типичен конструктор :lol: Това лято усвоих тераса около 3 м2 и за да не ми се вдигне нивото, изкъртих мозайката и замазката. На тяхно място сложих фибран 3-4 см и перлитова замазка, отгоре е ламинат. В тази стая радиаторът още не съм го вързал и се отоплява само от вертикалните тръби, но дори при -15 отвън, не е падала температурата под стайната. Не забелязвам да има някаква разлика на температурата на ламината с останала част от стаята.
Мисля, че 10 см фибран би бил повече от достатъчен. Наскоро излязоха някакви нови норми за топлоизолация, но ми се струва, че ще ги покриеш спокойно (предполагам си сметнал на теория колко фибран ти трябва?) По-скоро, при такава голяма дебелина на изолацията си мисля, че топлинните загуби ще ти идват почти изцяло от прозореца. Имам усещането, че в България сме склонни да слагаме прекалено дебела изолация по стените, подовете и таваните, за сметка на твърде неефективни от енергийна гледна точка прозорци.
Последна промяна от dito на пон фев 08, 2010 1:13 pm, променено общо 1 път.
dito - специалист
ebahti написа:
само да кажа че 5см. фибран отговарят по топлоизолационни свойства на поне 15см. стиропор
Не е вярно. Разликата е около 10-20% между ламбдите на ЕПС и ХПС -вярно, за източник съм ползвал Интернет, но поне от няколко места сверих данните.
ebahti - майстор
dito написа:
ebahti написа:
само да кажа че 5см. фибран отговарят по топлоизолационни свойства на поне 15см. стиропор
Не е вярно. Разликата е около 10-20% между ламбдите на ЕПС и ХПС -вярно, за източник съм ползвал Интернет, но поне от няколко места сверих данните.
аз не съм си го изсмукал от пръстите......разни специалисти по топлоизолациите с които съм работил в Русия са ми го казвали и съм склонен да им вервам........а там верно има студ,тука за целата зима дали се сбере 1мес. под нулата :)

Колега, на колко водки са ти "го казвали"?
Истината, макар и стара можеш да намериш в "СНиП II-3-79* Строительная теплотехника - Приложение 3 - поз. 143 до 146", щом си фен на руски източници. Сигурно имат и по-нови, но не ги следя.
8180
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолация на под на усвоен балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: