Напишете въпрос свързан със санирането.
Фло - специалист
dstoqnov написа:

Не е скъпо но остава това че стеснява стаята, което ме навежда към 5 см.. а исках да се откажа от фибрана поради простата причина че мои колеги казват че имат изолация отвън и фибран вътре, но немогат да ми опишат за каква влага и мухъл ставало въпрос..
Колега,на практика при панелката топлоизолационни чудеса не може да постигнеш.Затова избери най-практичния вариант- обикновен стиропор 5 см. мрежа и шпакловка.Колкото до влагата и мухъла, то това е отделна и дълга тема и обикновенно всичко зависи от ситуацията при конкретното жилище: вентилация ,източници на водни пари,вида на отоплението,да речем отопление на газ с открити нагреватели и т.н.,и т.н.
dstoqnov - помощник
Точно това е, че не знам кое е най-практичното решение ... стириопор, фибран или гк..
Чаро - Акълия
Слагай фибран и върху него ГК. Ако си сръчен ги залепи (май се продаваха и готови слепени ГК с изолация) за да спестиш пари и конструкция. На тавана само с конструкция!
Фло - специалист
dstoqnov написа:
Точно това е, че не знам кое е най-практичното решение ... стириопор, фибран или гк..
Един и същ материал са : полистирен! Съдържат около 92-95 % въздух,тъй-че за стена се избира по-ниската цена.Ето ,че колегата Чаро дава идеята за комбинация с ГК. Стиропора го лепиш и дюбелираш на места ,пък гипскартона се лепи отгоре. Макар,че си мисля и,че само шпакловка върху стиропора е достатъчно.
PIP - майстор
dstoqnov написа:
Тани написа:
Гипскартон - около 3лв./м2
Вата 5 см - около 2лв./м2
профили около 3-4 лв/м2
винтове , шпаколовка и ленти още около 2 лв./м2

Всичко материали около 10лв/м2 за 5см изолация , а за 10 см изолация 12 лв. Ако ползваш отстъпки може да ти излезе и по-евтино! Както виждаш като повишиш изолацията двойно цената ти се качва с 15-20 % само , но инвестицията се връща два пъти по-бързо , а комфорта е несравним! Когато се загрее гипскартона с температурата на въздуха започва да излъчва топлина и при една и съща температура на въздуха усещането за топлина и уют е много по-силно отколкото при по-тънка изолация , а за сравнение с външна изолация и дума не може да става!!
Не е скъпо но остава това че стеснява стаята, което ме навежда към 5 см.. а исках да се откажа от фибрана поради простата причина че мои колеги казват че имат изолация отвън и фибран вътре, но немогат да ми опишат за каква влага и мухъл ставало въпрос..
Ами за целта ползвай по-плътна каменна вата... според джоба, колкото по-плътна до 75кг/м3, толкова по-добре, след това топлоизолационните и качества падат за сметка на механичната и якост.
Тани - модератор
И какви са предимствата на EPS пред ГК с вата? Цена? Краен външен вид? По-лесно изпълнение от непрофесионалист? Здравина на стената и твърдост и устойчивост на натиск и удари? По-голяма защита от мухъл? По сигурна защита от напукване и отлюпване на шпакловката?
Фло - специалист
Тани написа:
И какви са предимствата на EPS пред ГК с вата? Цена? Краен външен вид? По-лесно изпълнение от непрофесионалист? Здравина на стената и твърдост и устойчивост на натиск и удари? По-голяма защита от мухъл? По сигурна защита от напукване и отлюпване на шпакловката?
В конкретния случай при панелен апартамент и избраната дебелина от 5 см. EPS-а пред ГК с вата има няколко предимства.Първо конструкцията от метални профили върху бетона е термомост и създава условия за конденз, както отзад така и отпред на гипскартона,от там и мухъла.Второ 5 см. рехава вата не върши работа.Трето работата по конструкцията и шпакловането,шкуренето и пак шпакловането на гипскартона не е по-малка от шпакловката на EPS-а.
dstoqnov - помощник
Вие ма убихте, всеки с различни мнения.. начи май най-добре без топлоизолация :supz: :-D
Tsilkov - майстор
dstoqnov написа:
Не е скъпо но остава това че стеснява стаята, което ме навежда към 5 см..
Ако 5 см. разлика само на едната стена са ти проблемът значи нещо в архитектурата на жилището ти е дълбоко сгрешено :?
P.S.Стиропора ако не е графитен е с ламбда 0,038-0,04 което е колкото вата.Ако ще избираш стиропор пред вата за да пестиш място вземай Фибран защото ламбдата поне е 0,033.Каквото и да избереш обаче за мен си лепкай 10-те санта иначе само "си хвърляш парите и нервите в кофата за боклук".
dstoqnov - помощник
Tsilkov написа:
dstoqnov написа:
Не е скъпо но остава това че стеснява стаята, което ме навежда към 5 см..
Ако 5 см. разлика само на едната стена са ти проблемът значи нещо в архитектурата на жилището ти е дълбоко сгрешено :?
P.S.Стиропора ако не е графитен е с ламбда 0,038-0,04 което е колкото вата.Ако ще избираш стиропор пред вата за да пестиш място вземай Фибран защото ламбдата поне е 0,033.Каквото и да избереш обаче за мен си лепкай 10-те санта иначе само "си хвърляш парите и нервите в кофата за боклук".
Предпочитам фибрана пред ГК но ме треожи влагата ... след което мухала.. :x

Тема "Вид топлоизолация и материал за нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: