Напишете въпрос свързан със санирането.
Имам етаж от къща, строена преди доста време, на тухла е. Комшиите не искат да слагат външна изолация, затова ще трябва да действам сам.
Сега, за да е всичко както трябва, знам че трябва да се 'скрият' и двете плочи - горна и долна. Но вижте как са те при мен:

Изображение

Сори за смешната картинка, но я драснах за 1 минута :-D Надявам се да се разбира идеята ми - самата плоча отгоре и долу е в по-различна форма над прозорците, по дебела е и фактически опира в дограмата.

Какво се предполага да направя аз тогава? Ако трябва да 'скрия' плочите напълно, че и да хвана от тухлите, ще изолиран още половин етаж :?
velsi - Почетен майстор
Е, не чак половин етаж. Изолацията ти трябва да "захапе" двете плочи плюс 5-8 см над/под плочата. Няма да те натовари кой знае колко тази допълнителна площ, а и по-важното е да е ефективно цялото ти начинание.
Рисунката (освен, че е смешно-тъпа :-D ) е и малко неточна, защото точно това удебеление на плочата около прозорците, не е никак малко. Колкото плочата и още толкоз.
На всичкото отгоре опира (буквално) в старата дограма на комшиите долу, значи там ще трябва да се заиграва и да се изолира плътно по дограмата... T.e. - да им осигурявам комфорт. Играчка голяма :/
Но пък, сега се сещам, не е нужно изолацията на етажа ми да е идеално права в долната си част, така ли? (в смисъл - да следва една хоризонтална линия на всички стени) Мога просто да скрия удебелената плоча, а на другите места линията да си движи 5-8 санта под нормалното ниво на плочата, така ли? Освен, че ще е малко грозно, за друг недостатък не се сещам :)

Ще изглежда така:

Изображение

Белият ръб изключително грозен ли е или да се изравни (по прекъснатата линия?). Сигурно двайсет и няколко сантиметра не ви се струват много, но когато обиколката на къщата е около 50 метра, пак си е нещо.. И като покрия сам и двете плочи...
Жалко ще съседите не са навити.. :|

И един последен въпрос: колко ще пострада ефективността на цялото това нещо, ако плочата не се скрие качествено, т. е. - ако скрия само тухлите?
velsi - Почетен майстор
aran написа:
И един последен въпрос: колко ще пострада ефективността на цялото това нещо, ако плочата не се скрие качествено, т. е. - ако скрия само тухлите?
Колко ли? Ами представи си, че си облечен с дебел пуловер и кожух, имаш шапка, шал и ръкавици, но си по къси гащи...
:-D

Ясно, ще се скрива де що има бетон.

А дали долу ще е равна линия или ще следва формата на плочата покрай дограмата (за да се спестят няколко стотин лева), ще се уточнява.

Абе, само моята къща ли е такава странна?! :? :)
prascho - майстор
на това над прозореца му се вика трегер. Нормално е всички външни и вътрешни стени да са обхванати от подобен трегер /20 см под плочата/, но при съвременното строителство гледам, че фирмите си го спестяват. Колкото до изолацията стоплям, че трябва да се изолира бетоновата част като се отпусне още 10 см надолу. Не виждам причина и място за притеснение относно естетическата част от подхванатото начинание. Изолираш бетона, пък ако ще в твоите представи да изглежда грозно. Ако си решил да допринесеш за намаляване отоплителните разходите и на комшиите отдолу, го направи естетически издържано. Но едно ще ти кажа, българина е едно неблагодарно говедо и никой няма да ти каже евала.
Прав си, нищо подобно не съм виждал по строителните обекти. Навсякъде между прозорците и горната плоча има само и единствено тухли, особено с тоя YTONG напоследък - лепят ги горе и готово.

Май така ще направя - скривам плочата (+ няколко сантиметра) и следвам линията, която бетона очертава. Ако стане на 'стълбички' и на някой комшия не му харесва - да си сложи и той, че да стане еднавка цялата фасада.
Иначе благодарности не чакам, най-много някой да се размрънка че са изцапани прозорците.. :?

Тема "Питане: Обхват на външната изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: