Напишете въпрос свързан със санирането.
Don-Vito - помощник
Имах желание да помогна, но явно не затова сте във форума!!!
Don Vito много неща научих, много съм Ви благодарна.
velsi - Почетен майстор
Не се впрягай на Стефан. Той е така да се каже "критика" на форума. Толкова много има изписано за топлоизолациите, че сякаш става все по-объркано вместо да е ясно и просто.
Гост
Всеки производител на изолация дава своя технология, която отрича другата и обратното :? Едни казват "дюбелите се слагат на другия ден преди шпакловане " други казват че "задължително при лепенето, се слагат дюбели не по малко от 7 ,на платно половин квадрат".Аз имам мое мнение, просто всеки който се занимава професионално със това намира истината за себе си. На последния семинар тази пролет немските специалисти пък казват че въобще не слагат дюбели защото отслабвали сградата(немци да им се не начудиш).

Има един слух който на последък ме тревожи . Казват че изолацията с EPS 5см. нямала нужната ефективност и можело евро съюза де не я признае и от там няма намаляване на данъци и др.
Сега е много модерно да си мият ръцете с евро съюза ,не знам номер на производителите е но все повече колеги работят вече с EPS 7см. и нагоре, без да променят крайната цена за клиента.
Don-Vito - помощник
Опа :o
Аз съм гоаста, извинете.
Гост
Защо трябва да се караме ? Форума е за дискусии. Наистина раздела е саниране, а санирането не е само топлоизолация, но явно хората това ги вълнува повече. Не виждам какво има толкова да делиме всичко е фрии не печелим дивиденти. Сутрин влизам в форума с нетърпение за да видя кой какво е написал. И какво виждам ? ??
Bobby - специалист
Don Vito и аз съм го чувал това с 5см .. и затова още се назландисвам ,а да не говорим ,че съседите под и над мен не искат да се топлоизолират и ме поставят в неудобната ситуация да направя полу-топлоизолиране, да не говорим ,че засега не съм чул никой да са му върнали и 1лв от това. Ти имаш ли инфо за това?

P.S. иначе в някои стаи съм с вътрешна топлоизолация с вата и гипскартон и мисля, че това е начина. :-D
EDI - майстор
Привет.Фибран се използва и за стени, но само на термомостовете - бетонните колони и трегери, където трябва усилено изолиране.В останалата част трябва да е паропропусклив материал - стиропор.Що се отнася до дюбелирането може и по време на лепенето и на другия ден след лепенето-въпрос на практика.В момента си лепя външна изолация на къщата - слагам 6 сантиметра стиропор на ЦЕРЕЗИТ.Едната стена в момента съм я шпакловал с мрежата цялата, другата е налепена цялата и наполовина шпаклована с мрежата.Мога да ви кажа, че дори и без да е довършена със светла мазилка, /шпакловката е сива и се нагрява/се чувства осезателна разлика от преди.Изолацията е на стая с посока юг-изток.Температурната разлика в стаята за 24 часа е +/-2 градуса!!!!
masteradmin - майстор
Аз не съм виждал изолирана от вътре стена да мухлясва. След като тя е термо изолирана не би трябвало да прави конденз - има ли значение дали е стиропор или фибран ? Преди няколко години когато гипскатона небеше популярен. Една външна стена я облепих отвътре с листа депрон след това сложих мрежа и съм си много доволен.
Гост
Днес говорих по въпроса дебелината на изолацията с доста хора от бранша.Нещата соят по-следният начин:
Оказва се че има изискване което е прието, за минималната дебелина на външната топлоизолация.Днес говорих с топ-изолаторджиите на София
(хората който правят най-възловите фасади. Виждал съм представител на Weber да и предлага договор за работа с празна графа "трудово възнаграждение" :shock: ) те не слагат EPS 5см една година на сам .Работят с 7~10см.

Изискването за да получиш право на привилегии по разни програми е материала да е с относителна плътност минимум15кг. на кубичен метър.
Направих си труда и проверих на това изискване за материял с дебелина 5см. , отговаря неопор на BASF. Това е стиропор с графит плътноста му е около 18кг.на кубик.Цената е към8,50лв. на квадратен метър.
Така че Bobby ако успееш да навиеш съседите , което е почти невъзможно :?:направи го с това, или минимум 7см. за да се класирате.Ползвам някаква отстъпка в "Хидроизомат" ако решиш нещо мога да помогна.

Явно големите строителни фирми са прекалено заети и все още не са скапали и този приятен бизнес.

EDI не казвам че 5см не са ефективни а че няма да го признаят ако се стигне до там. Иначе фибран само на пода и за термомостове на външни колони.

Тема "изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: