• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
alex2304 - помощник
Здравейте! На вилата на нашите има влага и подпухване на мазилката точно под прозорците. ПВЦ е дограмата, ако това има значение. На останалата част на стената няма влага, всичко е наред. Чудя се, възможно ли е това да става от поставянето на дограмата, знам ли, като са пробивали и сега там да се стича вода по някакъв начин?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
може да е от монтажа, може да е от конденза
на всички прозорци ли го има? еднакво ли е?
снимчици?
alex2304 - помощник
Под всички прозорци е и е еднакво, няма мухъл, а подпухнала мазилка. Мазаха отново, пак подпухна. Снимки ще мога по- късно да кача.
nikogargov - специалист
Преди колко време е поставяна дограмата, и ако не е тайна къкъв е профила и, отвън има ли подпрозоречна или няма обърнати ли са прозорците ?!?!?!
alex2304 - помощник
Дограмата е на 1-2 години, нова е, нямало е друга преди това. Профила какъв е, незнам, няма подпрозоречна рамка, външна изолация е правена след поставянето на прозорците. Аз се чудех дали като са захващали дограмата, знам ли и аз, може и глупости да говоря, ама от винтовете които са сложени и от там по някакъв начин да се стича вода, защото това се получава само под прозорците, никъде другаде няма.
MASTER - специалист
Това,което описваш е много характерно, няма нищо за чудене.

Виновно е най вече земното притегляне :-D - капките дъжд, евентуално и конденз се стичат надолу, и се просмукват в стената.

Подпрозоречните первази не са измислени за да се събират пари от глупаците, а са задължителен елемент.

Постойте още малко така и ще има тема - защо ми се отлепя стиропора точно под прозореца :wink:

Ето ти картинка с правилния начин на монтаж на прозореца и первазите

Изображение

При теб вече е невъзможно да се получи точно такова изпълнение и допълнителното монтиране на первази при всички случаи ще стане с някои технологични компромиси, но все пак ще е по добре от съществуващото положение.
alex2304 - помощник
Скоро сменяхме дограмата в къщи, имаме подпрозоречни рамки, обаче няма да са сложени така, защото първо сложиха прозорците и после от вътре и отвън сложиха перваз. Или перваз и рамка е различно?
MASTER - специалист
Не вярвам да е различно - просто в БГ терминологията която се позва не е унифицирана, навлезли са разни "преводи" на термини от немски и турски, допълнени от създадени в БГ и се получава каша. Тези елементи доста често се наричат и "дъски" - алуминиева дъска, пластмасова дъска - звучи разкошно нали. Среща се също и едно съкращение - ППД :-D . Сигурно има и други варианти, но аз се сещам само за тези

Иначе по въпроса - може ли да се сложат добре подпрозоречните елементи и след монтажа на прозореца - възможно е, но в доста голяма степен зависи от човешкия фактор и приложената от него трхнология :wink: . Докато при системното решение на скицата е почти невъзможно да стане човешка грешка и да навлиза вода под прозореца
nikogargov - специалист
В този вариант сигурно ще е по добре да се вземе друго решение като например полагане на някакъв вид камък които ще изпълнява същата роля без да се налага да се правят допълнителни отвори в дограмата, цената излиза еднаква но на мен пъти в повече ми харесва камък.
MASTER - специалист
Няма особенно значение с какво са защитени долните страници, по важното е да са защшитени. :-D

Слабото място всъщност при технологията с допълнителното монтиране е фугата между прозореца и другия материал - поради различното им топлино разширение е важно тази фуга да бъде правилно обработена. Другото важно нещо е предния край на облицовката да е изпълнена така, че да излиза пред фасадата, и да е оформен "водооткап" за да се избегне стичането по фасадата.
  • 1
  • 2

Тема "Влага на стената под прозорец?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: