Напишете въпрос свързан със санирането.
zandana - напреднал
Става дума за приземни стаи/бечови на 1.2м в земята/ в селска къща.Основите са от тухла.Преди няколко години смъкнах на две от стаите хоросана и запечатах със стиропор 2 см , мрежа и шпакловка.Естетически всичко е супер.Далеч съм от мисълта да се оттървя от влага и миризма , но няма лющене на мазилака.За дренаж около къщата нямам средства.Остана ми една стая. Някой пробвал ли е с гипсокартон?Просто вече съм изморен от ремонти и търся по лесното :) Ще стане ли на 'юфка' и мухлясали петна?
torbalan - Дървен философ
Чак пък на ювка да стане...

Аз мазата я направих така - с влагоустойчив гипсокартон... Половин година мина - няма петна няма нищо :)
zandana - напреднал
Половин година...Значи не е преживяла още зимата?
torbalan - Дървен философ
Входа към мъзата някога е бил отвън... Козирката над него отдавна се е разпаднала и дълги години, когато е валяло дъжд - пълнело е мазата...
Влага има в изобилие :)

Сега, кат се замисля - правена е в края на миналата есен или през зимата...
gogata1987 - специалист
По-скоро си мисля за фибран до ниво земя(1,2м) и нагоре неопор или нещо от сорта. Макар че като е вътрешна изолацията не знам какъв ще е ефекта и дали ще има такъв.

Ако не за дренаж, то поне си помисли да разкопаете основите около въпросните стаи и отвън да облечете с подходяща изолация. Това ми се вижда по-правилното решение, пък макар и по-скъпо. А и по-добре веднъж да ремонтираш, отколкото след неясно колко време пак да ти избие влага. Последното го казвам от личен опит с приземния етаж на вилата ми, който е вкопан в склон. Докато не разкопах и не изолирах отвън, не се отървах от влагата. За сметка на това пък 2 пъти тъпо и упорито се опитвах отвътре да изолирам и само се набутах с пари.
zandana - напреднал
А при теб Торбалан гипсокартона на конструкция с изолация или на лепило е поставен?А относно влагата -селото е до р. Дунав и преди 50-на години при големите наводнения с лодка се е стигало до къщата/тогава са и построени дигите по по-голямата част от брега/. :) Живели са три поколения , а може и още два пъти по толкова.Зиме се е живяло в долните стаи , а лете горе.Така практикуваме и сега."Животът е един и същ , само хората сме различни.'' :)
Според мен избирай между фибран и стериопор.

Тема "Стиропор или гипсокартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: