Напишете въпрос свързан със санирането.
akpe4a - напреднал
VLADO66:Относно фасагена,прав си че ще иска повече работа откъм шпакловане,но номера е че с шпакловката се справям горе долу,но мазилка не съм полагал до сега.Предполагам,че това ще зависи от финансите които ми останат дали ще си я боядисвам или ще извикам майстор да се справи с мазилката...

Tsilkov:Да карам под ред.Проблемът с отлепянето на фибрана от тавана се чудя дали няма да се реши,след като със самонарезни прикача гипсокартона директно за панела.Така фибрана ще се озове в нещо като сандвич който да го държи на място.Само нз дали ако въпреки това се отлепи няма да се получи някакъв кофти ефект?Отвътре според теб е достатъчно да сложа 5 см.вата,при положение обаче че отвън е 15см. мин и не се очертава при добро проветрение да има мухъл?Относно подът грешката явно беше моя,че не се изразих правилно.Тези тръби,които ще минават под ламината в замазката ще бъдат само един вид да създават комфортно усещане при ходене и най вече при пълзене на дребосъците.Ще се ползва остатъчната топлина на изходящата вода след поселедният радиатор.Целта ми е далеч от това да топля къщата чрез тях,но ако мислиш че 10 санта е задължително в този случай моля да споделиш.Все пак съм лаик и за това търся съвет от вас,именно да не свърша някоя глупост :-D Относно конвекторите:
от форума тук ми хареса идеята за тръбите да минават под пода и така да се получи приятен за малки деца под.Нз ако е възможно без замазка да се вкопаят в самият фибран,но тогава ще трябва да сложа поне 10см,което не е проблем естествено.Трябва да помисля и върху тази идея,но пък замазката ще спомогне по-голяма затоплена площ да има.Относно конвекторите,ми казаха че се получавало някаква циркулация на топлина из цялото пространство на жилището.Тъй като там където ще ги слагам било високо и щяло да се избегне да се топли горе въздуха а долу да се чувствало по студено( този съвет ми е даден от майстор-строител,не от топломайстор:)).
На драго сърце бих инвестирал парите в друго,ако се окаже че човека просто е преувеличил като ми е предложил да ги ползвам вместо радиатори в голямото помещение... Значи ако съм разбрал правилно,трябва да се старая на всякъде да размера на изолацията да е еднакъв (горе долу).Следователно - 15 см стиропор отвън + 5см вата отвътре + 8 см полиуретан + 5 см фибран на тавана и 10-ина см. фибран на пода покриват изискването?

8180:Човек,задъжително всеки ден ще се старая преди всяко палене на котела да бъде проветрена колибата.Това дали ще помогне?

Благодаря ви за съветите и критиките.Наистина са ми в полза и се радвам,че Ви попитах.Както виждам планът ми отначало и сега няма почти нищо общо :rolleyes:
VLADO66 - майстор
Смятам,че не е правилно да хващаш ГК директно за термопанела -все пак там има някакво движение/например огъване от сняг,вятър температурни разширения/ и ще си имаш винаги напукан гипсокартон.Това според мен може да се избегне ако поставиш някакви таванни панели,ламперии-избор всякакъв.
akpe4a - напреднал
Здравейте пак!
Относно колибата вече съм на 90% готов отвън (останаха цоклите и малко козметични гъзарии:)).
Та отвън свърших следното:
1 част :

10 см. Фасаден стиропор на Аустротерм лепен на топки директно на тухленият зид допълнително закрепен с 15 см дюбел-пирони. Шпакловахме с лепило на церазид с фибри и от онази зелената армираща мрежа на церазид (за задната ползвахме на баумит защото зелената беше свършила и нямаха на склад).Направи ми впечатление че освен нишките от вата в лепилото ,май вътре се срещаха и някакви метални влакна (може да ми се е сторило).Отгоре грундирахме една ръка с грунд за силикат-силиконова мазилка пак на церазит( не правя реклама,просто гледахме да са горе-долу от една фирма материалите).Има и по евтини варианти за грунд,но на този с цената се примирих заради по-доброто качество (голям зор докато се нанесе :Д). След като изсъхна положихме силикат-силиконова мазилка на церазит СТ-147,мисля че едрината на зърната беше <2мм не съм сигурен.Основите са с вкопан дебел 5 см фибран.

Прикачен файл

osnowi.jpg

Прикачен файл

100_4248.jpg Задната северна част на колибата

Прикачен файл

montaj izol.jpg Задната северозападна част
akpe4a - напреднал
2 част:

Дограмата е 5 камерен профил на ETEM с троен стъклопакет - вътре 4мм К-стъкло - 5мм Бяло - 4мм стъкло 4 сезона отвън.
Преди да бъде сложена дограмата,пиластрите на прозорците ги изправихме с фибран 2 см,после след като сложихме изолацията от стиропор на стената и перваз от импрегниран варовик запечатахме снадките между прозореца фибрана стиропора и камъка с капак още 2 см фибран.Стъклопакета уж е пълен с аргон :roll:

Снимките са правени с телефон и не са мн хубаво качество.Имах снимки и с монтажа но външният ми хард изгоря и останаха само някои #-o

Прикачен файл

dograma dva.jpg

Прикачен файл

пакет 2.jpg

Прикачен файл

paket.jpg

Прикачен файл

detska.jpg

Прикачен файл

dograma.jpg
akpe4a - напреднал
Част 3 :

Покрива е от гръцки покривни сандвич панели с 5 ребра с полиуретан 8 см в най-тънката част. Тъй като къщата е мезонет,платната ще имат пряк контакт с въздуха вътре.Изолирахме долната ламарина вътре със 2 см фибран залепен с полиуретаново лепило за изолации на церазит.Тука там захванахме с глава от дюбел пирон и самонарезен винт.Става перфектно само внимавайте! Винтоверта трябва да е на бавни обороти иначе винта продължава и събира всичко по пътя си фибран,пластмаса докато опре главата му в тенекията (първия така стана :проба: ).Върху фибрана съм предвидил да слагам от тия таванни пана XPS и да ги боядисам с латекс.Така хем няма да си играя да шпакловам и посел да се напука от вибрации предавани по панела,хем още повече изолация :rolleyes: Фугите м/у платната съм ги минал със силикон преди да залепя фибрана (за всеки случай :Д).Отвън ламарината на сачака също е изолирана.Гледах ,че някъде режат долната ламарина да прекъснат термомоста.Аз реших да я изолирам отвън като залепих изолация по същия метод като вътре но вън я шпакловах.Така сачака стана 20 тина см и хем е изолиран,хем изглежда по-добре. Прилагам една тъпа графика направена с най-якият графичен софтуер --- Пейнт :lol:

Прикачен файл

izolaciq panel.jpg Дясната страна на ъгъла на панела не е завършена!

Прикачен файл

панел.jpg
akpe4a - напреднал
Ами това съм свършил за има няма 4 месеца работа :lol: Да е жив и здрав бащата :partyman:

За вентилация мисля да ползвам това в най-високата част на къщата====>http://mmotors.eu/index.php?option=com_ ... Itemid=118

Чудя се само ако прекарам входящият въздух през 30-тина метра пвц тръба ф110 заровена на 2-3 м под земята и тогава да минава през тая духалка дали ще си заслужава.Целта ми е лятото да вкарвам охладен въздух само чрез вентилатора,а зимата входящия свеж възух,който духалката ще топли с нагревателчето си да идва с по висока температура отколкото е отвън.Дали ще има някакъв ефект?
stentop - специалист
akpe4a написа:
За вентилация мисля да ползвам това в най-високата част на къщата====>http://mmotors.eu/index.php?option=com_ ... Itemid=118
Чудя се само ако прекарам входящият въздух през 30-тина метра пвц тръба ф110 заровена на 2-3 м под земята и тогава да минава през тая духалка дали ще си заслужава.Целта ми е лятото да вкарвам охладен въздух само чрез вентилатора,а зимата входящия свеж възух,който духалката ще топли с нагревателчето си да идва с по висока температура отколкото е отвън.Дали ще има някакъв ефект?
Тогава се замисли за рекуператор, но подземните тръби са доста скъпички, ако искаш да нямаш проблем с мухъл в тях.
akpe4a - напреднал
stentop,благодаря за съвета човек,ама тази година мисля да събирам пари в касичката за термопомпа въздух-вода със подово или за два хубави климатика.Там е лошото,че няма да имам достатъчно финанси и да дам още 3000+ за хубав рекуператор.Друг е въпроса дали ако взема хубав рекуператор и вложа някой лев в иснталация на споменатите от теб тръби,дали ще имам нужда от друго за да се отоплявам.Та,затова мислех тая джаджа да ползвам.Незнам дали ще е ефикасна,но като гледам си има всичко и е на приемлива цена.
KingLin - майстор
stentop написа:
Тогава се замисли за рекуператор, но подземните тръби са доста скъпички, ако искаш да нямаш проблем с мухъл в тях.
А как се изпълнява правилно (без да се съобразяваме с цена) ? Питам, защото съм се замислил сериозно да направя такава система у нас. Смятането на скорости и обеми мисля, че ще се справя, но никога не съм се замислял по въпроса с мухъла, бактериите и почистването на подземната част. Някой инфо или линк? То като се замисля бая въпроси ми изникват.
- на каква дълбочина е оптимално да се положат въздуховодите?
- от какъв материал да са изработени?
- при каква дължина отпада необходимостта от топлообменник?
- трябва ли да има наклон и дренаж за конденза?
- прави ли се нещо за предпазване от корозия на вкопаното?
- директно с пръст ли се затрупва или примерно с пясък?
- филтър на входа или преди рекуператора? Или и двете?

Да ме прощавате ако съм бил нахален с много въпроси :)
Pasko - специалист
Дълбочината е 1.5-2м , тръбите са специални със сребърно покритие на Рехау; имат кондензоуловител ; не отпада нуждата от рекуператор; филтър има на входа; засипсва се с пръст. Скъпи са!!!-3000к за 40-50м

Тема "Проект-Цялостно саниране на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: