По принцип при монтажа на самия климатик се казва че трябва да има 15см до стената зад него за да работи коректно,с намаленото разстояние не знам дали ще има проблеми с работата само казвам какви са изискванията. Ако искаш да лепиш нещо върху EPS-а използвай полиуретаново лепило /препоръчвам Sika MaxTack 60/ и няма да имаш проблеми с атмосферните услови ! А колкото до улуците и на мен не ми се даваха по 10лв на линеен метър за демонтаж-монтаж на същите и по 60лв на климатик за същото упражнение ,но ако искаш работата да стане перфектно трябва да се похарчат пари иначе се вижда какво става
А иначе пяна която да издържа на атмосферни условия и да ти свърши работа в твоя случай НЯМА,ако напраскаш дупката с нещо такова само си вкарваш автогол понеже създаваш идеални условия за развитие на влага и мухъл 
Vancata написа:Привет колеги. Търсих доста из форума и интернет и не открих или поне аз не съумях да открия конкретен отговор на моят въпрос.Не сваляш нищо. Изрязва се парчето стиропор по размера зад външното тяло и му се прави както си трябва ....мрежа и шпакловка 1-ва ръка ...шпакловка 2-ра ръка ...грунд ...мазилка. И така готовото парче се лепи зад тялото. Те това е ....
Възможно ли е да се направи външна изолация около външно тяло на климатик, без климатика да се сваля от стойката? Между тялото на климатика и стената има 15см разстояние, изолацията ще е от 5см стиропор +шпакловка + мазилка. Отзад и да е грозно не ме притеснява идеята е да е добре уплътнено и да не падне изолацията. В момента нямам възможност да кача снимка за да видите как е разположението, но ме притеснява, че там няма да има дюбели.. Външното тяло е стандартно 658 x 550мм. Стената е тухла и тялото е монтирано под прозорец. Какви са възможните варианти да се изолирам без да се сваля от стойката му?
Благодаря за вниманието!
едит1: Досетих се да попитам и за още едно нещо. Имаме една стена вътрешна, изолирана със стиропор 2см... (Родителски своеволия). Стената не е измазана, а е на латекс директно върху стиропора. Възможно ли е да залепя и дюбелирам директно върху нея гипсокартонени плоскости, тъй като се съмнявам, че някаква мазилка ще хване?