• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
nick2v - помощник
Здравейте,

смятам да направя едно ремонтче на пролет в къщата на баща ми, в стаята в която спят децата когато ги оставяме при родителите ми :-D . Стаята е със остъклен балкон (искам да махна стъклата с винкела, и да сложа PVC дограма като изградя стената с тухли с дебелина около 12см), като смятам да махна и вратопрозореца за да уголемя стаята.
Прикачен файл:
Без име.png
Без име.png (213.56 KиБ) Видяна 5773 пъти
За да избегна появата на конденз и мухъл смятам да направя следното:
1. Стената да изолирам от вън със стиропор, а от вътре с минерална вата и картон.
2. На тавана да залепя фибран, и после вата и картон.

Питането ми е, ако всичко изброено е правилно можете ли да ме посъветвате с какви дебелини да са изолациите и дали трябва още нещо.

Благодаря :)
Marisan - специалист
Здравейте!
От това, което виждаме на снимката ние считаме, че ще Ви бъде трудно да изолирате коректно балкона отвън. Поради тази причина, независимо, че вътрешната топлоизолация не е най-добрият вариант, ние бихме Ви посъветвали да топлоизолирате вътрешно. За целта можете да положите стиропор (EPS) на тавана, на стените, на пода и на борда. Ако имате възможност топлоизолирайте отвсякъде балкона отвън, за да избегнете поява на термомостове.
Повече информация за вътрешната топлоизолация и защо според нас тя не е най-добрият вариант, можете да получите от статията ни: Какво трябва да знаем за вътрешната топлоизолация
Ако изберете да топлоизолирате изцяло вътрешно, то е много важно да поставите и вентилация на балкона.
nick2v - помощник
Благодаря за съвета Марисан,
но единственото което няма да мога да изолирам от вън, е тавана и за него се притеснявам най-много.
Грешката е моя че не доуточних всичко :roll: , къщата е двуетажна + приземен етаж (леко вкопан в земята в зависимост от денивелацията).
Самия балкон е затворен отдолу с приземния етаж, а от страни е прилепен гаража където ако се наложи също мога да залепя изолация.

Интересува ме какви дебелини изолация да използвам за от вън и вътре, за да мога да си калкулирам всичко предварително :? .
8180 - майстор
7-10см. сумарно.
На тавана по-голямото.
Опитай да изолираш външно челото на горния балкон и където можеш да стигнеш.
Можеш да намалиш височината на остъклението - колкото вътре сега и пак да изолираш.
За зидовете може да ползваш полисторолбетон - Тивит на Колегата Гечев или подобни. По-леко и допълнителна изолация.
Вътре ХПС, отвън ЕПС. С ватата има допълнителни особености.
Не е лошо да иззидаш и положиш ТИ, включително хоризонтално под и над остъклението.

Напиши като го решиш кое-как за сверка.
Marisan - специалист
Здравейте отново!
Външната топлоизолация със стиропор е желателно да бъде поне 8см. Ако желаете и можете да си позволите и външна и вътрешна топлоизолация, то правилото е вътрешната да бъде поне три пъти по-тънка от външната. Тоест във Вашия случай, това би било около 3 см. Що се отнася до тавана - след като нямате възможност да го топлоизолирате външно, то по-добре сложете по-дебели плочи отвътре (примерно пак около 8см или повече в зависимост от Вашите възможности).
Отново обръщаме внимание, че при предимно вътрешно топлоизолиране трябва да предвидите наличие на вентилация.
Внимавайте при обръщането на дограмата, за да не допуснете поява на термомостове.
Ако желаете, можете да се запознаете с нашите топлоизолационни решения от EPS: Ефективни топлоизолации от EPS, като можете да използвате и продукти с аналогични свойства от производител по Ваш избор.
Желаем Ви успех!
gechev - специалист
8180, тухли Тивит ще му дам тогава на колегата, като изолира и стената на родителите си. Хем тати няма да му опъва ушите, хем няма да има термомостове. :lol: :lol: :lol:
8180 - майстор
Гечев,
Не подозирах тези тънкости в терминологията - блокчетата (тухлите) визирах "за зида". Сори, :roll:
Реклама ти правя, пък ти... :)
nick2v - помощник
Благодаря на всички за съветите,
имам останали тухли, затова ще се въздържа от тухли Тивит (да ме извинява колегата Гечев :-D )
Доколкото разбрах от съветите ви слагам 8-10см EPS от вън, както и при обръщането на прозореца. Застъпвам плочата на горния балкон и плочата на пода.
От вътре на тавана слагам 8-10см ХПС, а на стените по 3см. На пода не знам дали е нужно след като е затворено отдолу, а и не желая много да повдигам пода.
Прикачен файл:
Сх изолация.png
Сх изолация.png (9.49 KиБ) Видяна 5644 пъти
Защо да не слагам вата с картон, и какви са тези особености :?:
Каква вентилация да предвидя ?
Marisan - специалист
Здравейте!
Външно бихте могли да поставите и минерална вата, но тя е по-скъпото решение спрямо EPS-a. Същевременно ефектът би бил еднакъв. Ако все пак решите да топлоизолирате външно с вата, то трябва да спазите много внимателно инструкциите за монтажа ѝ. Единственото предимство на ватата е, че тя е пожароусточив материал.
Що се отнася до графиката, която предлагате: Отоплявате ли приземният етаж? Ако той е отопляем, то можете да оставите нещата във вида, в който ги показвате на графиката. В противния случай е добра идея да положите изолация и на пода, а външно да топлоизолирате поне 20 см надолу по стената на този етаж. (Дори бихме Ви посъветвали да стигнете и до 50 см надолу).
Вентилацията може да бъде най-различна: от обикновен вентилатор с клапа до вентилационни отвори на самата дограма. Нашата препоръка е да се консултирате с фирмата, която ще постави дограмата и нейните специалисти да Ви препоръчат конкретно решение.
bigshop - специалист
Ефектът от всички дейности, посочени по-горе, ще бъде минимален. Мухъл ще има както в същинската стая, така и на балкона - в горния и в долния край. Повярвайте ми!
  • 1
  • 2

Тема "Изолиране на усвоен балкон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: