Напишете въпрос свързан със санирането.
bebo_cv - помощник
Сега, ти хубаво си го написал, ама адресантът калпав... :o

Дотук това разбрах:
- 3см хпс стига
- фундалина е дренаж, не изолация
- основите трябва да се поразкопаят и изолират.

Относно последното - С какво да се изолират? Доколкото знам са на 60см дълбочина. До каква дълбочина да ги разкрия и респективно изолирам?
VLADO66 - майстор
Разкриваш до долния край на основите,но не по-надолу взимаш си мазана хидроизолация като тази http://www.isomax.bg/product.php?id=3 ,полагаш я и слагаш XPS -a върху нея.пак казвам 3см.са малко.Обратния насип го направи с инертен материал-дренаж и отторе чакъл.
bebo_cv - помощник
Колега, благодаря ти за вниманието! Остава само да почерпя. Ако имаш път към Сливен, да знаеш, че масата е разпъната! :drinkers:
Аз, да си призная, си мислех, че след като нямам влага по стените ще мина без да копая покрай основите. Блажение са вярващите , както се казва! :D

А под прозорците епс или хпс да слагам?
VLADO66 - майстор
С какво ще са первазите на прозорците?
bebo_cv - помощник
Ами честно казно май предпоч1итам да си поръчам нови алуминиеви первази, но не съм твърдо решен. Защо?
VLADO66 - майстор
Хубаво е под перваза да се обърне с XPS
Pooh - майстор
VLADO66 написа:
Хубаво е под перваза да се обърне с XPS
Защо?
Може ли детайл на подобно изпълнение?

Питам, защото според литературата, на която попадам по темата, XPS се полага САМО по цокъл и открити ст.бет. елементи (предимно шайби). Не че не може и изцяло с XPS да се работи, но е силно непрепоръчително, поради паронепропускливоста на материала. Та кое обуславя нуждата от XPS под прозорците?
VLADO66 - майстор
Защото стиропора е с отворена клетъчна структура и пие вода,а там има най голяма вероятност да попадне.Освен това трудно се намира по-твърд/с по-голямо обемно тегло/ за по-стабилна основа на перваза докато този проблем стои в по-малка степен при XPS
8180 - майстор
VLADO66 написа:
Защото стиропора е с отворена клетъчна структура и пие водатам има най голяма вероятност да попадне.Освен това трудно се намира по-твърд/с по-голямо обемно тегло/ за по-стабилна основа на перваза докато този проблем стои в по-малка степен при XPS
Трудно ми е да апострофирам точно Владо, но за допълнителна яснота.
И аз се шашках навремето от твърдения тип "пие вода", повечето търговски. Колко вода ще изпие? Всичкият стиропор, заедно с цимента в блокчетата на Гечев си плуват спокойно и необезпокоявани във вода. Аз не съм виждал потънал.
Проблемът тук разбран/недоразбран е в различната паропропускливост на ЕПС/ХПС - друга тема, без съществено значение при малки площи - около отвори/прозорци в случая.
Зеленото, обаче, е важно и трябва да се вземат всички мерки да не се случва - стиропорът (също както Фибранът) НЯМА да я изпие и ще иде другаде евентуалната вода - за беля.
Ако гледаме здравината, ХПС е за предпочитане
VLADO66 - майстор
Пие,пие,когато влиза от едно място и няма от къде да се изпари.Металните външни первази са идеален случай :)

Тема "Саниране на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: