Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
Ще лепя по предписаната схема на големите фирми http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=7 . Лепителният слой го дават някъде към 1 см. Зависи от стената. Хубавото на този начин на лепене е, че около 40% е площа, която заема лепилото. Останалите 60% между мазилката и стиропора са въздух. Както е всеизвестно въздухът е най-добрия изолатор. Като мисля да лепя с Клебешпахтел въпреки, че и с WDVS Клебер им е сертифицирана системата. Ще ми излезе с 530 лв повече. При лепене с маламашка разхода на лепило е по-малък но стените трябва да са ти идеално прави. Пример: ако използваш маламашка с гребен 8 мм, това означава, че след притискане на стиропора към стената лепителния слой ще се намали наполовина т.е ще можеш да отвесираш плоскостта в рамките на 4 мм, което е направо подигравателно що се отнася до мазани с вар стени:). Един бригадир и този начин на лепени ми спомена като идва да ме оферира. Явно не бе виждал по-прави стени от мойте :lol: . Но след 2 мин разговор с въпросния и строхотиите, които бе намислил да прави и от които душевно ми настръхна косата така и не го потърсих повторно.

Прави ми впечатление, че Пибел има пренебрежимо отношение към паропропускливостта :). Направи си експеримент. Дишай продължително време в една найлонова торбичка след което я сложи в хладилника. Кажи за резултата:). Същото нещо е и с сградата. Поставяш си найлон/фибран/, поставяш си 5 камерна дограма, имаш плоча отдолу и отгоре, и семейството ти е вътре, като от самото дишане се повишава влажността на въздуха в загрятото помещение. Въпросът е дали ще се отложи мугъл и влага по стените????Дали въздухът ще стане застоял и тежък, труден за дишане??? Как това би се отразило на здравето на развит отганизъм и как би се отразило на деца??? В америка правят пасивни къщи, изолацията на тези къщи е вата затворена в дървени конструкции. Кой от двата материала се доближава до ватата - епс или хпс? Ако имаш пари си сложи каменна вата с плътност 130-140 кг/м3. Технологията е абсолютно същата като със стиропора. Предимствата- по-висока паропропускливост и напрактика не горим материал. Недостатък- по-скъпо лепило, скъпа вата.

Разгледай този сайт: http://www.baumitbayosan.com/
Нарочно ти го давам на немски щото информация от български сайтове понякога е неудачно да се черпи. В сайта имат каталози с продукти които произвеждат. Системите им са 3 типа и никаде не се споменава материал хпс/ фибран. В Германия явно системите OPEN и KLebeanker са на мода. Любопитното е, че произвеждат клебешпахтел и в бял цвят както и не са си спестили спесификациите за стандарния стиропор епс както и за епс плюс за разлика от българския еквивалент!

http://forum.imoti.net/read.php?17,108158
Както казах ти увеличаваш дебелината на стената, т.е добавяш коефициента на варова-циментовата мазилка към този на тухлата и тъй като е по-ниско число комплексния коефициент се намалява;).
amivan - помощник
Виждам, че сериозно подхождаш и си прав защото ние ще си блъскаме главите после с проблеми :)
Сега има и друга мода да поставят сайдинг /каменна вата/, но всички слагат 5см дебелина, обаче ефекта от тези 5см според западните стандарти по шестобалната система се оценява на среден /т.е. икономиите няма да са оптимални/. Та при сайдинга е взета под внимание паропропускливостта с фолио, но тези пластмасови плоскости с които покриват дали няма да се изпонацепят още след 15г въпреки гаранциите - а да ходиш да си търсиш права е да гониш Михаля, затова и аз смятам че мазилката е по дългоживотния вариант.
prascho - майстор
Нямах предвид сайдинга като споменах каменна вата. Баумит и Вебер си имат системи с каменна вата. Плоскостите са отново 50/100 см и се лепят, дюбелират, шакловат с мрежа по същия начин като стиропора. Накрая се поставя грунд и мазилка. Но има оскъпяване при лепилото и ватата. Под 8 см не бих сложил никакъв материал. В Австрия минималната норма на епс е 15 см!!
Сандинг- ако се използват дървени бичмета вероятността да се изметнат е голяма. Хубаво е да се използва метална конструкция от профили за гипспартон. Дават 10 години гарация за цвета. След това време не можеш да обновиш фасадата докато не смениш винилитовата обшивка, а тя е около 15 лв/м2 в момента. При мазилките след 15-20 години може да теглиш една силиконова боя за освежаване. Чух, че самата винилитова обшивка, която се внася в България е доста тънкослойна. Но не си мисли, че изолацията с ЕПС е вечна. Стиропорът старее, въпроса е шпакловката и мазилката да са достатъчно качествени за да не намалят неговия жизнен цикъл;).
amivan - помощник
Относно влагата в помещенията запечатани с РVC виж какво ми рекламираха - автоматично се отваряла според влажността в помещението.

Прикачен файл

клапа1.jpg
клапа1.jpg (43.56 KиБ) Видяна 11771 пъти
SHL - специалист
Прасчо, кефиш ме :thumbs: \:D/
Усещам как ще станеш най-добрия съветник по изолациите :-D
Трябва ти само практиката вече :ug:
Ще изолирам две къщи след няколко седмици. Предлагам ти, ако нямаш работа да дойдеш да работиш малко при нас и след това ти гарантирам, че трудно ще намериш майстор, който да ти опонира. Спокойно ще можеш да се наредиш между експертите по топлоизолационните системи :winkgrin2:
prascho - майстор
Най- сетне едно признание от дистрибутор да получа. И аз се бях ориентирал към този извод. Та ватата има нисък коефициент на дифузно съпротивление на водните пари. Австрийците правят и внедряват нова система наречена OPEN, която е със същите топлоизолационни характеристики но с повишена паропропускливост. Веднага цитирам изнесената информация от мен за лепилата http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=8899 .
Лепилото Клебешпахтел използвано за интегрираната им система има коефициент на дифузно съпротивление 50, докато иновационното лепило Клебешпахтел W използвано за лепене и шпакловка на опън плоскости има стойност 18. С две думи паропропускливостта на ватата е някъде в порядъка 5-20. Стиропорът на Пластимо както и на всички производители е от порядъка на 40-70 т.е около 3-4 пъти по-голям и практически паропропускливостта на стриропора е нищожна спрямо тази на ватата. За сравнение дистрибутора ми каза, че на хпс е от 150 нагоре. Тоест при поставяне на стиропор и 5 камерна дограма вероятността от промяна на климата не е малка. Затова при стиропора показателя паропропускливост не е от голямо значение, по съществен е показателя плътност. Затова австрийците от Баумит са се насочили към паропропускливи системи доближаващи се до показанията на ватата.
С две думи ватата по отношение на свойството дишане на стените няма конкуренция. Но нали се сещаш че не може да я залепиш с лепило Клебешпахтел с коефициент 50 както и не може да сложиш отгоре някаква минерална мазилка с нискапаропропускливост щото реално ще направиш едно НИЩО:). Ватата има дифузионни свойства близки до тези на тухлата!!
$64EN - специалист
с 2 думи - ставайте от кревата и отивайте да събирате пари за вата- тъка ли?
prascho - майстор
С две думи при плътно уплътнение на помещенията и стиропор ще се наложи проветряване от време на време.
$64EN - специалист
e ма това го знаеме много добре и не ни треа жокер :)
без проветрение идва конденза
prascho - майстор
Трябва да уточня някой неща. Топлоизолационните качества на ватата и стиропора са в близки граници в зависимост от тяхната плътност около 0.03-0.04 W/mK. Годишната енергийна икономия на живущия ще бъде горе долу една и съща. Разликата ще почувства предимно стената. При наличие на стиропор тя ще изпитва затруднение да "диша"/ пропуска водни пари, докато при случая с каменната вата реално пред стената за самата нея ще има въздух и през нея спокойно ще преминават водните пари. Вероятността при наличие на стиропор да се отдели влага по-вътрешната страна на стената е голяма, докато при каменната вата е теоретично нулева:). Неминуемо грижата за стената ще се отплати в грижа за живущия!

Тема "едно въпросче за изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: