Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
Galski написа:
Имаше някъде статия, която обяснява каква е температурата на повърхностния слой на стената при различни ситуации. Също така описва и колко важно е да се поддържа относително постоянна температура. Много професионално си беше написана, чисто за спецификата на изолациите.... Но не ми се търси сега!
Може би визирате този, широкоразпространен текст. Не го намирам перфектен. Споменал съм причините.
ARTU - специалист
Ей ТУКА има достатъчно инфо, само да има мераклии да четат. :cool:
Galski - специалист
8180 написа:
Може би визирате този, широкоразпространен текст. Не го намирам перфектен. Споменал съм причините.
Не, не е тази статия, която визирам. Мисля, че беше в едно от списанията "Още за къщата". Не ми се търси.

А имайки предвид, че и стаята, за която се пита е северна, може би е по-добре да се инвестира в по-дебела изолация! Аз сигурно бих заложила на това, ако финансово не съм притеснена.
8180 - майстор
Галски,
Не съм прочел още списанието, но с две думи:
Какво ме притеснява?
Тези текстове за "периодичното" отопление и колко е вредно, за температурите на стените - как изоставали от въздушните и се получава конденз, като правило са в материали на титуловани хора, явно или скрито рекламиращи Термошилд и подбни.
Обаче:
1. Управление на отоплението според нуждите (и за икономия на ресурси) си е една съвсем нормална съвременна тенденция не само в жилищата. Масово вече и хотелите се правят така с доста сложни системи за регистрация на присъствието на гостите.
2. Твърдението, че ако в една стая започнем да загряваме СЪЩЕСТВУВАЩИЯ там въздух по-бързо от стените, това ще доведе до конденз е НЕВЯРНО, независимо от титлите на автора. За съжаление точно тази редакция е добила популярност (заради Термошилд).
Простата практическа истина е, че прибирайки се вечер ние не само включваме отоплението, а чрез интензивната си човешка дейност (понякога катастрофално) ИЗМЕНЯМЕ ВЛАЖНОСТТА НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ към момента въздух.

Според мен това трябва да обясняват учените хора, ако искат да са полезни на клиентите, а не на търговците.

И малко цифри:
Ако ни харесва да живеем при 20оС, то според влажността на въздуха в помещението температурата на стените трябва да бъде НАД критичната за конденз (оросяване):
влажност/критична температура на стената
30% / 1оС
50% / 9оС
70% / 14оС
90%/ 18оС
100%/ 20оС
Вижда се, че стените могат да бъдат доста по-студени без опастност от конденз при ниски и разумни нива на влажността. И същевременно при висока влажност и най-малката разлика може да бъде фатална.
Друг е въпросът как да се постигне това. Ама нали трябва първо да знаем какво искаме (в случая не искаме). :)
Galski - специалист
8180, съгласна съм с теб. Точно това се имаше предвид в статията: "Простата практическа истина е, че прибирайки се вечер ние не само включваме отоплението, а чрез интензивната си човешка дейност (понякога катастрофално) ИЗМЕНЯМЕ ВЛАЖНОСТТА НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ към момента въздух."
И този факт, нанесен към температурата на стената - води до възможната поява на конденз.

Та накратко - прав си :)
leonardo_vd - модератор
Galski написа:
8180, съгласна съм с теб. Точно това се имаше предвид в статията: "Простата практическа истина е, че прибирайки се вечер ние не само включваме отоплението, а чрез интензивната си човешка дейност (понякога катастрофално) ИЗМЕНЯМЕ ВЛАЖНОСТТА НА СЪЩЕСТВУВАЩИЯ към момента въздух."
И този факт, нанесен към температурата на стената - води до възможната поява на конденз.

Та накратко - прав си :)
Ами да не се прибираме тогава :-D
Тани - модератор
В момента спорите дали крокодила е по-дълъг или по-зелен :-D :-D

Въпросът е
Северна стая,която не се отоплява постоянно , ще се слага външна изолация. Има ли значение дебелината на изолацията , за да не се получи конденз по стената , при отопляне на стаята.

Според мен няма , защото изолацията е външна , а стената ще е с една и съща температура и в двата случая , защото от дебелината на изолацията зависи за колко време че изстине стената . Ако стаята се топли веднъж месечно надали е от значение че е изстинала преди 20 или преди 22 дни до сегашната си температура!

Дебелината има значение по-скоро за времето на загряване на стаята и поддържането на температурата - колкото по-дебела - толкова по-добре!

За конденза на рядко отоплявани помещения решението е вътрешна изолация!
Nachinaesht - помощник
Тани написа:
. Ако стаята се топли веднъж месечно надали е от значение че е изстинала преди 20 или преди 22 дни до сегашната си температура!
Стаята няма да се отоплява веднъж месечно.
Ще се отоплява след работа да кажем от 18 до 24 часа.
През деня всички са на работа и няма смисъл да се отоплява.
velsi - Почетен майстор
Точно затова има смисъл от по-дебела изолация. За да е все още топло, когато се върнеш. Кой каквото ще да ми разправя, дебела изолация си е по-добре от по-тънка. А това, че 5 см се явява някаква минимална граница мисля вече стана ясно на всички.
Тани - модератор
Nachinaesht написа:
Ще се отоплява след работа да кажем от 18 до 24 часа.
През деня всички са на работа и няма смисъл да се отоплява.

Ето с това трябваше да започнеш. :2thumbs:

Щеше да им спестиш доста спорове :axe: на момчетата :-D :-D

В такъв случай сложи повече не 8 а поне 10 , за да може да се запази топлината в стаята! Ако сложиш вътрешна изолация , като се прибереш ще е малко по-хладно, но пък ще се топли много по-бързо и ще е по- икономично , така ,че ти си прецени!

АА и забравих да попитам , сега имаш ли проблем с конденза ( е през зимата де :-D )

Тема "Има ли разлика между EPS 5см и EPS 8см" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: