Напишете въпрос свързан със санирането.
masteradmin - майстор
Ка стъклото има 2 екстри едната е че има по голяма термо изолация, а другата че минавайки през него слънчевите лъчи го загряват и през зимата от една страна 'топли' от друга страна като е загрято не прави конденз. Вие сами решете предимствата и недостатъците за лято и зима. Същност аз май недостатъци не виждам.
Тани - модератор
Админ, не знам къде си чел че се топли от слънчевите лъчи , но от личен опит - не е така! В най-голямите жеги пробвах обикновените стъкла и стъклопакета с К стъкло и аргон за да видя разликата .К стъклото си беше хладно, въпреки че го печеше слънцето директно . На същата стена при дървена дограма с двойно стъкло - вътрешното стъкло беше направо горещо! Та според мен , това че не се поти през зимата , е защото поради изолационните му качества е с температура близка до вътрешната , а не като обикновенните по-близка до външната!
velsi - Почетен майстор
Такааа. Крило с ширина по-голяма от 90 см е критично и ако изобщо някой се навие да направи такова, то не след дълго няма да се отваря и затваря изобщо. Това, че съществуват доста недомислици от миналото не означава, че трябва сляпо да ги повтаряме. Въпроса с почистването на този прозорец както вече казах се решава като се разделя на три равни части и средната се прави отваряема. Така достъпа до външната част е най-удобен.
За К-стъклото. То представлява нормално плоско стъкло, с нанесено на едната му повърхност много тънък метален слой, обикновено някакъв сребърен окис. Идеята е, че този слой пропуска изцяло вълни с определена дължина на вълната и спира частично други. Тоест действа като филтър. Както е известно топлината е с голяма дължина на вълната, предимно в инфрачервения спектър. Нормалната бяла светлина - доста по-нагоре в спектъра. Този слой пропуска безпрепятствено светлината, а спира проникването на лъчи от инфрачервената част на спектъра. Така се получава енергоспестяващият ефект през зимата, когато скъпоструващото излъчване от нашите отоплителни уреди не излита директно в атмосферата, а се задържа от К-стъклото. Какво се случва през лятото? Слънчевото греене съдържа всички части от спектъра. От инфрачервените, които усещаме като топлина, когато се греем на слънце, до ултравиолетовите, от които получаваме изгаряния. По пътя на логиката като филтър за инфрачервени лъчи К-стъклото би трябвало по същия начин да спира част от тези лъчи, съдържащи се в слънчевата светлина и в резултат помещението да получава по-малко топлина. Уточнавам, че през цялото време става дума за лъчисто топлене. Загряването на самото стъкло, както и затоплянето му от околния външен топъл въздух е съвсем друг процес.
Тани - модератор
Благодаря Велси! Знаех , че стъклото задържа топлото да не преминава навън и или навътре , но не знаех на какъв принцип! Явно аргона върши работата за останалите начини на преминаване на топлината!

И въпреки всички разяснения не можах да разбера точно какво имаше предвид Галски?
Galski написа:
Sphinx написа:
...За К стъкло смятам, че би пречело защото прозореца е южен и на висок етаж....
И какво от това? Лятото слънцето е сравнително високо, а и се предполага, че ще имаш пердета и може би щори.
Зимата, пролетта и есента, които между другото са повече от лятото като месеци, ще имаш много повече ползи! Все още живеем в умереноконтиненталния климат... Е, ако станем субтропика е друго :)
Galski - специалист
Първо - крила с ширина над 90 см се правят! Който не се навива да ги изпълнява, значи че просто са му калпави профилите и укрепването. У нас например, имаме три прозореца с ширина 108-112 см и до момента нямат проблеми. Но просто профила е качествен. Както и да е!
Много ми се иска да видя velsi как ще измие хубаво профила и уплътнението от най-далечните страни на отвараяемия прозорец. Пак казвам - фиксираните прозорци (неотваряемите) се слагат там където отпред има балкон и могат лесно да се почистват! Защото съм от "другата" страна на почистващите и знам какво е!
Тани, кое не разбра? Казвам, че ако бяхме в субтропика - тогава може да не си слага К-стъкло! Тогава ще трябва да си сложи Стопсол (Stopsol), ако не ще жалузи, сенници, щори! Това са два различни вида стъкла!
За нашия климат К-стъклото е подходящо, най-вече през отоплителния сезон!
velsi написа:
....Какво се случва през лятото? Слънчевото греене съдържа всички части от спектъра. От инфрачервените, които усещаме като топлина, когато се греем на слънце, до ултравиолетовите, от които получаваме изгаряния. По пътя на логиката като филтър за инфрачервени лъчи К-стъклото би трябвало по същия начин да спира част от тези лъчи, съдържащи се в слънчевата светлина и в резултат помещението да получава по-малко топлина.....
Да, ама не. :) Цъ, не си прав. Ти сам си го казал по-напред в поста си. Ето още едно обяснение за К-стъклото или известно още като Low-E=нискоемисионно:

"С цел силното намаляване на енергийните загуби чрез лъчение световните поизводители на строителни стъкла стигат до едно уникално решение - нискоемисийните стъкла (Low-E идва от low emissivity т.е. ниско ниво на емисиите).

Това са стъкла от едната страна, на които е нанесен посредством гореща пулверизация на метални окиси (най-често от сребро, титан или други благородни метали) много тънък отражателен слой. Функцията на този слой, който е с дебелина само няколко микрона, е да задържа топлината в помещенията. Когато Low-E стъклото е правилно монтирано - към помещението, с отражателния слой вътре в стъклопакета, то започва да действа като огледало за топлинните лъчи, които са в инфрачервения спектър. Слънчевата светлина е предимно късовълнова и цялата енергия, която тя носи, преминава спокойно през стъклопакета и попада в сградата. Когато обаче стените и мебелите се нагреят от нея, те започват да излъчват топлина, която вече е с голяма дължина на вълната и не може да напусне стаята обратно през прозореца. Всички отоплителни уреди излъчват инфрачервена топлина и не само отоплителните уреди, но и котлоните, мониторите, осветлението, дори и човешкото тяло. Стъклопакет с нискоемисийно стъкло има с 10 пъти по-ниски загуби от лъчение.
Като цяло предимствата на Low-E стъклата са безспорни - почти 30% по-изолиращ стъклопакет, т.е. много по-малък шанс да се появи конденз по вътрешната стена на стъклопакета, намалени сметки за отопление и по-добър комфорт в помещенията."

Лятото човек се спасява от жегите посредством слънцезащитните елементи по прозорците, или с климатик! :-D По никакъв друг начин! :lol:
velsi - Почетен майстор
В къщи моите прозорци са широки 1 (един) метър. И са с цели отваряеми крила. Не съм мил още прозорец с три части и средно отваряемо, но повярвай ми всеки ден ми се налага да "вися" по такива прозорци от външната страна. Просто такава ми е работата. За К-стъклото не разбрах точно с какво не си съгласна с мене? Струва ми се говорим за едно и също. Слънцезащитните мероприятия са ясни и неизбежни през лятото, както и употребата на "Стопсол". Миналата седмица дори монтирахме стъклопакет съставен от "Стопсол" отвън и К-стъкло отвътре. Но преди да се довериш на статии писани от друг замисли се за огледалото и неговите свойства. И ми кажи как става така, че "...то започва да действа като огледало за топлинните лъчи, които са в инфрачервения спектър" и в същото време "....Слънчевата светлина е предимно късовълнова и цялата енергия, която тя носи, преминава спокойно през стъклопакета и попада в сградата."
Тани - модератор
Е при такова обяснение ,ако не бях разбрал , щях да ходя да се прегледам! Благодаря за изчерпателния отговор! И понеже виждам че разбираш и от дограми Рехау добър избор ли е? Предварително благодаря за отговора!
velsi - Почетен майстор
Как да ти кажа. Еднозначно на такъв въпрос е трудно да се отговори. И най-качествената и най-смотаната дограма в крайна сметка вършат едно и също. От друга страна дограма от скъпи и качествени профили може да бъде некачествено изработена и некадърно монтирана. А такава от по-евтини профили пък да е перфектна по отношение на изработка и монтаж. За профилите "Рехау" нямам особено богати впечатления, защото нито ползвам, нито работя с такива. Знам само със сигурност, че тези профили, които се водят немски не се произвеждат и никога не са били произвеждани в Германия.
В крайна сметка дограмата както всяка една потребителска стока се характеризира със съотношението цена/качество. В този аспект "Рехау" е добър избор, защото не е скъпа, а в същото време с не лошо качество. Има по-евтини и далеч по-скъпи алтернативи. Всеки си решава сам.
Galski - специалист
velsi написа:
...За К-стъклото не разбрах точно с какво не си съгласна с мене? Струва ми се говорим за едно и също. ... Но преди да се довериш на статии писани от друг замисли се за огледалото и неговите свойства. И ми кажи как става така, че "...то започва да действа като огледало за топлинните лъчи, които са в инфрачервения спектър" и в същото време "....Слънчевата светлина е предимно късовълнова и цялата енергия, която тя носи, преминава спокойно през стъклопакета и попада в сградата."
Ами не съм съгласна с изказването ти, че лятото
velsi написа:
..."По пътя на логиката като филтър за инфрачервени лъчи К-стъклото би трябвало по същия начин да спира част от тези лъчи, съдържащи се в слънчевата светлина и в резултат помещението да получава по-малко топлина."
Има разлика от "вън на вътре" и обратното, говорим за различни дължини на вълната.
И си забравил основното в изказването:

"...Когато обаче стените и мебелите се нагреят от нея, те започват да излъчват топлина, която вече е с голяма дължина на вълната и не може да напусне стаята обратно през прозореца. ..." Малката съществена частица, която може да ти вгорчи живота лятото... :-D
Ето и нагледен пример от създателя на К-стъклото (дано поназнайваш английски):

Изображение[/quote]
Galski - специалист
velsi написа:
...Знам само със сигурност, че тези профили, които се водят немски не се произвеждат и никога не са били произвеждани в Германия.....
Кои са тези профили? Не обичам голословните приказки!
Дори и да си прав, закупувайки "немски" профил, гарантиран (според теб "уж"), получаваш и гаранция за качеството си! Точно както Мерцедес, БМВ са символ за качество. Нищо, че може да са сглобявани в майнатаун! Подобно е и да речем с Дайкин (климатиците).
Онзи ден си говорих и с представителите на Veka и на Кommerling. :-D Та... :)
Е, ако в твоя град velsi, внасяте от съседните южни страни профили е друг въпрос! Иначе, за монтажа и производството съм напълно съгласна с теб!!!

Рехау не коментирам :-D Аз не бих ги препоръчала.

Тема "Въпрос за цена на PVC дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: