Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
ethernall,
Както е видно и от твоите сметки, редно е да се довериш повече на колегата 2v6, отколкото на FMaster. Не знам какво има предвид под "топлопроводимост", но ако говорим за Коефициента на топлопреминаване U (W/m2K), при 5 и 8см топлоизолация с ЕПС имаме съответно ~0,51 и ~0,37, което си е повече от единица в първия знак след запетаята, което пък си е 40% подобрение спрямо първото или 70% влошаване спрямо второто.
И действително, при разлика 200лв. си заслужава. Освен от цената на материала, сигурно ще се появи неголямо завишение и от дюбелите.

Това за застъпването - стената (плочата)*2 може и аз да съм го писал - държа на него и мога да цитирам сравнително авторитетни източници. Но да го уточним - *2 спрямо вътрешния размер. Имаш вътре 2,6м, плоча 0,2 + още 0,2 над плочата. Долу същото - това не си го спомням съвсем категорично. 2v6 ???

Неприятното е, че при нас FMaster се рекламира като майстор по топлоизолации, но така е в БГ, с което, не казвам че прави лоши ТИ - съветите му са прибързани.
Не изключвам, обаче да те посъветва читаво за мазилката. Ако имаш време изчакай малко след празниците др. колеги (Прасчо и Пипбел наскоро строиха и споделяха - потърси) или погледни във форума на Имоти.нет (не ми е работа да ги рекламирам тук, но...).

Освен технол. особености, трайност и цена, при мазилките играе и един др. параметър - паропропускливост - хубаво е да е по-голяма.
2v6 - майстор
ethernall написа:
...
Сметнали са ми 72 м2 изолация... По тея сметки излиза, че разликата в цената ще е 180 лева ако е с фибран - 4,5 години за изплащане.
...
Зависи и от друго - колко проветряваш, какви са ти прозорците, каква температура ще поддържаш. При по-топло в стаите изплащането ще е по-бързо :wink: Коефициента съм го дал за нормална вентилация и гол стъклопакет - при теб може да е 0.5-0.6. Тогава спестяването ще е повече от 40лв/годишно :!:
ethernall написа:
...
Аз стиропор съм харесал - там така ва ли е разликата в цената? И още нещо - каква е разликата в цената м/у стиропор Аустротерм и Неопор? Тоя неопор много по-добър ли е?
...
:-D :-D :-D

Всички пласмасови изолации са вид "стиропор" :idea:

"Неопор" е марка ЕПС на Фибран, малко по-скъп от ЕПС-Ф.

Ако търсиш нещо по-евтино - Макспор (8-цата е 4.5 лв/м2, 5-цата с около лев по-евтино).

Разликата в топлоизолационните качества са малки при различните марки.
Фибраните завършват с профил "L", което предпазва от образуване на топлопроводящи мостове вежду отделните листове.
Последна промяна от 2v6 на вт сеп 22, 2009 10:09 pm, променено общо 1 път.
FMaster - специалист
8180 написа:
ethernall,
Както е видно и от твоите сметки, редно е да се довериш повече на колегата 2v6, отколкото на FMaster. Не знам какво има предвид под "топлопроводимост", но ако говорим за Коефициента на топлопреминаване U (W/m2K), при 5 и 8см топлоизолация с ЕПС имаме съответно ~0,51 и ~0,37, което си е повече от единица в първия знак след запетаята, което пък си е 40% подобрение спрямо първото или 70% влошаване спрямо второто.
И действително, при разлика 200лв. си заслужава. Освен от цената на материала, сигурно ще се появи неголямо завишение и от дюбелите.
Ето малко разяснения на колегата 8081 (модератор):
... никъде не срещнах думата "топлопреминаване" ...

1.Топлопроводимост [ W/mK]
Топлопроводимостта описва топлопоемането на строителните материали- ниските стойности означават ограничено топлопоемане и поради това добра топлоизолация.
По принцип, при планиране на строителните елементи, се използва номиналната стойност на топлолопроводимост (In) . За определяне стойностите на (In), се установява топлопроводимостта на строителните материали при температура от 100 градуса и в сухо състояние.
Топлопросводимостта показва какво количество топлина ще премине за 1 секунда през 1 м2 на хомогенен строителен материал, дебел 1м.Мерната единица е [ W/mk ].

2.Коефицент на топлопроводимостU-Wert [W/m²K]
U – стойностите показват какво количество топлина изтича за една секунда през един м2, при температурна разлика, между двете страни на елемента, от 1 градус. Те се получават от реципрочната стойност на сумата от съпротивлнието на топлопреминаване (Rsi, Rse) и отношението между дебелината на строителния материал и топлопроводимостта.

3.Ето и НЯКОЛКО линкA за по - лесно възприемане на това което съм казал и накрая това ще си сложи колегата:
- http://www.austrotherm.com/austrotherm/ ... ndex.shtml
- http://www.isolat.eu/index.php?option=c ... 8&Itemid=7
- http://www.creo-prokoncept.eu/%D0%BA%D0 ... 180_bg.htm
- http://www.prime-bg.com/eps_insulation.html

4.И последно, но не на последно място - НИКОГА не си губя времето да говоря прибързано и глупости ... а за това, че съм капацитет в услугите които предлагам съм го доказвал стотици пъти и продължавам да го доказвам дори и на модератор в случея ... успех в изчисленията и строителната физика !

5.Относно тези коефициенти които си дал:
"... при 5 и 8см топлоизолация с ЕПС имаме съответно ~0,51 и ~0,37 ..." си изпуснал една нула след десетичната запетая и си пропуснал да сметнеш плътността на топлоизолацията, така че пак има какво да попрочетеш ... надявам се да съм помогнал, нали за това сме във форума :-D

6.Ето и точния минимален и максимален коефициента на топлопроводимост при EPS:
0,038 ~ 0,040 W/mk
ethernall - помощник
2v6 написа:
И фибран-а ли?
2v6 написа:
Неопор не е ли продукт на BASF?

Някой, който се занимава с това, може ли да ми каже каква е момента разликата в цена на квадратен метър между EPS-F Austrotherm 18кг/м2 5см, и същия неопор? И дали си заслужава разликата в цената? Мерси предварително:)

За мазилките - не разбрах добра минерална мазилка достатъчно издържлива ли е на атмосферни влияния (дъжд, вятър, студ)?
2v6 - майстор
ethernall написа:
2v6 написа:
И фибран-а ли?
2v6 написа:
Неопор не е ли продукт на BASF?
...
Извинявай, малко съм объркал марките :shock:

Стиропора всъщност е EPS. Един от продуктите на FIBRAN e EPS TERMOPOR и е по лиценз на BASF:
http://fibran.bg/xpe.htm

Та в крайна сметка фирмата FIBRAN произвежда и EPS (стиропор) и XPS (това твърдото, дето не пропуска вода).
-------------------------------------
FMaster написа:
8180 написа:

ethernall,

5.Относно тези коефициенти които си дал:
"... при 5 и 8см топлоизолация с ЕПС имаме съответно ~0,51 и ~0,37 ..." си изпуснал една нула след десетичната запетая и си пропуснал да сметнеш плътността на топлоизолацията, така че пак има какво да попрочетеш ... надявам се да съм помогнал, нали за това сме във форума

6.Ето и точния минимален и максимален коефициента на топлопроводимост при EPS:
0,038 ~ 0,040 W/mk
На NEOPOR коефициента на топлопроводност е 0,030 W/mK (на някои места дават дори 0.029).
За 5 см имаме топлопреминаване 0.030/0.05=0.600 W/m2K
За 8 см имаме топлопреминаване 0.030/0.08=0.375 W/m2K

Като се изолира стена от тухла четворка се получават коефициенти на топлопреминаване:
За 5 см - 0.401 W/m2K
За 8 см - 0.286 W/m2K

П.П. Топлопреминаването през стена тухла четворка (25 см) с по 3 см вароциментна мазилка от двете страни е 1.225 W/m2K :!:
ethernall - помощник
Много благодаря на всички за отговорите. Мисля, че ми се поизясниха нещата за самия изолационен материал. Ако може да помогнете ис мазилката моля. Препоръчайте ми някакви добри варианти като съотношение цена/качество.
Dansaver - специалист
Да се включа и аз, че изолацийте ми са хоби!

Като начало те съветвам да се поинтересуваш повече от начина на поставяне на ТИ и да следиш отблизо процеса като задаваш въпроси от сорта "защо това така?" гарантирано ще изнервиш майсторите, но друг шанс да ти бъде изпълнена качествено изолацията НЯМА! А това е много по-важно от това дали си с 5 -6 -7 ... см. Това за сантиметрите е като при жените уж размера няма значение ама...
Ако си на високо и ще го правят алпинисти също гарантирам много пропуски в изпълнението поради начина на поставяне пред този със скеле.

Спора за изолацийте ще го прескоча.

Моето мнение - стиропор 7-ца или 8-ца Аустротерм 3,50 височина т.е. 7 реда по 50см да може да застъпи поне 20-30см от горе и от долу, задължително водооткап отдолу и горен отвеждащ профил, ако горния /долни/ апартамент няма да прави до една година ТИ.

За мазилката вариантите са много, но силиконовите наистина са доста скъпи! На моята къща избрах най-евтината на Баумит -Гранопор 100лв базова цена на бака от 30кг. Грунда им е 90лв - 25кг , но го препоръчвам пред другите такива.
Споменавам базова цена защото добрите търговци вземат 25% отстъпка, в София знам една фирма която взема 35% - те затова и продават Баумит скъпо за да могат да смъкват, м-у другото за Септември имаха някаква отстъпка на всички продукти.

Така,че освен цената за труд повечето големи фирми печелят и от материалите да не говорим, че някой работят с лепила от 5,00лв торбата /цимента е 6лв./ какво има вътре и аз не знам, за мене лепило под 10лв не става за ТИ.

Ако правиш всичко на Баумит ще получиш пълна гаранция от фирмата производител и изпълнител, но 80лв ми се вижда малко множко, ако е с Гранопор.

Едно е сигурно - ще трошиш нерви и пари
:) :) :)
ethernall - помощник
Dansaver написа:
Моето мнение - стиропор 7-ца или 8-ца Аустротерм 3,50 височина т.е. 7 реда по 50см да може да застъпи поне 20-30см от горе и от долу, задължително водооткап отдолу и горен отвеждащ профил, ако горния /долни/ апартамент няма да прави до една година ТИ.
Мерси за отговора:) Би ли обяснил малко по-подробно за този водооткап отдолу? Ще е то и защо е нужно? Горния отвеждащ профил какво представлява - товая дето е като козирка ли? Мерси предварително.
Dansaver - специалист
Функцията на вооткапа е много проста - не позволява на водата да се просмуква в лепилния разтвор м/у стената и изолацията което при замръзване води до разрушаване на връзката.
Същото се отнася и за горния край - даже там е много по-опасно защото задържа сняг които през деня започва да се топи и намира и най-малките пролуки в системата. Затова се слага Z профил /"козирка"/
Разгледай сайта на баумит има доста полезо инфо!

Това са им водооткапите:

http://www.baumit.com/baumit/bg/main4/s ... ndex.shtml
С този се подвежда цялата фасада /в него ляга първия ред/

http://www.baumit.com/baumit/bg/main4/s ... ndex.shtml
С този се завършват терасите и первазите /отдолу/ и прозорците /отгоре/ слага се след изолацията

Не се сещам дали имат горни завършващи, по принцип ползвам на други фирми защото са по-евтини, но това което съм ползвал на Баумит наистина е с добро качество.

А за плътността на стиропора, аз също не се интересувам чак толкова от коефициенти, но смятам, че плътността е не по-малко важна от дебелината. Ако е на Аустротерм искай задължително фасаден разликата е 20 - 30стотинки. Като почна да ги режа веднага се вижда разликата - едни се режат без проблем, а на Баумит имам чувство, че ми се е затъпило ножчето :) :) :)
8180 - майстор
С извинение пред Авторката - ethernall. Моля:)
FMaster написа:
Ето малко разяснения на колегата 8081 (модератор):
... никъде не срещнах думата "топлопреминаване" ...

Мастер, нямаше ме няколко дни - да не останеш заблуден в правотата си.
Видях няколко от препоръчаните линкове и разбрах защо си изпаднал в заблуждение - четеш рекламни сайтове.
Най-лесно (на едно место) можеш да намериш възприетите в БГ термини, заедно с коментираните числа в "Наредба №7 от 15.12.2004 на МРРБ".

В този форум, НЕ Е възприето Модераторите да са задължително "най-компетентни" и в нормалните си мнения, са както всички участници.

В случая, обаче и като Модератор, те приканвам да си провериш термините, за да можем да разбираме по-лесно кой за какво говори.

За сметките, числата и как се проявява дебелината на ТИ, 2V6 е отговорил на дамата и учтиво ти е показал къде грешиш - в числа и термини.
Успех!

Тема "Помощ за изолация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: