Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
nikol написа:
Конденз се появява при топъл въздух и студена стена.
Ето точно на това твърдение разчитат търговците на Термошилд (ако не са му те и авторите). Затова са и тези картинки с ръчичките (в линка и почти навсякъде в рекламите - все тази картинка).

Конденз се появява при ВЛАЖЕН въздух и ДОСТАТЪЧНО СТУДЕНА (може да ни се струва даже топла) повърхност.

Пример: Суха топла бяня, взимаме си душ. Всико се покрива с конденз. Това, което се е изменило съществено е ВЛАГАТА. Стени и предмети са си останали със същата температура или малко по-висока.

Никол, ако ти е останало малко от това покритие, защо не направиш експеримент - боядисай с него едната страна на шише ракия, сложи го във фризера, после го сложи на масата и ни разкажи има ли разлика между боядисана и небоядисана страна.
Мисля че ще е интересно и полезно за всички.
Ако покритието не лови върху стъкло, облепи цялата бутилка (за коректност на сравнението) с хартиено тиксо. На масата може да растелиш цветна памучна салфетка - тогава ще се види къде петното от конденз е по-голямо.
Пример: Суха топла бяня, взимаме си душ. Всико се покрива с конденз. Това, което се е изменило съществено е ВЛАГАТА. Стени и предмети са си останали със същата температура или малко по-висока.
Примера ти е неверен. Така беше в нашта бяня. когато тавана и стените над плочките бяха боядисани с блажна боя. Направо капки капеха от тавана. След като ги боядисахме с термошилд, след къпане конденз има по плочките, крановете, мивката и тоалетната, но не и по тавана и боядисаната част от стените. А по топлите повърхности - бойлер и дървената врата и преди, и сега конденз не се е появявал.

Съгласна съм, че влагата има значение, но колкото по-топла е една повърхност, толкова по трудно по нея се образува конденз. Мен ми обясняваха за някаква точка на оросяване, но не съм специалистка и не го разбирам. За мен е важно, че Термошилд ми помогна да си реша проблем, от които бях изпаднала в ужас и просто споделям практическия си опит - дано е полезен и на други с подобен проблем.
8180 - майстор
Никол,
Хайде, ако можеш направи експеримента и ще коментираме.
Апропо, в моята баня също не капе от варосания (за стотинки) таван. Виж по дървената врата има конденз върху блажна боя - явно вратата ми е станала студена от боята.:wink:
Кърпите, които висят също стават влажнички при по-продължително къпане - сигурно и те са студени.
А теорията около "Точката на росата" казва: Ако въздухът в банята е 100% влажен, то влагата кондензира даже във въздуха - парата, която виждаме. Ако е 90% (при 25оС) кондензира върху всичко, което е под 23оС. Дали го виждаме и дали капе е друг въпрос - може и да попива. Това дали е добре - не знам.
Просто коментар,
Зачетох се в тази тема от любопитство. В момента живея в апартамент които има сауна в банята. Дори и след сауна или след къпане няма конденз върху огледалото или врата на бяната или дори на вратата на сауната. Таванът е окачен дървен, плочките са нормални но има някаква изолация под тях, и има много добро проветрение в банята и сауната. Като мои извод за конденз и мухъл е най-добре изолация и проветрение, по възможност естествени.

За конденз и мухъл не ми се вярва само с боя да се оправят нещата а просто това е част от цялостното решение, което няма да е евтино. Корка би трябвало да е по добро като технологични параметри, но не на всеки му харесва този стил като ватрешна украса.

Успех
Мищо (не този с плагиатските линкове)
Palawnik - специалист
Когато цифрите говоря и физичните закони мълчат.
Някой може ли да каже колко е топлопроводимостта на това чудо? Или май се казваше ланда (да ме извинят специалистите).
Сравняваме го със стандартните начини за топлоизолация полистирол, поли(каквото е там), корк и т.н.
Изчисляваме колко ще струва с корк. Ама не на всякъде може да сложите корк;)
След това изчисляваме колко ще струва с тапет от полистирол.
Колко ще струва с 1-2-3 см полистирол(или каквото е там полихххх), мрежа, шпакловка, латекс.
Накрая теглим чертата и казваме има далавера от термо(каквото е там) или няма далавера.
Мен лично много ме интересува тази аритметика. Ако някой може да я направи ще съм му много благодарен, а предполагам и доста народ.

8180 гледам тук си дал методика за изчисляване на U.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1804
Дайте ланда за този материал и с Тани (виждам че не му прече да смята по нощите) ще сметнем за отделните материали какво излиза.
Тани - модератор
Аз вече съм направил екселската таблица, само остава да въведем данни и да сме сигурни , че ни е вярна формулата! И аз искам да имам някаква РЕАЛНА представа за предимствата, недостатъците и необходимите дебелини ! Омръзна ми да опонирам хора които твърдят че 5 см изолация са достатъчни и да няма как да им го докажа! Докато нямаме някакъв начин за получаване на поне груби изчисления , си разменяме само мнения! Но има една поговорка , че когато фактите говорят......

Смятам да направя и графики за да е по прегледно!Ще се радвам на едно рамо Палавник :-D
8180 - майстор
Palawnik написа:

8180 гледам тук си дал методика за изчисляване на U.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1804
Дайте ланда за този материал и с Тани (виждам че не му прече да смята по нощите) ще сметнем за отделните материали какво излиза.
Аз съм таен противник на това "космическо" чудо и досега не съм виждал дистрибуторите му да са указали неговата ламбда. :sad: Развиват разни словесни теории и показват елементарни опитни постановки по изложения.
Palawnik - специалист
8180 а какво ли ще стане ако си явен противник ;):):)
Искам да помоля за съвет.Става въпрос за саниране на къща и мисля да го направя със сайдинг от външната страна.По-добре ли е от мазилките и другите покрития?
velsi - Почетен майстор
Може би е по-добре. Но пък е доста по-скъпо.

Тема "Четири задължителни стъпки за ефективна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: