• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
AntonBM много хубаво, че отваряш тази тема, за съжаление никакво участие на колеги :sad: явно нямат проблеми с новите наредби :?
При мен се появи един казус точно с новите поправки по тези наредби. Искам да питам може ли да се издаде енергиен паспорт на новопостроена сграда при условие, че в документите няма част енергийна ефективност. Имайки предвид, че строежа е започнат преди 2006г. , но по сега действащото законодателство техническия паспорт на сграда трябва да съдържа 1.;2.;3.;4 и т.н. , като прибавим и безхаберието на служителите в общините :? Ако обичаш сподели твоето мнение и опит.
Благодаря предварително
ArturDent - Почти Безобиден
solutus Без да съм специалист, мисля че имаше някъкъв гратисен период, след който - всичко по новата наредба.
Гледам от Русе си мога да ти кажа сграда (кооперация), която е започната някъде през 90-те години (на ХХ век), и се наложи да отговорят на новите изисквания за да вземат акт 16 (РП).

П.П. AntonBM, ценя мненията и компетентността ти. Нямаше ли една такава тема на едно друго място?
Последна промяна от ArturDent на вт май 04, 2010 5:27 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе и мен ме вълнува тозипроблем - един комшия ме пързаля, че не ми трябва енергиен паспорт, след като разрешението ми е от преди това. Това важи и за него - и той сега готви документи за въвеждане в експлоатация.
AntonBM - специалист
Отдавана не бях поглеждал тук... Отговарям, до колкото мога:
papogai, проектирането с тези системи по нищо не се различава от това с другите системи – поне в частта ОВК. При конструкциите сигурно си има тънкости.
Solutus, всяка нова сграда трябва при издаване на акт 16 да има Енергиен паспорт. Преди той се правеше по по-старата Наредба 7, а сега по новата. Смениха и бланката на паспорта – преди беше от 4 лиса сега е с 3. Няма значение, че строежа е започнат преди 2006 г. Тогава частта „Енергийна ефективност” се казваше „Топлотехническа Ефективност” и се смятаха по-малко неща, но такава част би трябвало да има към строителните книжа. Лошото е, че вече не може да се прави паспорт по старата наредба. Прави се по новата, т.е. задължително се преизчислява сградата по новата методика. За да се получат стойностите които се попълват в паспорта се правят всички изчисления по новата наредба т.е. нова „Енергийна Ефективност”.
ArturDent, имаше гратисен период и той изтече на 1 февруари 2010. Маитапа е, че гратисният период първоначално го нямаше в наредбата. Появи се с измененията към наредбата обнародвани в бр.2 на ДВ (средата на Януари) и важеше само 2-3 седмици. Относно дублиране на темата – коментирали сме някой неща от тази наредба в "Пароизолация", но там темата е друга. Имам и един коментар към темата „Новата наредба 7 – вече сме в Европа” – там колегата Pipbel, радостно обяви, че забравяме за 5 см. стиропор за изолация... Уви, не е така, поне за сега
LazarGanev, трябва ти ако ще я узаконяваш с акт 16.
  • 1
  • 2

Тема "Тема за проектанти ОВК част Енергийна Ефективност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: