Напишете въпрос свързан със санирането.
Dansaver - специалист
план минимум:
изолиране на външните стени и тавана - тавана с гипскартон или окачен , като слагаш вата и алуминиево фолио да не преминават водни пари във ватата, а стените с фибран 2-ка

план максимум:
всички стени - тавана по същия начин, външните стени конструкция гипскартон и пак пълниш с вата и фолио отгоре, а вътрешните стени фибран 2-ка,

все пак продължавай да се ровиш с търсачката във форума има много полезна информация - 90% ненужна и повтаряща се , но останалите 10% не са никак малко като се има впредвид колко мнения са пуснати вече, просто трябва време и търпение! :thumbs: :thumbs: :thumbs:
bulchat - напреднал
Здравейте съфорумци, здравей Мелина! :)

Доколкото разбирам външна изолация няма как да се направи, защото разстоянието от другата сграда, която е почти залепена е съвсем малко 30см!

Според мен най-лесното решение е, поставяне на стиропор 5см, плътност поне 20/м3, от вътрешната страна на стената, шпакловка с мрежа както си трябва и накрая финна шпакловка, а след това кеф ти тапети, кеф ти латекс. Не съм сигурен дали е най-удачното, от гледна точка на това, че стиропора не е много твърд и ако някой залитне към стената, може да го вдлъбне. Точно за това препоръчвам плътността да е поне 20/м3.

Другия вариант е, вата и гипсокартон, който според мен р по-добрия, но пък по-скъпия...

Фибрано го изключвам и не смятам да го коментирам даже. :)

А този селитрон е хубаво да се махне и стената да се обработи и почисти с препарати, защото този мухъл може да доведе до много хронични заболявания и алергии, от които няма отърване.

Все пак още някой да изкаже мнение...
8180 - майстор
bulchat написа:
Някой пак бърза да пише, преди да прочете.
Действително, по-добре не ГО коментирай, защото, поне в този Форум, е коментирано достатъчно, ама кой да чете.
За последно даже преди десетина дни:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=26045
Тя дори питащата обяви, че ги чете тези неща.
Dansaver - специалист
Аз пък отварям страница във Фейсбук НЕ НА СТИРОПОРА ОТВЪРТРЕ :laola: ще уточня по късно къде ще протестираме и кой ще черпи :prost:

ПП жалко, че съм от тези дето бойкотират Фейсбука и никога няма да се регистрирам там, ма знае ли човек :?
bulchat - напреднал
8180 написа:
bulchat написа:
Някой пак бърза да пише, преди да прочете.
Действително, по-добре не ГО коментирай, защото, поне в този Форум, е коментирано достатъчно, ама кой да чете.
За последно даже преди десетина дни:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=26045
Тя дори питащата обяви, че ги чете тези неща.
Това, което си цитирал е техническа...
Виждам, че си писал много по темата "Саниране" и си мисля, че спокойно може да заключиш категорията и хората да гледат на темите като статии "Как да се топлоизолираме" от 8180! :wink:
Когато някой зададе въпрос ще знам, че е зададен към теб. :)

Айде със здраве! :-D
melina - помощник
Разширеният семеен съвет реши, че няма да се справим с гипсокартона и като по-лесно ще лепим изолация 2 см. Даже им пуснах клипчето от "статии" как се лепи вътрешна изолация. :lol: . Сега остава да уточним дали да е фибран, или стиропор. Знам за безкрайните спорове тук по темата и ще трябва да седна и да ги прочета. Засега, не знам по какви причини има 2 гласа за фибрана и то от мъжката част на разширения семеен съвет, но те не са професионалисти, така че, може и да грешат.
Благодаря на всички, отзовали се на темата ми!
8180 - майстор
Мелина,
Моето мнение за материала е известно тук. Независимо от периодично възникващите спорове, главно с новопоявили се колеги, но и с някои от по-старите - съм ЗА Фибрана при вътрешна ТИ.
Ако можете, добавете 1-2см дебелина за външна стена.
За начина на монтаж, върху старото или не, с лепене или не - колегите са по-компетентни.

bulchat,
Всеки има право на мнение, както и да го промени, след запознаване по-подробно с материята. С мен се е случвало, включително и по обсъждания въпрос. Не пречи да ми го промениш пак, но няма как да стане с "дочути неща", майсторски и търговски легенди. Състави един читав и обоснован материал - лично ще го сложа "важен" и "заключен" най-горе в "Саниране".

Не те разбрах какво имаш предвид с поста си!?
Част от ангажимента ми тук е да се съблюдават:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20730
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19655
По т.7 от второто ми е забележката към теб, засега. Както виждаш, не съм се възползвал изцяло от правата си.
melina - помощник
8180 написа:
Мелина,
Ако можете, добавете 1-2см дебелина за външна стена.
За начина на монтаж, върху старото или не, с лепене или не - колегите са по-компетентни.
Искаш да кажеш, фибранът да не е 2 см., а 3-4 см? Аз си го мислех това, дали 2 см. са достатъчни, но 5 см. ще намалят доста площта, защото стаята не е голяма. НО пак казвам - искам стаята да е топла и ще направя всичко възможно за това. Ако трябва 5 см., ще сложим 5 см.
Решихме да махнем селитрона, ще напръскам стената с някакви противомухълни препарати и лепим изолацията.
Когато обяснявах за стаята, написах че има 2 външни и 2 вътрешни стени. И през цялото време говорим за двете външни стени. Обаче не съм обърнала внимание, че едната вътрешна стена граничи с нашата баня. Не мислех, че е проблем, защото на тази стена няма мухъл, но се оказа, че трябва и на нея да слагаме изолация, защото там минавали отдушниците и веело студ. Така че ще си имаме 3 стени с вътрешна изолация и размерите на стаята ще се намалят съответно с 5 см и 10 см. Ох, луда ще стана с този ремонт.
8180 - майстор
melina написа:
Не мислех, че е проблем, защото на тази стена няма мухъл, но се оказа, че трябва и на нея да слагаме изолация, защото там минавали отдушниците и веело студ.
За дебелината, както прецениш, но при тези ремонти +1-2-3см. не натоварват особено финансово, а ефектът значително се подобрява.
Това с "веенето студ" малко несериозно ми звучи - отдушват се долните, малко или много отоплявани етажи. На първо гледане бих пропуснал тази подробност.
Прочети пак "плановете" на Dansaver .
Нищо не казваш за тавана?
Ако се откажеш от ТИ на тавана и вътрешни стени, обработи поне термомостовете в ъглите горе и отстрани на изолираните стени. Не е супер красиво - 30-40см навлизане с изолация в стаята, но това ръбче може да го замислиш и като декоративен ефект някак (ефектно осветление, цвят и др.). Правят го този номер - като не могат да скрият нещо, специално го подчертават.
Дано не се окажеш на последен етаж, че нещо не го мярнах.
Драсни, поне на ръка една схемичка на стаята и съседните и неща, като намислиш окончателно какво се каниш.
Успех!
melina - помощник
На 3 етаж сме - под нас има хора и над нас има още 5 етажа.
Тавана също смятаме да го изолираме чрез залепване на 2-ка фибран и върху фибрана ще залепим декоративни плоскости, мисля че са стиропорени, има ги във всички магазини, много тънки и с разни шарки. Мисля, че може директно да бъдат залепени върху фибрана, без да се слага мрежа и шпакловка. От една страна мисля, че е по-лесно отколкото да се прави шпакловка и латекс на тавана, от друга страна, тези декоративни плоскости сме ги купили преди 3-4 години и просто трябва някъде да бъдат залепени. Все пак на тавана не е необходима по-стабилна изолация, защото на горния етаж живеят хора.
Нещата горе-долу придобиха следният вид - северна и западна външни стени - фибран 3 или 4 см, източна стена (граничи с банята) - фибран 2 см. Четвъртата стена граничи с кухнята, с нея никога не сме имали проблеми и си остава без обработка. Таван - фибран 2 см + декоративни стиропорени плочки, залепени за фибрана. Селитрона, който е на външните стени ще бъде отлепен, за да мога да изчистя стените с противомухълен препарат. Дори си мисля, дали не може да наредим този селитрон на пода, като подложка под ламината. Само че, за целта трябва да успеем да го отлепим без да го чупим на парчета, а не знам дали ще може.
Като чета другите теми по въпроса за вътрешна топлоизолация, виждам, че думите "конденз", "паропропускливост", "пароизолация" действат на повечето от вас като червен плащ на бик :lol: , заформят се едни препирни, че дори и нападки. Аз, като същество от по-миролюбив вид (женски) искам да попитам - проблема с конденза не се ли решава с едни 200-300 лв под формата на електрически пароуловител (мисля че така се казваше), който улавя парите, втечнява ги, събира водата и по този начин изчезва конденза. Въпреки че не са ми излишни тези пари, смятам да купя такава джаджа, защото в тази стая кондензът е много голям и прозорците винаги са изпотени.

Тема "Пак за вътрешната изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: