• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
kretio74 - специалист
Един въпрос към знаещите:
Ако фасаддата на къщата е перфектна а стените в стайте са ТРАГЕДИЯ каква изолация да направя. Приемам съвети
Мисля за Каменна вата 10 см и Кнауф 12.5 мм.между ватата и кнуфа ще има дебел найлон за "влагоизолация". Моля за мнения !!!
Dansaver - специалист
kretio74 написа:
Един въпрос към знаещите:
Ако фасаддата на къщата е перфектна а стените в стайте са ТРАГЕДИЯ каква изолация да направя. Приемам съвети
Мисля за Каменна вата 10 см и Кнауф 12.5 мм.между ватата и кнуфа ще има дебел найлон за "влагоизолация". Моля за мнения !!!
Абе не сме много знаещи, но се правим на такива :-D Та това е една от постановките в които вътрешната изолация накланя везните, но дали ще ги наклони достатъчно? Колко перфектна е фасадата?

Иначе избора ти на вътрешна не е лош, само внимавай с термомостовете защото тухлата/бетона/ непосредствено след ватата ще замръзва и ще предава студа на плочата и стените така, че може да очакваш конденз по вътрешните ъгли, ако изолираш само външните стени.

"дебелия найлон" го слагат хора които не им се дават пари за алуминиево фолио
torbalan - Дървен философ
олемале

алуминиевото фолио има друга по-важна функция от влагоизолацията...

найлона, който се слага за влагоизолация се слага за да не пропуска вече кондензирала вода...
самия найлон е на едни много ситни дупчици, които се виждат при вглеждане отблизо в самия найлон...

ако изолацията е (само) от вътрешната страна на сградата - там, където температурата (в самата стена) падне под температурата, при която кондензират водните пари - се получава влага... обикновено е близо около вътрешния край на стената... резултат - много хубав мухъл, който не се вижда но си мирише...

на картинката по-долу съм се опитал да покажа как се променя температурата в стената и изолацията в двата случая...

нямам претенции за каквато и да е точност, графиките просто показват характера на изменението...

и в двата случая влагата ще кондензира там, където температурата стане около 0 градуса по целзии :)

Прикачен файл

Untitled-1 copy.gif
Untitled-1 copy.gif (4.17 KиБ) Видяна 6499 пъти
8180 - майстор
torbalan написа:
олемале
Твърденията на Торбалан за:
- алуминиево фолио/найлон - свойства и предназначение;
- влагоизолация (хидроизолация), пароизолация;
- местото на конденза (Температура на оросяване).
Въпреки претенциозното включване, се нуждаят от уточнение.
kretio74 - специалист
Утре ще постна снимки на фасадата Перфектна е.Къщата е с пръскана мазилка с цимент и мозайка (грис) и просто не е мръднала.А стените от вътре са Божествена Трагедия правени по комунистическо 1970 г. и тн. Знаете за какво става въпрос - варова мазилка и ъгли тип шише :lol: трябва да се правят основно. А за изолацията мисля да е само на външните стени по финансови причини.за цялостна на стаите няма да ми стигнат финансите щото и парно ще правя итн. А ремонта трябва да е свършил до средата на октомври. :?
torbalan - Дървен философ
8180 написа:
torbalan написа:
олемале
Твърденията на Торбалан за:
- алуминиево фолио/найлон - свойства и предназначение;
- влагоизолация (хидроизолация), пароизолация;
- местото на конденза (Температура на оросяване).
Въпреки претенциозното включване, се нуждаят от уточнение.
нещо не схващам какво искаш да кажеш...

показал съм характера на изменение на температурата в стената...

водните пари ще кондензират там, където темпертурата достигне точката на оросяване...
независимо от това какво фолио и какви паро и влагоизолации са поставени...
от показаните графики според мен трябва да стане ясно,че когато топлоизолацията е от вътрешната страна - влагата ще кондензира близко до помещението (най-често на границата между стената и изолацията... там расте мухъла обикновено)

съвсем наскоро учасвах в свалянето на една вътрешна топлоизолация... голям кеф беше :)
vancho20 - специалист
Моето мнение е за външна качествена изолация, ако е възможно!
Същото мога да кажа и за вътрешна но само ако има много добра вентилация, но при сегашните заварени положения си иска повечко капитал!
Dansaver - специалист
това звучи по-добре
AntonBM написа:
.........
Зелената линия е „Парциално налягане на водната пара”, а синият пунктир е „Максимално налягане на водната пара”. Ако зелената линия се допре или пресече синята в стената започва да кондензира влага. Мястото на допиране е мястото, където ще стане това натрупване. Пресичането по принцип е възможно само в диаграмата, при реални процеси, след като се допрат 2-те линии започва кондензация и синият пунктир се движи по повърхността на зелената линия.
...........
графиката и цялото разискване е в "пароизолация" и с основание е сложена в тема важни, дискусията е на по-високо ниво от това на повечето теми във форума

относно алуминия наистина може да се дискутира доколко е удачен за употреба, аз така или иначе не съм поставял на стени защото поради различни причини- най вече икономия на място стените ги лепим с фибран 2 или 3-ка, но последните тавани всичките съм ги запечатал с алуминиева ролк /от другата страна е найлон/ колкото и да са се стискали хората защото цената на същата е 3.40 на квадрат.
Все пак смятам, че е по-добро решение от поставянето на опаковачния найлон от ватата зад гипскартона /лично видяно където покрил покрил/.
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешна или външна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: