• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
avast3 написа:
Въпросът опира до $$$ :-D .
Ти си провери все пак.
При всички обсъдени усложнения, кое как ще излезе.
Има доста инфо в нета за технологията, та е съвсем реално да си направиш сам сайдинга, ако спазиш препоръките. Дори ми се струва, че за "класиката" има доста противоречиви препоръки и импровизации при големи дебелини.
Отделно, че поправка на евентуални грешки е по-лесна.
kuuuuuul - майстор
Щом ще си го правиш сам сайдинга ще ти е много по лесно,а предполагам и по евтино.Знаеш че мазилката не трябва да се прекъсва,което значи че за един човек е почти невъзможно,така че ако нямаш някакво предубеждение към сайдинга той е твойто решение.
lambov - специалист
Поздравление за ентусиазмът =D>
=D> Бих те посъветвал да отделиш един-два дена подготовка на фасадата преди да почнеш да лепиш.
На твое място бих истъргал всичко ронливо и подкожушено, след което бих измил цялата фасада с вода или грундираш за да се обезпраши напълно ( има ли прахоляк и ронливи елементи не се получава качествено сцепление). При пукнатини от слягането, които те притесняват използвай армировачна метална мрежа и шпакловай, това не е гаранция, че няма да се отвори пак някаъде другаде, но ако пукнатините са големи и продължават да бъдат активни то трябва да се замислиш сериозно над някакъв вид укрепване. Когато си готов да лепиш изолация послушай колегите... Всичко са написали, 1- Пускай отвеси и канапи, 2- Направи си майки за да прецениш реално обстановката. Ако си спестиш това един ден ще съжаляваш, че си дал толкова много пари за материали и, че не се отделил ден, два или три за да бъде както трябва !........
Дюбелирай по 5бр. на лист (в средата един и другите четири ги разпределяй на 7-8см от краищата, където са дюбелите трябва да има топки задължително за да не изкриви при забиването), Не слагай дюбели в фугите - Не държат нищо, крайчетата на листа са най нестабилни!....
Успех с начинанието ....
avast3 - помощник
Здравейте!
Благодаря на всички за вниманието, което отделихте на моето начинание. Последно се спрях на EPS-F 8см. Днес купих 20м² + лепило за EPS на Вебер и дюбели(10 x 200). Ще започна със стените на една стая, че там ми е важно - наесен чакаме бебе и поне там, където ще е мъника да нямам притеснения с отоплението. Стените са много прашни и ще трябва да се обработят задължително. С водоструйка ще ми е трудно, но след като отстраня ронливите и подкожушени места от мазилката, мисля да напръскам с грунд, използвайки пръскачка. Това го видях от едни момчета, чиято фирма беше наета да санира фасадата на една сграда, която беше с пръскана мазилка, като моята къща. Гледах как работят тези момчета отначало до край и съм наясно горе-долу как да процедирам, но друго си е да е "пипнал" човек един път и вторият път вече да да работи спокойно и уверено, като е осъзнал грешките си.
Днес наложих един лист от стиропора, който ще ползвам, на някои критични места по фасадата и резултатът ме успокои. На снимките, които съм постнал, използвах лист с дебелина 3см и с малка плътност. Дебелият лист прилепва много по-плътно и равномерно по стената. Мисля, че ще се работи сравнително спокойно.
Ще задам един вероятно много тъп въпрос. При пробиване на отворите за дюбелите, перфоратора на "биене" ли да го включа или на нормално пробиване? Става въпрос за тухли еденички. В момента обръщам един прозорец и реших да го направя с фибран, но докато разпробивах за дюбелите, нацепих няколко тухли, понеже пробивах с "биене". Там, където пробивах нормално, нямаше проблем, но става по-бавно и с по-големи усилия. Свредлото е ново.

8180 написа:
avast3 написа:
Ти си провери все пак.
Има доста инфо в нета за технологията, та е съвсем реално да си направиш сам сайдинга, ако спазиш препоръките. Дори ми се струва, че за "класиката" има доста противоречиви препоръки и импровизации при големи дебелини.
Прегледах в интернет материали и клипове относно сайдинга. Верно не е много скъп. Вероятно ще се справя сам за поставянето му, но се отказах. Нещо не ми вдъхва доверие този винил. Сигурно има сериозни производители, които произвеждат качествено, но като знам манталитета на българина, вероятността да ми предложат нискокачествени материали на високи цени, които ще се скапят след 4-5 години е много голяма. По-добре да се доверя на фирма, която ще даде дългосрочна гаранция, но пък там цената става друга.
8180 написа:
avast3 написа:
Ти си провери все пак.
Би ли обяснил, какво имаш предвид за "класиката" и големите дебелини? Така или иначе вече съм решил, че ще е EPS. Добре е да знам малко повече какво ме чака и за някакви евентуални проблеми.

П.П. Забравих да питам за дюбелите. 10х200 добре ли е за стена 24см, мазилка 3-4см и стиропор 8см. Доколкото знам, за кухи материали(тухла) е добре дюбела да навлиза поне 7-8см в стената.
Поздрави!
8180 - майстор
avast3 написа:
Би ли обяснил, какво имаш предвид за "класиката" и големите дебелини?
В твоя случай (8см.) вероятно нищо специално.
А ЕПС си е "класика", много майстори го работят, често хитруват и правят "заменки" за по-евтино, след което дават "акъл" - аз така декари съм налепил - няма проблеми. Едни на топки, други на гребен, трети с пяна - не съм компетентен да препоръчам. При по-големи дебелини - разни допълнителни отвори за шайбите и по-къси дюбелите и т.н.
Стъпи си на някоя проверена система материали, придържай се към препоръките на производителя без да хитруваш и успех!
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми с полагането на EPS изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: