Напишете въпрос свързан със санирането.
Pooh - майстор
А защо се слагат изобщо дюбели на топлоизолацията? И нужни ли са за ВЪТРЕШНО помещение?
Изобщо, някой замисля ли се над въпроса ЗАЩО, преди да подхване някоя работа?
Само седя и си се чудя ... но пък ще се радвам и на отговори де. :wink:

П.П. Като чета всички мнения на "специалисти" по отношение дюбелиране на топлоизолация и най-вече на гипсокартон ... защо не се дюбелират плочките в баните?! Все пак теглото им на м² е в пъти повече и от EPS/XPS, и от гипсокартона. :?
EDI - майстор
Ами, мисля, щото е таван и е на баня, по мое любителско мнение. :)
kam34 - специалист
Точно за да не ми се стовари на главата :rolleyes: 70-80 дупки няма да ме озорят толкова.
Pooh - майстор
EDI написа:
Ами, мисля, щото е таван и е на баня, по мое любителско мнение. :)
Еди, казваш по-горе 14-16 дюбела на м², толкова приблизително рапидки се слагат на гипсокартона, при това картона се държи само с тях. Изолацията е в пъти по-лека.
kam34 написа:
Точно за да не ми се стовари на главата 70-80 дупки няма да ме озорят толкова.
Е, щом те влече... Като си почнал - закръгли ги на 100... тъкмо да е цяла кутия. :wink:

Продължавам да очаквам отговор защо не се дюбелират плочките и защо изобщо се дюбелира изолация? Подсказка - потърсете производител, който препоръчва дюбелиране на изолация ВЪТРЕ в помещение...
EDI - майстор
Възможно е и да си прав Пух, ама аз поне незнам производител, който да има схема или да препоръчва такъв тип вътрешна изолация, наше изобретение си е :lol: .Пък и 70-80 дупки са много, като ги разпределиш по фугите стават по-малко.Картона все пак се държи на конструкция, пък това само наслой лепило, като дори не се знае, колко % е контактната повърхност, която е хванала добре.Така мисля аз.
професионал - специалист
Ей,най-после да срещна разбиране (браво,Пух) :partyman: - абе, и на мен ми се видяха много тия дюбели,ама не съм специалист в топлоизолацийте и си затраях,но ми стана жал за тая плоча с 70-80 дупки в нея и не издържах (това ми е слабоста-конструкцийте,та затова си ги жаля) :-D
Pooh - майстор
Явно "специалистите", препоръчващи дюбелиране при почти всички материали или не знаят защо се прави, или не желаят да споделят тази информация. Тази статия, дава доста подробен отговор, особенно следната схема:
Изображение
Нека всеки който си направи труда да я прочете си зададе следният въпрос - колко силен може да е вятъра В дома им?!

П.П. Странно, доста хора пишат за щяло и нещяло "Да не забравиш да дюбелираш!", а когато някой глупак, като мен, ги пита защо - се покриват ... Ама и аз защо се меся - да ме пита човек - ковете всичко с поне 20 дюбела и ще е ЯКАТА РАБОТА!
EDI - майстор
Аз не съм от специалистите, обикновен любител съм, но ако си правя таван ще си сложа дюбели, по изложените от мен съображения.Но щом казвате, че не трябва, значи е така. :partyman:
Тани - модератор
Pooh за разлика от вятъра , който смуче само когато духа , то гравитацията си смуче денонощно! Едно е стиропор на стена , но съвсем друго е на тавана и то в банята. Ти лепил ли си гипскартон на таван? Там няма вятър - няма да падне! :) А иначе презастраховане не трябва да има в четирите ъгъла и по средата на всеки лист стиропор е достатъчно! Ще се въздържа да коментирам избора на материал!
Pooh - майстор
Тани, отговарям първо на въпроса ти - гипсокартон на таван НЕ СЕ ЛЕПИ! /знам, че го знаеш - това е за тези, които периодично си задават този въпрос :wink: /
Макар че, на второ четене, ако успея да го подпра/кофрирам достатъчно равно ... лепилото със сигурност ще го държи по-здраво отколкото дюбелчета - поне работи на по-голяма повърхност. :wink:
Сега коментара ми по останалата част - гравитацията действа и на мазилките и шпакловките по тавана ... даже повече - по-тежки са от стиропора, да ковнем по някое дюбелче за всеки случай?

Не искам да бъда разбиран погрешно - не ми пука, кой как ще си изпълнява гениалните хрумвания - пука ми, че се насажда определено мислене. Миналият месец, един клиент ми подскачаше да съм ковал дюбели на налепеният картон, защото така се правело и той го бил чел ... От известно време питам всички "почитатели" на дюбелирането - "Защо се прави?" и до сега никой не ми е отговорил нещо различно от "Не знам, но да се подсигуря". Това ме кара да почна акция "Дюбелирайте си плочките, за да сте подсигурени - те са най-тежки!"

Тема "Дюбели на м2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: