• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Напишете въпрос свързан със санирането.
Фло - специалист
infomar написа:
VLADO66 написа:
Какво разбираш под "компрометиране" - начало на процес продължаваш 50-100 години, или от тогава вече не изпълнява функцията си на изолация и започва да подмокряне, т.е. започват проблемите?
Във времето от 3 до 8 г. полистирена започва да засилва стареенето си с деполимеризация ,като отделя ВОДА,и към 20 химични съединения много, от които с концентрация в околната среда над ПДК/пределно допустима концентрация/.Заради това в Русия например има постъпки към нормативната уредба да бъде забранена вътрешната топлоизолация с полистирен.
Аз не знам вие какво очаквате от един изкуствен полимер с непълна полимеризация ,че да изкара и 100 г. Видимо на твоя апартамент,ще избият влажни петна по тапета или шпакловката,като той,стиропора пак ще си е там ,само дето няма да има тези свойства,за които е ползван ,Става крехък ,ронлив и топлопроводим.Вероятно вече имате няколко вида алергии,чести заболявания и те така.

Колкото до държавата още не е уточнено масовото саниране точно с какво ще става,дали стиропор или вата. Води се лобистка битка за едни големи пари.Предводителя на стиропоровото лоби е проф. Назърски.
schuldiner - майстор
infomar написа:
Наистина ли е толкова сериозно или си правите майтап :cry: Защо никой до сега не е повдигнат този проблем
Дали е сериозно не мога да докажа, но е факт, че на къщата си нямам топлоизолация. Няма и да сложа стиропор, въпреки че и материал имам на склад, и трудът ми е без пари. Избягвам да повдигам въпроса, защото все пак от това падат кинти (последните 7-8 години всеки мангал стана специалист топлоизолации, но принципно още ми е в предмета на дейност).
Още нещо - топлоизолационните материали съвсем не са непознати за социалистическото строителство. Имало си е както норми, така и доказани практики. Например блокът, в който съм роден, е строен 1970-та. Няма изолации на стените (тухли-единички), но покривът е с 15 см стиропор под армирана замазка. По предписание на 15-та година трябвало да се извърши основен ремонт на покрива, включително подмяна топлоизолацията и нови замазки. На двайсет и петата все пак направихме ремонт, но само на покритието. Естествено ефект от топлоизолацията никой вече не усеща... а първите години не е било така. Т.е. проектът казва, че смяната на топлоизолационния материал е наложителна по някое време, както се подменят инсталации, щрангове, дограми и прочее. Единствено трябва да се уточни срок, но това не е работа нито на производителя, нито на търговеца или изпълнителя.
ebahti - майстор
Който има пари-да изолира с каменна вата,аз лично предполагам че стиропора с който съм санирал къщата ще ме надживее. А после-не ми дреме :finga:
valio2007 - специалист
ebahti написа:
Който има пари-да изолира с каменна вата,аз лично предполагам че стиропора с който съм санирал къщата ще ме надживее. А после-не ми дреме :finga:
Малко живот ти остава тогава.
ebahti - майстор
valio2007 написа:

Малко живот ти остава тогава.
Поздрави майка си :evil:
jekasus - майстор
ebahti, щом така е работа - яж, пий, пуши, псувай и ходи по жени :-D :lol:
stivemaster - майстор
Колеги предлагам за да се ограничат писанията от рода на "не съм проверил но според мен ....." разполагам с PDF за инженерни приложения на стиропора там където местните проектанти не им идва и на акъла (по интересното е че не им и пука) .Та за колеги те които се интересуват съм готов да ги кача някъде за да се ползват.Дайте място за да ги кача някъде че много ме дразни четенето на такива постове .
И предварително ще помоля да не станат повод за спекулации че са реклама или някаква интервенция щото всички са реални примери за приложени решения при проекти в строителството (предимно пътища) . Примерно файл с анализ на ЕПС положен като основа за пътно платно тоест под земята преди 40 години и резултата днес ето - http://www.tekna.no/ikbViewer/Content/8 ... rmance.pdf. По някога могат да се гледат директно от този сървър на Текна но понякога не отваря ако могете прегледайте какво има на него .
За тези които се интересуват само ще кажа че хората строят пътища и мостове върху основа от стиропор в такива обеми че .... ако се саморазпада освен смешно щеше да е станало и трагично вече . Всъщност обаче явно не е и се оказва че някои от нас дори са карали по такива пътища без да подозират как са построени .
Фло - специалист
Изображение

Това е суровината в световен мащаб. Ако някога,преди 30 г. прозводството е било някъде ,примерно в Германия и Щатите ,сега е на изток ,най-вече в Китай.Кво ли ще покаже след 30 г. днешния китайски фибран? Дали можете да откриете Германия в парчетата от тази баница,дори родината на фибрана Гърция? :-D
Tsilkov - майстор
Фло тая таблица е за консумацията(което според мен е продажби) и аз виждам едно зверски голямо парче за Западна Европа :? Иначе ,че полистирена е изкуствен материал които не е вечен е вярно ,ама ваще доводи са ми като "конспирациите за илюминатите".Ето какво декларират Fibran - http://www.fibran.bg/files4users/files/ ... oducts.pdf .stivemaster също е пуснал линк какво става и то на доста стар полистирол като производство.Според мен ако разсъжденията ви бяха дори малко верни производителите на вата досега да са дигнали такъв шум ,че да не е останал човек дето да си купи стиропор :lol:
Този материал в сегашния му вид се слага от 10-15 години масово - досега никои не е изпищял.Със изпълненията от соца според мен изобщо не бива да се прави аналогия.
P.S. stivemaster не знам за пътища ,но за къщи в България такова приложение на стиропора е забранено :?
zmiori - специалист
Преди 10-тина години се събрахме 5-6 човека да усвоим терасата на колегата. Имахме една сериозна машина под ръка и свредла 32 мм. разпробихме стените /панела/ и после огън с чуковете. Аз лично бях силно изненадан, оказасе че външната стенабе някакъв сандвич 7-8 см. бетон 5 см. стиропор и пак 7-8- см. бетон. Блока е строен 80-те години стиропора бе в много добро /да не кажа в безупречно/ състояние. Миналия месец ми попадна един абсорбционен "мраз 80" от 1966г. изолиран също със стъропор. Изолацията му бе супер. Въстановяването ми излезе 2.8 лва. за нагревател и 1.5 часа труд за ремонт и почистване.
В момента се съмнявам че охлажда бирата на студента. :axe:
Извода който си правя че стиропора съвсем нее такъв кекав материал. "Работили" са в коренно различни среди и въпреко това все още стават.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Трайност на топлоизолацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: