Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
rusinov написа:
Да кажем че с използването на калкулатора на Марисан http://termocalculator.inobix.com/ успявам да си сметна топлопреминаването за 1кв.м. Можеш ли тук да ми дадеш малък жокер, как този коефициент да го обърна във W при температурна разлика от 20 градуса по Целзий.
Ако погледнеш по внимателно, там най-горе пише, че си пресметнал U, W/(m2*K), което ще рече колко Вата през всеки кв.м. стена, за всеки градус разлика вътре/вън.
Жокер: Ако умножиш полученото по площта на стената и по темпер. разлика, ще получиш питаните Ватове за цялата стена при тези температури. Целзий = Келвин в случая.
8180 написа:
rusinov написа:
Да кажем че с използването на калкулатора на Марисан http://termocalculator.inobix.com/ успявам да си сметна топлопреминаването за 1кв.м. Можеш ли тук да ми дадеш малък жокер, как този коефициент да го обърна във W при температурна разлика от 20 градуса по Целзий.
Ако погледнеш по внимателно, там най-горе пише, че си пресметнал U, W/(m2*K), което ще рече колко Вата през всеки кв.м. стена, за всеки градус разлика вътре/вън.
Жокер: Ако умножиш полученото по площта на стената и по темпер. разлика, ще получиш питаните Ватове за цялата стена при тези температури. Целзий = Келвин в случая.
Много благодаря,
Ценен Жокер, точно Келвина ме вкарваше в излишен размисъл, че трябва да се обръща в целзий. Така по груби сметки при сегашната ситуация имам 117W през стената при 20 градуса разлика и 75W при полагане на 5см вата. Възможно е и да греша, но така картинката изглежда че разликата е пренебрежима.
Смятам така:
Външна мазилка - 2см
Тухла с отвор - 25см
Изолация ЕПС Ф - 5см
Вътрешна мазилка - 2см
U = 0,475
+ 5см Вата
U= 0,298

Поздрави.
torbalan - Дървен философ
Сметни го и с 10 см. вата и покажи резултатите.

Също така го сметни и при температурна разлика 35 градуса...

Сметни и стената с прозореца съответно със и без изолация...
torbalan написа:
Сметни го и с 10 см. вата и покажи резултатите.

Също така го сметни и при температурна разлика 35 градуса...

Сметни и стената с прозореца съответно със и без изолация...
Разликата с 10см е голяма, 54W става при разлика 20 градуса, но за 10см нямам място, максимум с гипскартона мога да отделя 8см.
Важното е че сметките ми се избистриха за което искам много да Ви благодаря.
torbalan - Дървен философ
Ватата може да я понатиснеш, не е проблем да се смести зад картона, това че е малко сплескана няма да и влоши много изолационните свойства :)
Buliviv - специалист
За топло-изолиране на жилища се използват няколко вида системи . Поради икономически фактори най-вече, в България обикновено се работи на парче. Поради тази причина често възникват някои проблеми. Такъв е и случаят с мухала ( респективно влага и т.н. ). За него и появата му факторите са много.
По-конкретно за вашият случай. При външно саниране само на дадени участъци от сгради се получават така наречените термо мостове.По тази причина коефицента на топлозагубите е доста голям и ефективността значително намалява. НО не значи, че няма да има ефект, просто няма да е на 100% от вложените средства. От друга страна пък дава голямо предимство относно мухала. Обяснението е лесно- точката на замръзване( на изстиване на стената е от външната и част) което води до бързо изстиване на стената, а от там е елементарна физика. Всички знаем за бирата от хладилника и изпотяването.
И с оглед да не ви отегчавам мога да кажа, че в повечето случай като вашият препоръчват от финансова гледна точка вътрешна ТИ ( топлоизолация). Използвайте качествени материали. Прочетете за каменна вата. Тя и минералната са като кокошката и яйцето .Не ви агитирам за нея, но за стени е предпочитам тъй като не задържа влага, термоустойчева е и т.н.
Buliviv - специалист
torbalan написа:
Ватата може да я понатиснеш, не е проблем да се смести зад картона, това че е малко сплескана няма да и влоши много изолационните свойства :)

Ватата не трябва да е притисната. По този начин и се намаляват свойствата, които се крият точно в обемът и. За разделянето и аз съм съгласен, че няма смисъл в случаи когато човек го прави за себе си. Не се спестяват големи средства.
8180 - майстор
Buliviv написа:
Ватата не трябва да е притисната.
Колега,
Това е и вярно, и не. Притисната 10см. ще работи като 8 см. (в случая) и по-добре от 5см.
Вярното е, че плащаме 10см, а имаме 8, но не е фатално, а при по-леки вати има някои практически удобства.
Предишният ти пост се нуждае от прецизиране, според мен.

Моля, не пускай последователни постове, а ползвай бутона "Промени" за да допълниш предишното си мнение.
Buliviv - специалист
Съгласен съм, че е "нахвърлян" малко "постничко", но се стремях да не съм многословен и излишно да обърквам колегата. А по темата ако се придържаме към заглавието и, аз лично без да ангажирам никого мога да кажа, че със сигурност ще има ефект и от двете ТИ. Другото е финансовата страна. Ако имате възможност изпълнете ги и двете. Със сигурност няма да сте разочарован от ефекта. Външната ТИ както писах няма да работи на 100%, но доста ще помага на вътрешната, а и ще ви предпази от така нежеланият мухал. ( за него трябва и периодична вентилация на помещението ). Вътрешната от своя страна ще работи главно за задържането на топлината. Ако е изпълнена с минерална вата, и не положите външна ТИ помислете възможността да се появи конденз между стената и ватата , поради това тя сляга което понижава качествата и. В този случай по-добре използвайте каменна.
При положение, че изпълните и двете ТИ, направете го с минерална отвътре за икономия на средства, защото тогава възможността за конденз е минимална.
От своя страна качественият гипсокартон е с PH- то на човешката кожа , а от там е и свойството му да поема-отдава влага при различните случаи, което е и един от основните му плюсове
Проблем според мен при вас ще се появи с тавана на помещението, откъдето търпите значителни топлозагуби. Това че над вас живеят хора не ви помага много.
Умишлено не използвам имена на марки и т.н. защото нямам намерение да правя реклама на никого, както и да търся комерсиалното в поста ми. И все пак сме в Направи Сам :) .Надявам се да съм бил полезен. С удоволствие ще дискутирам процесът в последствие
Благодаря отново.
Външната ТИ е изпълнена преди 2 години като се нанасяхме в апартамента. Сега стягам детската стая, тъй като вече ще се ползва по предназначение, а не склад :-)
Преди да направя фината шпакловка (тъй като сегашната има дефекти и не ми харесва), и преди да боядисам се чудех да се подсигуря с вътрешната изолация само на едната стена. На тази с прозореца нямам възможност, защото прозореца е обърнат хубаво, налепен му е перваз и пр. още преди 2 години. Въпреки че не съм работил до сега с гипсокартон, тази цялата стена смятам, че ще се справя, но ако се наложи да правя и стената с прозореца, там с обръщането ще ми бъде трудно.
Тези дни ще избистрям бюджета. С Ваша помощ стигнах до отговора, че ефект ще има, но ако трябва да бъда честен при отопление с климатик мога и да пренебрегна изолацията на тази стена. Ясно ми е, че през тавана излиза голяма част от топлината, но не искам да падам още с височината.
Мисля за момента май да мина само с външната ТИ. Дано не съм Ви разочаровал, за мен темата беше много полезна, тъй като ми избистри точно сметката.
Поздрави.

Тема "Комбинация от външна и вътрешна ТИ. Има ли смисъл." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: