Напишете въпрос свързан със санирането.
Тани написа:
Е то и аз излизах снощи по тениска и не ми беше студено, както ако съм гол, но не бих си и помислил да си изолирам стените с един пласт трико! Това какво ТИ чувстваш няма нищо общо нито с топлоизолацията нито с топлопреминаването! Постави си ръката на половин сантиметър стиропор , а след това на 10см и ми кажи има ли разлика! Е като няма , защо ли се набутват хората да слагат по 10см, а не минат само със 1 см?
Абсолютно. Правил съм този експеримент. Разликата е много видима, когато не е върху стереопор. Дали е 1 или 10 см., трудно може да прецениш на ръка. Според мен има минимум, не е колкото повече - толкова повече.

Искам да разбера сега ако в стаята е 7 градуса, с колко процента ще се подобри КПД от изолацията?
8180 - майстор
newager написа:
Не знам, струва ми се, че обща приказка става.
Твое право си е да мислиш каквото ти се ще, само избягвай ОЦЕНКИТЕ за мненията на колегите.
Явно не си си направил труда да прочетеш многото теми по твоя въпрос тук.
Депронът (и подобни) е нищо по различно от ХПС/ЕПС. Отличава се единствено с цената си за сравнима единица - куб. метър или дебелина.

Тани ти е дал чудесен пример с две дебелини стиропор и усещането на пипане- трик, който редовно се използва за реклама на подобни "космически" продукти.

Колегата Цилков малко е преувеличил свойствата на боите (и те като Депрона) - САМО ПОНЯКОГА помагат срещу мухъл. Реалното повишение на повърхностната температура е под 2оС, което рядко е достатъчно, освен ако не са включени някакви антимикотични (не съм сигурен за термина) съставки и което е "друга опера".

Някъде из темите сме го писали, че смислен ефект започва да се появява едва от 2-3см. нагоре - зависи от странични фактори - отопление, режим на ползване и т.н. Може и да се сметне.
Мисли в тази насока или вложи парите в отопление, евентуално климатик.

П.П. КПД в тази материя не играе - има по-големи и по-малки ЗАГУБИ за отопление/охлаждане.
marmoz - специалист
8180 написа:
Ще трябва да изчакаш - не са изобретили още твоята ТОПЛОизолация.
Ще ме извини колегата 8180 ама те е подвел в отговора си :) Има такава изолация :)
Звъни на колегите от НАСА да ти кажат от какво правят илюминаторите на совалките и откъде да си го поръчаш :-D ,то щом обира абсолутната нула за теб 0,5 до 2 см чудеса ще свърши :-D ,е малко /или по-скоро много/ монтажа и цената ще са особени ,но както се казва решение винаги има :)
Tsilkov - майстор
8180 написа:
newager написа:
Колегата Цилков малко е преувеличил свойствата на боите (и те като Депрона) - САМО ПОНЯКОГА помагат срещу мухъл.
Мисълта ми беше ,че са направени за борба с мухъл ,а не топлоизолация. Колко помагат дори не съм се замислял - никога не бих прибегнал към подобна "простотия"
marmoz написа:
Звъни на колегите от НАСА
Ако се загледаш в разглобена ракета ще видиш ,че е с проста минерална вата ама дебела над метър :lol: .За самия кораб ползват вакум.
marmoz - специалист
Tsilkov аз само за илюминатора говорех,по памет си спомням от дискавъри че бяха дали някакъв феноменален коефицент за топлоизолация ,АМА НЕ МОЖАХ ДА СЕ СДЪРЖА да не дам съвет :) било тои и практически неприложим за жилище :) :) :)
8180 - майстор
Tsilkov написа:
За самия кораб ползват вакум.
Отклоняваме се от темата, но май няма какво повече да се пише по въпроса.
А, ако става дума за космоса - там вакум колкото щеш и земните ни представи за топлоизолация се променят.
Няма какво да се ограждаш с вакум от вакума. Други са им проблемите - лъчистото нагряване "отгоре" и от триенето в атмосферата при излитане/кацане.
На мен лично не са ми ясни тези изолационни плочки, които мъчеха совалките - някакъв Термошилд ще да е, с микрогранули. :)
Tsilkov - майстор
marmoz написа:
за илюминатора говорех
Тъй де голям вакуум между две стъкла :wink: .Слънчевите тръбни колектори за топла вода са също на принципа на вакуум.
8180 написа:
триенето в атмосферата при излитане/кацане.
Точно за там им е вакуума и ватата. А за да не се подпалят имат външно високотемпературно покритие ,но ако е само то екипажа ще стане "на грил" :lol:
zlatko64 - специалист
Тани написа:
Е то и аз излизах снощи по тениска и не ми беше студено, както ако съм гол, но не бих си и помислил да си изолирам стените с един пласт трико! Това какво ТИ чувстваш няма нищо общо нито с топлоизолацията нито с топлопреминаването! Постави си ръката на половин сантиметър стиропор , а след това на 10см и ми кажи има ли разлика! Е като няма , защо ли се набутват хората да слагат по 10см, а не минат само със 1 см?
Е как да няма значение какво аз чувствам? Че нали това е целта, а не некви измервателни уреди какво показват - аз съм важния, а не уредите ...хм, как се чувстват :-D
8180 написа:
Някъде из темите сме го писали, че смислен ефект започва да се появява едва от 2-3см. нагоре - зависи от странични фактори - отопление, режим на ползване и т.н. Може и да се сметне.
Мисли в тази насока или вложи парите в отопление, евентуално климатик.

П.П. КПД в тази материя не играе - има по-големи и по-малки ЗАГУБИ за отопление/охлаждане.
2-3 см. дебелина е много, има локално парно принципно.

Не знам, ако е само 2 градуса разликата, то няма смисъл от депрон.

Тема "Алтернатива на депрон, тънка и добра вътрешна топлоизолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: