• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
alexiva - специалист
1.Ще снимам и жълтия стиропор и ватата за да я видите. Чел съм ,че когато влагата кондензира,стъклената вата става черна, но Вие ще прецените като я видите.
2. Свободно стояща смисъл,че не е долепена плътно до калкана ли?
3. Значи си на мнения да изолирам тавана? Ако го направя пак ли найлон да не кондензира?
Pooh - майстор
alexiva написа:
1.Ще снимам и жълтия стиропор и ватата за да я видите. Чел съм ,че когато влагата кондензира,стъклената вата става черна, но Вие ще прецените като я видите.
2. Свободно стояща смисъл,че не е долепена плътно до калкана ли?
3. Значи си на мнения да изолирам тавана? Ако го направя пак ли найлон да не кондензира?
1. Ако е мухлясала ватата, значи е тотална щета
2. Свободностояща, ще рече без никакво защитно покритие и незапечатана. Оставена свободна на атмосферните влияния - това разказва играта на всяка изолация.
3. Моето мнение винаги е ЗА изолирането на тавана. Вкъщи пропуснах едната стая - кухня - и всеки ден, като зачаткат отгоре съседите си тегля по една тихичка ... да не ме усети жУната, че ще ме мобилизира. :wink:
kozl - майстор
Причината за отлепянето на шпакловката/мазилка по тавана може би се крие в кофражните платна + кофражно масло. Аз лично бих си изолирал тавана с фибран. Колко да е дебелината :? Ами стандартните проекти предвиждат светла височина 255 см. На практика у нас е 250. Компромис м-у пространство и температура. Аз визирам не повече от 2 см. Само че фибрана който използвах беше за под и гладък, което ми навлече неволи. Не използвах бетон-контакт или подобно и се отлепи шпакловката с мрежата. Не помня защо реших да начукам дюбелите в-у мрежата, но поне така шпакловката и мрежата висят и не падат, а тавана прилича на огромен дюшег. :)
Ако съседите отгоре виреят на по-висока температура изолацията на тавана според мен не е необходима. Обратното означава, че долния апартамент топли горния. Този факт е проверен. Комшия, кален да вирее на студено плаща само сградна инсталация и топла вода. Единствен по вертикалата апартаменти, отказа външна топлоизолация и сега на втория етаж има празна лента (без изолация). Като язва е. Този пък дето живее под него, освен че радиаторите му са с напълно отворени вентили си инсталира и климатик, щото няма изолация на тавана и освен собствения си апартамент трябва да сгрее и горния та да му се затоплят кокалите. :lol:
На времето изолацията на външните стени им излезе по 1100 лева. Питам аз каления комшия "Що отказа изолацията - виж колко е грозно". А той съвсем сериозно " На мен парно и изолация не ми трябват. У нас е топло."
Топлото е относително понятие. При 23 гр. на едни им е горещо, на други им тракат таш***те от студ.
:idea: А да за стиропора. Експандиран пенополистирол EPS. Беше лето 2000 и трето. В Западния парк имаше ресторант и до него езеро. Май лебеда му беше имато по соца. Та под замазката що изкъртихме излезе стиропора цял, пък кой знае колко време там е уцелял и на топчета не се е разпаднал. :shock:
alexiva - специалист
Снимките от блока, които обещах. Сами преценете какво е на калкана. Просто са две различни неща, поради неизвестна за мен причина. Стиропора си е твърд, нищо му няма. Другото не го знам какво е. Вижда се,че е сцепено. На мен ми прилича на нещо като полиуретанова пяна и е просто като залепено за двата калкана. Не вярвам да е монтирано. По-скоро е "изливано". Ватата се оказа черна само по крайщата. Като се отчупи малко си е нормалния цвят. И не боцка както едновремешната стъклена вата. Черния цвят си е основен в апартамента, така го купих:)

Прикачен файл

Photo-0028.jpg

Прикачен файл

Photo-0027.jpg

Прикачен файл

Photo-0025.jpg

Прикачен файл

Photo-0024.jpg
kozl - майстор
Прилича на полиуретанова пяна върху стиропора вероятно за допълнително уплътнение от въздушни течения. По добре се оранизирайте в етажната собственост да възстановите ламарините на фугата и да подсилите наличните с по яки дюбели през 40-50 см. Може и без алпинисти, достъп има от балконите и прозорците.
На другата снимка ми се струва, че е стъклена вата. Тази стъклена вата е много по финна от старата, с която изолираха тръбите на парното и слагаха между вратите на жилището. Новата стъклена вата по скоро жари като коприва и предизвиква сърбежи. Това с което стъклената вата превъзхожда каменната е, че гризачите и птиците не я харесват :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Да изолирам ли тавана?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: