Напишете въпрос свързан със санирането.
maistora1965 - специалист
Благодаря на всички отзовали се обаче честно казано малко се пообърках от толкова отговори и все още не знам дали да правя изолация и каква е по добре да бъде.За по удобно ще дам още допълнителна информация.Къщата е строена 1923 година от тогава живеем в нея, гредоред межну първият и вторият етаж отдолу на гредите са наковани летви които са тавана на първият етаж а отгоре дюшеме което е пода на вторият етаж разстоянието между тях е около 35 сантиметра които са запълнени с згур или нещо подобно някакъв такъв материал.Между вторият етаж и тавана положението е същото а под първият етаж са мази,стените както споменах са от тухли еденички около 35–40 сантиметра дебели приблизително включително и вътрешните стени между стаите са толкова дебели.Парното не се гаси цяла зима и поддържа нормална температура22–23 градуса целодневно.Предполагам че стените имат някъкъв акомулиращ ефект защото дори и в големите студове когато го угася да го почиствам температурата в стаите за 6 часа пада с около 1–2 градуса.Обаче същите тези стени лятото като се нагреят няма изстиване на стаите дори и при отворени прозорци.Точно заради тази топлина питам каква изолация да си направя и от коя ще има повече ефект и съм леко притеснен от едно от мненията относно конденза и изгниването на гредореда защото щялата къща се крепи на него вярно че гредите са много дебели но все пак ако има нужда ще снимам и ще кача и снимки само помогнете да постъпя правилно.Моля. :prayer:
ivanovbg - майстор
Еми колега топлината идва от слънцето, нали? Вземи си изолирай покрива и тавана, около къщата насади дръвчета за сянка и си готов.
ivanovbg - майстор
Kaкво има за чудене? Мисля че умните хора в жегите търсят сянка, а не се обличат :wink:
:partyman:
nanko - специалист
Причината в твоя случай външната изолация да е по-добре от вътречната е това, че (както сам каза) лятото стените се затоплят и излъчват толина. Тоест единственото нещо което ще те дели от "фурната" е изолацията която си сложил отвътре. Ако обаче изолацията е отвън нещата ще са по-различно.

Ако търсим максималния ефект е най-добре да има изолация от всички страни, по възможност и от вътре и от вън. Но темата не е такава.

Колкото до конденза е нормалмо да има такъв когато има и изолация (или някаква запечатка). Независимо дали е отвън или отвътре. С твърдението, че конденза ще се появи (някъде) в сените не съм съгласен. Ще се появи ПЪРВО по прозорците! С едно голямо АКО изолацията е поставена както трябва, защото винаги може да има изключения. И разбира се решението е проветрение. Неразбирам какво против това имат някой потребители на форума. Вие не си ли проветрявате къщата/апартамента? Или си дишате мръсния и застуял въздух? За пример мога да дам Финландия, където по-голямата част от годината е студено и влажно (когато има най-много конденз). Там всички жилища са с изолация и от вътре и от вън и всички жилища имат отвори по стените с клапа която се отваря за проветрение.

Неискам да се ангажирам с конкретни цифри тъй като е много относително, но с проветрение разходите ще са по-малки от колкото без изолация.
Стиви - специалист
ivanovbg написа:
Kaкво има за чудене? Мисля че умните хора в жегите търсят сянка, а не се обличат :wink:
Няма луд, който да се съблече в пустинята!
Подкрепям мнението на колегата 8180, че е безсмислено да ви давам научни доказателства защо не сте прави за вътрешната изолация. Прекалено сте заслепени, за да видите.
8180 - майстор
Стиви написа:
ivanovbg написа:
Няма луд, който да се съблече в пустинята!
Подкрепям мнението на колегата 8180, че е безсмислено да ви давам научни доказателства защо не сте прави за вътрешната изолация. Прекалено сте заслепени, за да видите.
Не се сещам кое точно мое мнение подкрепя Колегата Стиви, но:
За обличането/събличането съм чувал, че в бивш. СССР, Монголия и др. ходят с кожуси в жегата - вероятно исторически опит. Отделно - черпят гостите с ГОРЕЩ чай - вероятно са намерили баланса.

Преди време имаше сериозни ДИСКУСИИ в нашия Форум. На днешен ден избягвам "прекалено сте заслепени", макар често да подозирам истина в това.
Ще избегна момента с вътрешна/външна ТИ - и двете имат приложимост в КОНКРЕТНИ УСЛОВИЯ!
Вероятно ще се повторя - в добрите времена, сигурно, съм го писал - резултат от незавършени свои проекти и калкулатори на тема "дишане"/"запечатване". Не гарантирам за резултатите. Колегата Цилков (май е единственият специалист, останал тук), би могъл да се произнесе по-точно.

Стена: Латекс/Гипсова шпакловка/Хоросанова мазилка/Тухла-Поротерм/Хоросанова мазилка, пропуска ("диша") приблизително с 0,15g/(m2*h). За някаква средна външна стена, без прозорци, това прави ~1,5g/h. За 24h, съответно - 36g. Стената на Автора, вероятно е по-плътна и числото е по-малко.
Описаната стена + ТИ (система с Неопор - 5см.), при същите условия, излиза, съответно:
0,08g/(m2*h); 0,8g/h; 1,5g/h; 19,2g за денонощие. На пръв поглед - "УЖАСНОТО!!!" 3х по-малко "дишане"!
Комуто му се занимава, да смята площ на ВЪНШНИ стени, БЕЗ/С ПРОЗОРЦИ (за къща е по-лошо от апартамент) като отчете, че експертите очакват средностатистическо семейство да генерира 10 ЛИТРА/24h. Лично отдавна се отказах от тези спорове, дори и някъде да греша в сметките - не съм специалист, но порядъците (нулите)са доста убедителни , за мен.
ОТ ДРУГА СТРАНА, дори и незначителни, тези разлики във влагопреминаването БИХА могли да се отразят на дълговечността на конструкцията - въпрос на сметка от СПЕЦИАЛИСТ!
ivanovbg - майстор
Добре, носете си кожусите лятото, а аз като по балама ще стоя под асмата на сянка гол до кръста и с бира в ръка :lol:

Стиви - специалист
8180 написа:
Pooh написа:
...
... няма да влизам в спорове, още повече с толкова категорично мнение.
С това.
Както напуснах дискусията за ДТЗ, когато след твърдението, че няма душ кабини с щепсел, а никой не се включи дискусията да каже че е виждал такава, при положение че аз не съм виждал душ кабина без щепсел шуко. Е щом в спор за щепсел който се вижда с просто око не мога да докажа тезата си в този форум, защо въобще да опитвам да доказвам, че за тухлена къща изградена с единички и отоплявана цяла зима с парно по доброто решение е външната изолация.
ivanovbg - майстор
Стиви написа:
защо въобще да опитвам да доказвам, че за тухлена къща изградена с единички и отоплявана цяла зима с парно по доброто решение е външната изолация.
Ми не е вярно. Няма значение от тухлите. Масата на материала под изолацията е важна. Повече маса е по инертна, но ако те няма седмица - примерно отидеш на почивка тази инертност почва да работи срещу теб. Връщаш се, къщата изстинала и мръзнеш още седмица докато си върнеш комфорта. Да не говорим при положение, че всички ходят на работа и няма кой да слага дърва през деня. Обричаш се на вечно мръзнене.

Сещаш се , че в изолирана от вътре стая едно дърво и става баня, а ако е изолирана отвън - откъм печката горещо - от към стената мръзнеш.

Тема "Изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: