Напишете въпрос свързан със санирането.
Чираче - майстор
kozl написа:
. Повече метал прави вратата по-тежка и по-здрава, но силата за отваряне е по-голяма. .
Не съм съгласен с това твърдение. Теглото на вратата не е критерий за трудното отваряне. Правил съм врати, по-тежки от 1 тон, които се отварят със съвсем леко бутане с пръст.
Намерете стругар да Ви изработи две панти, моя конструкция, монтирайте ги, и ще се уверите. Латуна се поставя, за да се улесни монтажа на място. След изстиване на заварката, вратата се сваля от място, латуна се премахва, поставя се грес, и се монтира вратата.

Прикачен файл

P4080001.JPG
P4080001.JPG (29.31 KиБ) Видяна 2008 пъти
kozl - майстор
Чираче написа:
kozl написа:
. Повече метал прави вратата по-тежка и по-здрава, но силата за отваряне е по-голяма. .
Не съм съгласен с това твърдение. Теглото на вратата не е критерий за трудното отваряне. Правил съм врати, по-тежки от 1 тон, които се отварят със съвсем леко бутане с пръст.
Намерете стругар да Ви изработи две панти, моя конструкция, монтирайте ги, и ще се уверите. Латуна се поставя, за да се улесни монтажа на място. След изстиване на заварката, вратата се сваля от място, латуна се премахва, поставя се грес, и се монтира вратата.
Това със съчмения лагер в пантата добре. Но ми се чини, че по-лесно ще се купи панта със съчмен лагер отколкото да се намери стругар за изработка на панта. Па и матТриал за пантата требе.
И Чираче, де заборави инерционния момент. Тежката врата с убава панта се отваря с малка сила, НО БАВНО.

Я :shock: шайбите се изтъркали вече. Мое би на са били дастатъчно закалени :lol:
Чираче - майстор
kozl написа:
Това със съчмения лагер в пантата добре. Но ми се чини, че по-лесно ще се купи панта със съчмен лагер отколкото да се намери стругар за изработка на панта. Па и матТриал за пантата требе.
И Чираче, де заборави инерционния момент. Тежката врата с убава панта се отваря с малка сила, НО БАВНО.

Я :shock: шайбите се изтъркали вече. Мое би на са били дастатъчно закалени :lol:
Правил съм панти и с шайби, и без шайби. Разлика няма. Триенето при търкаляне е нищожно, и материала само се уплътнява.
Панти с една съчма се продават по битаците. Но не съм виждал да се предлагат с повече от една.
Инерционния момент в случая с врата не играе съществено значение, тъй като ъгловата скорост е прекалено малка.
Gnus - специалист
Чираче написа:
Инерционния момент в случая с врата не играе съществено значение, тъй като ъгловата скорост е прекалено малка.
Ама като я засилиш, ще направиш таран на стената отзад.
Чираче - майстор
Gnus написа:
Ама като я засилиш, ще направиш таран на стената отзад.
А защо трябва да я засилваш?
Gnus - специалист
Защото разсъждаваш като не повече от 20% от хората във входа, които се отнасят разумно и стопански с имуществото. Останалите ще засилят вратата, защото могат, а после няма да я спрат, защото не могат.
Друг пример: слагаш автомат за врата и на всеки лично му казваш - не дърпай вратата на затваряне, автоматът се грижи за това. Нищо подобно! Дърпа се вратата с всичка сила и после се оплакват, че автоматът се изскубал.
Dimicha - напреднал
Днес говорих с един майстор, който се занимава с тези неща. Каза, че е напълно възможно да се оправи старата врата точно по описания начин - смяна на панти с такива със сачми и слагане на апарат (дори не било задължително да е за тежка врата). Ходих да видя на един вход, където е правил такава врата преди години, по мое мнение доста добре. Заменил е повечето остъкление с ламарини, за да не бъдат чупени стъклата (армираното стъкло било около 40 лв/ квадрат). Цялата работа по ремонта на вратата щяла да стъпи на около 200 лв. Само трябва да се измисли някаква по-яка брава.
kozl - майстор
Няма яки брави. Щифт с електронно управление. Това се ползва вече на много места.
Christo - майстор
Има стиропор, двустранно каширан с алуминиева ламарина. Ползват го при врати от алуминиеви профили. Дебел е колкото двоен стъклопакет. Ако се сложи от него вместо армираното стъкло, поне малко ще се подобри термо изолацията на вратата. С ламарини ще стане съвсем студен целият вход.
Dimicha - напреднал
kozl написа:
Няма яки брави. Щифт с електронно управление. Това се ползва вече на много места.
Да, но май е скъпичък тоя щифт. Това същото ли е като брава с чип?

Колкото до ламарините - мисля да я напълним с вата, но ще видим и тоя стиропор

Тема "Входна врата панелен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: