Напишете въпрос свързан със санирането.
naster - майстор
Няма нужда от ГК. "Само" мазилка и 2-3 ръце шпакловка...
moarein - специалист
Още едно малко въпросчета за мултипора :)

След като го налепя, измажа и шпакловам - позволява ли монтаж на рафтове, шкафове и т.н. стенни мебели?
Може ли да се лепи с теракол, който се използва за фаянс примерно, или да си ползвам препоръчаното лепило от прозводителя?
За измазването необходима ли е рабична мрежа или може директно?

Спрял съм се на 5см дебел мултипор, залепен върху класически панелен бетон.
andy_forresite - майстор
В нас си играх няколко дни с една северна стеничка. Също като теб нямам лазерен нивелир, но минах без него. Избрах варианта с ГК и вата. Картон 1 пласт и вата 2 х 5 см стъклена вата, кръстосано, закрепена за стената тук-там с видия да не се свлече. Стената е около 10 кв.м. без прозорец и врата. Като цена не си спомням колко ми излезе. Не ще да е било много над 200 лева :? Във форума винаги са препоръчвали този вариант като най-удачен и доказал се за вътрешно топлоизолиране. Милтипор за първи път засичам да го препоръчват и хвалят.

Закрепителните св-ва се определят от същинската стена - от тухлите. Топлоизолацията е крехък материал. Става да си закачиш шапката. Крепежът трябва да премине през топлоизолационната плоча и да се захване за зида. Взимаш го по-дълъг с дебелината на изолацията. Така да се каже, той просто преминава от там, а същинското захващане е в истинската стена /не в изкуствената/. Какъв крепеж и колко навътре трябва да се монтира, зависи от това какво ще виси там.
Ползвай препоръчваното лепило. Тераколът е за други цели. Армировката на ТИ плочите е със стъкло-фибърна мрежа.

Ако още не си решил кой вариант да приложиш, помисли върху състоянието на стената и дали не трябва да , къртиш скапала се мазилка, боя/латекс, почистваш, грундираш, подмазваш, чакаш да съхне и т.н. докато почнеш да слагаш мултипора. Щото с ГК-то дали е стената е крива или има за подлепване и пр., няма никакво значение. Моята стена беше с 3 см разлика от край в край. С ТИ плочи трябваше да играя с дебелини, да шлайфам, да чистя, да шлайфам, да обезпрашавам и тогава да лепя.
moarein - специалист
Тя стената уж е права ама все пак е панелен соц блок - 100% ще има разлики - не съм мерил точно.
От ватата се отказвах категорично.
Не знам доколко е вярно това за прашинките, или че е канцерогенна, по-скоро не ми харесва идеята да има кухина между ватата и гипсокартона.
Гледам по клиповете като слагат вата с алуминиеви шини през 50-60 см - тъпчат ватата вътре между шините и отгоре затварят с ГК.
Да ама остава поне 1 см между ватата и ГК и там реално може да се развие цивилизация от буболечки.

Мултипора много ми допада - лепи се плътно, няма да има кухини, а колкото до монтаж на стенни бебели - нещата са ми ясни - 150мм дюбел с подходящия винт и това ще е играта :)
ulieliadi - специалист
И за кухините и за дюбелите си в голяма грешка :-D
moarein - специалист
вт юли 07, 2020 5:49 pmulieliadi написа:
И за кухините и за дюбелите си в голяма грешка :-D
Казах какво съм гледал просто.
naster - майстор
Макар мултипор да изглежда по-доброто решение, аз бих се замислил по няколко въпроса:
1. Как ще се осъществи детайла при пода - пример: отстранява се настилката; да приемем, че замазката е перфектна, а адхезията е към стената предполага едно запенване по долния край.
2. Отвесност и равнинност на стената: дори при достатъчно отстояние в двата края, може да се появи "по-висок" участък, който да изисква допълнителна заигравка - дълбане, рязане, натамъняване...
3. С колко би се намалила площта на стаята, спрямо ГК, след лепене, мазилка, шпакловка?
4. Паропропускливост мултипор->панел//
5. Време за изпълнението: ако се обитава жилището по време на ремонта.... и ако това е фактор изобщо...
moarein - специалист
Пода е със стар балатум, който ще махан и остава на плоча. Първия ред мултиппор
е го залепя и за стената и за пода, като на пода ще сложа изолационна лента.

Стената е с тапети в момента - ще ги махна изцяло - отдолу е с гипсова шпакловка, която е сравнително равна.
Поне аз не виждам да има корем. Ако се получи някакво разминаване с плоскостите, мисля с ренде за мултипор да оправя нещата.

Площта реално ще се намали с около 6-7см, което за мен е ОК.
Ще сложа 5 см мултипор, и добавям още 1 см за лепило и мазилка.

Жилището се обитава - ремонта съм го захванал стая по стая - планирам за около 10на дни да се орпавя със всичко.
naster - майстор
Дали мултипор мазилката ще хване в/у гипсова шпакловка?
moarein - специалист
ср юли 08, 2020 11:39 amnaster написа:
Дали мултипор мазилката ще хване в/у гипсова шпакловка?
Шпакловката мисля да я "начукам" със секача за по-добра адхезия. :)

Тема "Изолация с каменна вата и гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: