Напишете въпрос свързан със санирането.
ra4o - специалист
Даа, звучи логично. Само дано да не мухляса найлона от долната му страна.
Значи да обобщя:
Изчиствам тавана, полагам найлон, върху него полагам вата от 5 см (каменна, минерална - не стана много ясно), може и два реда и това е. Не залепям нищо, не полагам с нищо отгоре, така ли?
Мога да се уредя с евтина изолация за ламиниран паркет (бракувана). Дали ще е добре ако я сложа върху ватата? Или ще предизвикам мишките?
8180 - майстор
Приближаваш се до истината.
Отгоре ТРЯБВА да се сложи нещо - по науката паропроускливо. Ако обаче отдолу има найлон, отгоре (в случая) почти всичко става - дори и велапе.
Идеята е да не се разхожда въдух (вятър) в горните слоеве на ватата, защото отнема топлина чрез конвекция. Демек, покритието трябва да е въздухоплътно - снадките например с тиксо или друго, според материала..
Същото важи и за варианта, когато вътрешния въздух преминава през цялата тази "баница" (някакви фуги, процепи, осветителни излази и др. в гредоредната част) - много е вредно. Тава е друг механизъм, по който могат да се набият във ватата много водни пари, а да се губи много топлина. Преди говорехме за дифузията на парите. Въздухопреминаването е даже по-опасно.
Практическа аналогия: Гума на кола - чрез дифузия може и да спадне за 1-2г., преминавайки през каучука, но ако някъде има отвор - за секунди!!
Затова и найлонът се полага въздухоплътно над гредореда. Над бетона с малко застъпване стига (че дори и без) - дифузията работи през площите, а въздухът през фугите!!!

В случая приехме, че не се пазим от теч през покрива. Иначе трябва и за това да се мисли - велпапето и подложката за ламинат няма да свършат работа.
Истинсият вариант е най-отгоре паропропускливо, въздухо- и водо-непропускливо фолио - ок. 2лв/м2. Тук пък също има особености - някои такива не трябва да лежат в/у ватата. Други могат - ако отиваш на там - консултирай. Има детайли по сайтовете за същинските покриви.
Аналогията за тук е старата войнишка палатка - пази от дъжд, докато не се опреш до платнището.

Главната ни мисъл, след толкова приказки е че:
1. Пазим ВАТАТА СУХА, давайки и възможност да "диша" навън, което е сравнително ново.
2. Търсим въздухоплътност на помещенията, да не "духа", "смуче", "диша" и т.н., което е старо.
3. Проветряваме/вентилираме контролирано (а не през стените), до средни нива на влажност.

За ватите - според мен всякаква вата става - аз лично не знам по какво се различават каменната и минералната. Взимай нещо по-евтино. Ламбдите се въртят ок. 0,04 за нормалните (погледни сертификат). Може и да има ментета, но не съм се интересувал и едва ли е фатално.
Както вече казаха колегите - не пести дебелина.

За мишките и подложката за паркет - не знам. Ти споменаваш и оси. Консултирай се разните такива гадини при избора на материалите.
Някои (май търговци на стъклена) твърдят, че мишките харесвали каменна вата!? - нямам мнение.
Успех!
ra4o - специалист
Браво, благодаря. Страшен си човече. :gott:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Минералните вати биват каменна и стъклена...
donnna - специалист
да ползвам темата ако може...

като Рачо и аз майсторих туй-онуй тази година, а плановете са - догодина пак...

живея на последния етаж на къща. покрива е разчупен и е бетонна плоча - наклонена с продължение гредоред... има места на които върху плочата има директно керемиди... така беше на част от хола ми- точно над фотьойла дето гледам ТВ - зимъска направо ми духаше на врата...
та кво направих туй лято - керемидите бяха слагани с кал и слама - махнах ги и изчистих. изравнителна замазка, бичменца 3/4 см, между тях стириопор - бял, ОСБ, черна хартия, летви на които сложих керемидите... получи се добре....

тук е мястото да кажа, че керемидите са бетонни. това дето го правих е западно изложение. предстои ми догодина да оправя североизточното... живея до морето и зимата като задуха... от североизток.... а ако вали лек сняг - всичко влиза под покрива / тъй като керемидите не "влизат" 1 в друга и снега влиза между керемидите.... даже наскоро като валя дъжд и духа яко оля по комина, влезе под ламарината и ми прокапа тавана... гадост...

там покрива е бетонна плоча 2м. и още 3.5 м. гредоред...

четох че съветвате вата... ама как да наредя керемидите след нея... трябва да са на летви - не ми стига акъла да си го представя, тъй че помагайте....
8180 - майстор
Твоят случай, не че напълно го разбрах, е доста по-различен - Рачо изолира на практика таван, а ти покрив. Помещенията вероятно са мансарди (отопляеми)? На първо гледане - по пълната програма на Рачо. Вата/стереопор май няма съществена разлика - с кавото решиш, НО има особености. И - много тънко слагаш (3-4см.)!!?? Черната хартия май на днешен ден е остаряла технология (не знам за цена).
donnna написа:
тук е мястото да кажа, че керемидите са бетонни. това дето го правих е западно изложение. предстои ми догодина да оправя североизточното... живея до морето и зимата като задуха... от североизток.... а ако вали лек сняг - всичко влиза под покрива / тъй като керемидите не "влизат" 1 в друга и снега влиза между керемидите.... даже наскоро като валя дъжд и духа яко оля по комина, влезе под ламарината и ми прокапа тавана... гадост...
Е те за това изказване - поздравления!
Много често се пропуска тази възможност - водата да ходи "нагоре".!!! Спасението е в слоя, където си сложил хартията - има по-добри материали днес.
donnna написа:
четох че съветвате вата... ама как да наредя керемидите след нея... трябва да са на летви - не ми стига акъла да си го представя, тъй че помагайте....
Май нещо не разбирам въпроса. Мисля си по същия начин. Ако решиш слагаш ватата на мястото на стереопора и другото си го знаеш. Виж ако искаш да спестиш OSB - също има начини.

Погледни Брамак и Ви Джи ЕФ- там съм виждал добри схеми. Пък до лятото все ще го измислиш. Ще помагаме, колкото можем.
prascho - майстор
аз бих го направил по следния начин. Върху плочата захващам 10 см греди, които са разположени от улука към билото на 58 см една от друга. Между тях попълвам с два пласта минерална вата. /10 см вата/. Опъвам хубавото фолио на брамак което е хидроизолационно от едната страна и паропропъскливо от другата /май се казваше юнивърсал, провери за всеки случай/. След като го опъна кова летви 5x5 см отново върху гредите така че да захвана и фолиото. /улука, може да го захванеш към гредичките, които се споменаха по-нагоре/. Летви 5 x 3 см кова перпендикулярно на гредите и предходните летви т.е успоредно на улука върху които редя кермидите. Тук е момента да се замислиш за смяна на кермидите ако действително остават големи лувтове между тях и има реална опасност да протече покрива. Предполагам, ако характеристиките на фолиото са верни няма да ти протече покрива и със старите кермиди, но все пак фолиото е предназначено да предпазва от малки течове, а не като последна преграда от дъжда. По този начин с описаната от мен конструкция ще имаш някаква изолация и вентилационен слой под кермидите, който допълнително ще увеличи изолиращите качества и елиминирането на попаднала влага върху фолиото. Разбирасе върху гредите може и да сложиш ОСБ. Идеята все пак е реализирана на практика. Снимката го доказва.

Прикачен файл

pokriv2.jpg
извинявам се предварително за плагиатството. Снимката е от ремонта на покрива на CASA /темата "ремонтче" и е поместена в "вашите ремонти"/
pokriv2.jpg (28.02 KиБ) Видяна 7980 пъти
8180 - майстор
prascho написа:
аз бих го направил по следния начин. Върху плочата захващам 10 см греди, които са разположени от улука към билото на 58 см една от друга. Между тях попълвам с два пласта минерална вата. /10 см вата/.
Не съм много сигурен, но мисля, че може да се мине с пъти по малко дървен материал. Тези греди (10х10 предполагам) да се заменят с два слоя 5х5 наковани "на кръст". Двата слоя вата също на кръст. Ако издържа конструктивно, това би намалило термомоста от гредите ок. (гредите спрямо ватата играят като термомост).
Само идея, трябва да се консултира - не съм се задълбочавал в бетонните керемиди, но в случая тези греди носят керемидите и "правят место" за изолацията, а не са конструктив за покрива.

Пояснение за Донна - тук коментираме бетонния покрив само.

П.С. На снимката вентилационния проход (за който си има нормативи) почти се запушва от "издутата" вата - това може да се регулира със стъпката на гредите - при избрана ширина на ватата, да се отчете хоризонталната дебелина на гредите. Предполагам, че е допустимо за избраното фолио да "лежи" върху ватата без възд. междина - чувал съм, че някои фолия не го допускат.
prascho - майстор
споделям мнението ти за термомоста. Да го направи с два слоя кръстосани греди. Що се отнася до конструктивни норми. Може би ще е по-добре да се сложи и осб над вата, фолио и така нататък... На снимката не е съобразено количеството вата и дебелината на гредите....но изпълнението не е мое, ползвах го за да бъде лесно онагледена и смилаема конструкцията за дона:).

Аз поставях преди 2 месеца вата и фолио върху хоризонталните части на подпокривното пространство и попълних с 2 слоя вата /10см/ между гредите/гредоредна е конструкцията/, и още два слоя вата перпендикулярно над тях. Ползвах едно старо дюшеме за греди между втория слой от 10 см вата /елиминирах термомоста, който спомена/. Но като те слушам се замислям, дали фолиото дето опънах директно върху ватата е в нормативните изисквания. Жълто е, взех го от бриколаж за 1.2лв/м2. Видя ми се много сходно с мастърмикс или мастърплас дето го предлагат разни фирми.

В този конкретен случай не стана въпрос дали има необходимост да се постави и найлон. 8180 би ли коментирал този казус???
ra4o - специалист
Помощ!!! Конденз.
Момчета давайте съвети. От два дни когато застудя времето, вкъщи се получава страшно много конденз и то най-вече в гардеробите и кухненските шкафове които са залепени за външните стени. Направо отвътре по фазера на шкафовете има конденз.
Какво да правя. Проветряването не върши много работа. Пускам и аспиратаора в кухнята и пак същото.
До сега такова нещо не е било, но сме се отопляли с камина на твърдо гориво, а тази зима съм с парно.
Има ли някакви хигроскопични препарати които да поемат влагата?
Довечера мисля да се пробвам да издърпам с 5 см напред гардеробите, за да не се опират до стената, че ще се разкиснат, а вътре дрехите мухлясват.
Догодина ще правя изолация, няма как, но дотогава не искам да ми изгният мебелите и дрехите. :cry:

Тема "Съвети за изолация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: