• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
hygro - майстор
Не е така velsi. Свързването предимно на инфрачервеното излъчване с топлината е инстинктивно, дължащо се на житейския ни опит при боравене с горещи предмети, които не излъчват във видимия диапазон. Но всъщност ни грее целият слънчев спектър. Всеки джаул електромагнитна енергия, погълнат от нас, независимо от дължината на вълната, предизвиква еднакъв брутен топлинен ефект.

Изображение

Спектърът на слънцето отговаря на закона на Планк и съответства на температура на излъчване около 5800 K, което означава, че енергията на това излъчване е концентрирана в голямата си част около видимия спектър.

Енергията, излъчена от нас и от предметите, вследствие на ниската температура (290-310 K) е концентрирана предимно в инфрачервения диапазон, пак според закона на Планк. Точно тази енергия не може да напусне помещението през стъклото, защото се отразява обратно.
velsi написа:
Ако к-стъклото не пропуска тези лъчи то би следвало да не ги пропуска и в двете посоки и не би трябвало, а и няма как, да прави разлика между инфрачервени лъчи от слънцето и такива от други източници.
Напротив. "Еднопосочната" пропускливост на стъклото се дължи на различния спектър на излъчване на телата вътре и на Слънцето. Слънчевата енергия преминава през стъклото като късовълнова, поглъща се от предметите вътре и се отдава от тях като дълговълнова, която пък се отразява...
velsi написа:
Как тогава да разбирам израза: "без да се лишаваме от постъпващата слънчева енергия"?
Изразът не е съвсем точен, защото строго погледнато, нискоемисионното стъкло не пропуска и дълговълновата слънчева енергия навътре, но тъй като делът й от общата енергия не е голям, не губим кой знае какво.
velsi - Почетен майстор
Благодаря. Така обяснено е доста по-ясно. Не знаех за това свойство на слънчевата светлина.
DMN - майстор
Да попитам и аз нещо, тъй като и на мен ми предстои смяна на дограмата и вече съм решил, че ще използвам К-стъкло. Да речем, че използвам вътрешни щори(алуминиеви) и вечер когато са спуснати, те не се ли явяват преграда за излъчените инфрачервени лъчи към стъклото. Пречат ли по някъкъв начин вътрешните щори на пълноценния ефект на К-стъклото. И така като си мисля, лятото биха се нагрявали(щорите) доста повече отколкото, ако стъклата са обикновени или не съм прав.
hygro - майстор
DMN написа:
Да речем, че използвам вътрешни щори(алуминиеви) и вечер когато са спуснати, те не се ли явяват преграда за излъчените инфрачервени лъчи към стъклото.
Да.
DMN написа:
Пречат ли по някъкъв начин вътрешните щори на пълноценния ефект на К-стъклото.
Ефекта на стъклото не променят, но отразяват слънчева енергия навън, преди да е погълната.
DMN написа:
... лятото биха се нагрявали(щорите) доста повече отколкото, ако стъклата са обикновени...
Да.
valio2007 - специалист
pipbel написа:
Колега ivan_v , sorry ама не ми звучиш никак убедително, още по-малко логично.
Ха опитай се да обясниш пак - като как така лятото и зимата слоя low emission (така нар. К стъкло) ще действа абсолютно противоположно и по какъв механизъм ?
Слоя К стъкло действа по еднакъв начин през зимата и лятото, но когато стъклото не е едно, а стъклопакет има значение на кое стъкло се намира. Затова се правят троини стъклопакети с 2 броя К стъкла.
4Е-10-4-10-Е4 за 32мм
4Е-12-4-12-Е4 за 36мм
Буквата "Е" означава къде е нанесена К емулсията.
Когато дългите вълни се отразят от най-външното стъкло през лятото се нагрява само най-външното стъкло и температурата се разпределя пропорционално по вътрешните.
Ако имаме само едно К покритие на най-вътрешното стъкло, то то ще се нагрее до 60-80С и чрез топлообмен ще загрее въздуха в стаята.
Пробвайте да оставите едно огледало на слънце и вижте колко ще се загрее.
georgebg - специалист
не че много разбирам , но на мен ми сложиха (е по мое желание беше де) троен стъклопакет с някакво многофункционално стъкло, което играело ролята и на к-стъкло за зимата и на стопсол за лятото.
Дълго се чудих и никой не можа да ми отговори защо го монтираха да е вътрешния слой на външното стъкло, та карах дограмаджията да звъни на 3-4 места преди да се съглася с него....
Както и да е - миналото лято наистина отвън стъклото се загряваше наистина много (прозорците ми на на юг), а върешното беше значително по-студено от другите ми прозорци с нормален стъклопакет...
Зимата не успях да си извадя заключения, защото къщата не е изолирана и общо взето имаше много други места откъдето да си заминава топлината, но в един момент се запитах защо не ми предложиха вариант освен многофункционално отвън и две флоатни, и такъв с к стълко отвътре ?
hygro - майстор
Stopsol са стъкла са нанесено рефлексно покритие, най-често с кехлибарен цвят, но има и други. Намалява общото количество преминаваща слънчева енергия и ограничава затоплянето на помещенията, огрени от слънцето. За максимален ефект рефлексният слой трябва да бъде най-външния. Понякога стъклото се обръща обратно, най-вече от архитектурно-естетични съображения.

Може да се комбинира с K-стъкло, но това няма много голям ефект, тъй като рефлексното покритие на Stopsol в известна степен допринася за нискоемисионния ефект. Не се наемам да оценя икономическия ефект от съвместното им използване...
georgebg - специалист
не при това няма рефлексен ефект, но преди месеци като търсих информация така и не намерих точно как с един слой се постига двоен ефект :?
reevil - специалист
Oт всичко казано не се стигна до единодушен извод има ли негативно влияние К стъклото при южно изложение лятно време?!?
Изток, запад и север съм твърдо решил да слагам К, но се двоумя за южната фасада.
pavkatay - майстор
reevil написа:
Oт всичко казано не се стигна до единодушен извод има ли негативно влияние К стъклото при южно изложение лятно време?!?
Изток, запад и север съм твърдо решил да слагам К, но се двоумя за южната фасада.
Западното изложение е по-кошмарно и от южното през лятото,ако няма някаква сянка(дърво,сграда....).
Моето мнение е ,че ще вложиш по- малко енергия през лятото за компенсиране на негативното влияние на К-стъклото,отколкото това стъкло ще ти спести за отопление през зимата.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Нискоемисионно Ка стъкло, съвети !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: