• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Напишете въпрос свързан със санирането.
infomar
ribnikolaevi написа:
Фло написа:
.......Една къща се строи с цел да се използва поне 150 години.
Според BDS EN 1990:2003 / NA:2008 :2008 примерните експоатационии срокове не надвишават 50 години за обичайни сгради
http://www.kiip.bg/documents/nu/BDS_EN_1990_NA.pdf , Таблица NA 2.1
Аз ли нещо не схващам, но какви стандарти са използвали преди 100-200 и повече години живеещите по нашите земи - визирам къщите на нашите възрожденци....? Нима искате да кажете, че всичко строено преди 2012-50 = 1970 година вече е извън експлоатация и трябва да се събаря? Мисля, че повечето сгради от тогава ще надживеят съвременните чудесии построени в последните години по черноморието и други места.
Ако това е така, защо няма законово положение всички сгради извън експлоатационните им срокове да се събарят, като потенциално опасни? Кой ги пише тези нормативи?
Tsilkov - майстор
infomar написа:
Мисля, че повечето сгради от тогава ще надживеят съвременните чудесии
Те повечето вече са паднали ,или са пред самопадане-само че падналите няма как да разбереш за тях :lol: .Не се заблуждаваи като гледаш отделни "много добри екземпляри" които са стояли 100 години и ще стоят поне още 50 години.Те не са представителна извадка на строежите от своето време - и тогава се е строяло ялово ,ама просто масовите сгради не можеш да ги видиш щото са изчезнали отдавна .И сега има адски качествени неща(правени с много пари) които ще издържат проверката на времето ,но не ги виждаш понеже са 3-6% от всичко и се губят в морето от "отпадък".
8180 - майстор
stivemaster написа:
Когато става дума за видове ТИ и приложението им назапад мисля че стиропора няма алтернатива ,а по отношение на по евтина ТИ от стиропора ето една http://www.youtube.com/watch?v=mwEbafBWXGg но като гледам отношението към стиропора , тука нещата хептен ще загрубеят докато обясним химията на процеса ,но цената е два пъти по ниска и може да се лее на място.
Колега,
Дай малко инфо наготово, ако имаш за в БГ.
Гледам по-различно се държи от машинния полиуретан - то си е друго де, ама какво, как?
stivemaster - майстор
Чудесии построени в последните години в България нема колега infomar защото се уморих да казвам когато правим градация си определяме диапазона и мерната единица и за да оцениш нещо като чудесия то трябва да отговаря на определени условия.
Първо не вземаме за какъвто и да е еталон сграда тип социалистически реализъм и не я сравняваме с каквото и да било . Ето едно сравнение но без оценки - http://translate.google.bg/translate?hl ... Skyscraper и сравнение с българския аналог http://www.burgas1.org/e107_plugins1/fo ... ic.php?828.
Запознатите да се замислят върху предизвикателството при тогавашната технология и днес.

Относно пеноизола ,имам инсталация за полагане(производство) излиза около 1200 лв. само е пробвана ,нямам пари за смола за да продължа пробите пък и никакъв интерес не откривам към изключително непознатата у нас технология.В дадения линк може да се види долу горе как се полага ,представлява водонапълнена разпенена карбамидформалдехидна смола от Неохим.Цената и е около 0.90лв/кг. ,а плътността на пеноизола и най общо физическите му свойства са като на стиропора.Идеален е за покриви но за разлика от полиуреята (полиуретана) изсъхва до 20 пъти по бавно.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Относно пеноизола ,
От какво е този пеноизол?Аз съм гледал подобно полагане на отпадъчна целулоза която е с ламбда подобна на сламата 0,06 някъде.
К А Я - специалист
Има няколко вида, но главно се използва воден разтвор на карбамидформалдехидна смола и втвърдител киселина. Разпенва се като се аерира въздух в разтвора. Втвърденият пенопласт съдържа огромно количество вода.Технологията е капризна и казват, че доста смола отива докато и се свикне, още повече, че смолата е с непостоянни качества от партида на партида.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Трайност на топлоизолацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: