• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
gechev - специалист
Стив цялата сума ако е 10 000 лв по договора с еско фирмата ще се изплащат само 25% от сумата, колкото дължи санирвания. Останалите 75% са си от програмата.
infomar
Енергийната ефективност е любима тема на някои от нашите политици. Сама по себе си идеята е прекрасна - природата трябва да се щади, енергията трябва да се ползва ефективно. Но какво се предлага за повишаване на ефективността? Саниране. Много от жилищата са стари панелни конструкции - енергийно неефективни, слага се изолация, слага се нова дограма, енергията за отопление намалява, разходите за отопление намаляват, всички са щастливи. Има обаче едно голямо "Но". Цялата тази "програма" е базирана на теорията, че българските домакинства разхищават енергия.
Панелните блокове са неефективни и лошоизолирани, старите дограми са за смяна - да. Но дали домакинствата разхищават енергия наистина?
Тези дни на няколко пъти енергийните оператори бяха принудени да изключват мощности от мрежата поради свръхпроизводство и минимално потребление. Стоп. Тук нещо не се връзва.
Домакинствата разхищават енергия, а потреблението е минимално. Някъде по трасето става разминаване.

Ако разделим консумацията на електроенергия от домакинствата на броя жители на страната, България има едно от най-ниските потребления на електроенергия на глава от населението в Европа. Дори и в южните страни с мек климат (Гърция, Испания, Италия, Португалия) домакинствата употребяват повече електроенергия отколкото ние.
В Германия, Франция и Холандия домакинствата употребяват около 50-60% повече електроенергия на глава от населението, в Белгия и Австрия два пъти повече, Люксембург и Скандинавските страни употребяват около и над три пъти повече...
Подобна е ситуацията и с природния газ - България има много ниско потребление, а домакинствата имат много малък достъп до газификация.
Защо се получава такова разминаване? Повечето международни източници отчитат като основен показател на енергийната ефективност нещо по-особено - енергийната ефективност на икономиката. Основен измерител е БВП на единица употребена енергия, най-често 1000 тона петролен еквивалент (toe).
За последните 25 години българската икономика попада в незавидно състояние. Голяма част от малкото останали предприятия са енергийно неефективни - добивни и преработвателни. БВП на човек от населението е от най-ниските в Европа и най-ниско в ЕС. И от това следва, че показателят БВП на единица употребена енергия също е най-нисък.
Причината не е в употребената енергия, а още по-малко в домакинствата. Причината е в лошото състояние на икономиката.
Българските домакинства не могат да си позволят по-високи енергийни разходи. Натоварването им с допълнителни разходи за саниране само ще утежни и без това обтегнатите семейни бюджети. Разходите са реални, икономиите са хипотетични...
darakchiev - специалист
Скоро правихме събрание от блока за евентуално саниране, зададохме си въпросите
но отговорите нещо не ме задоволиха. Само да спомена, че сме с професионален домоуправител,
сиреч фирма някаква.
На въпрос какво се случва с тези които са топлоизолирали. Отговор - донажда се отгоре необходимата
дебелина EPS за да достигне до стандарта който е не знаем колко точно, 7 или 8см.
Aз съм с 6см. EPS и мазилка, допустимо ли е това въобще като технология да се надгражда топлоизолацията.
На мен ми се струва малко несериозно, какво ще се случи около дограмата при положение че сега от профила
се виждат не повече от 4см.
На въпрос с колко се удължава живота на блока официално. Отговор не се знае.
VLADO66 - майстор
darakchiev написа:
Скоро правихме събрание от блока за евентуално саниране, зададохме си въпросите
но отговорите нещо не ме задоволиха. Само да спомена, че сме с професионален домоуправител,
сиреч фирма някаква.
На въпрос какво се случва с тези които са топлоизолирали. Отговор - донажда се отгоре необходимата
дебелина EPS за да достигне до стандарта който е не знаем колко точно, 7 или 8см.
Aз съм с 6см. EPS и мазилка, допустимо ли е това въобще като технология да се надгражда топлоизолацията.
На мен ми се струва малко несериозно, какво ще се случи около дограмата при положение че сега от профила
се виждат не повече от 4см.
На въпрос с колко се удължава живота на блока официално. Отговор не се знае.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1sMKYntFL1U[/youtube]
stivemaster - майстор
Аз ще отговоря така - недопустимо е да правиш изолация, без съгласието на етажната собственост (отбелязвам че аз самия съм го направил ).След тази забележка всичко смятам е ясно, да не си я правил колега изолацията с 6 сантиметра.Не можеш да претендираш за нищо.Дограмата се сменя при изолация и се прави по размер съобразен с нея,иначе трябва да си разширяваш отворите.
А този който ти казва че ще лепи отгоре ,аз предлагам един голям бой да го набиете и ако наистина започне кампания по саниране е добре всички бързо да изтрезнеят и да се съсредоточат, че такива "майстори" и фирми ще изплуват тогава че ....
Като в бума на строителството изпълзяха всякакви селски бекове и станаха строители и изгориха душичките на хиляди наивни купувачи.

Живота на блока би се увеличил само, ако се сменят всички жизненоважни за конструкцията му системи и се провери за повреди, в самата конструкция.Тоест, освен читава топлоизолация ,сградата трябва да има покривна хидроизолация ,сутеренна такава, асансьорна система ,да се сменят - ел ,ВиК, вентилационната системи.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Санирането като за голяма лъжа..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: