• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
ronik - специалист
topurov написа:
... за В-то (вентилацията) съм си направил сам проекта (от въздух и аеродинамика поразбирвам малко :wink: ), но от фирмата с рекуператора ще окажат съдействие за някои тънки моменти.
Ако не те затруднява би ли показал схема и обяснения за тази част, когато имаш време?
Master_Kenobi - V.I.P.
topurov, и аз не разбрах как са ти одобрили проекта без ОиВ, но твоя работа. Въпреки че е редно при този "екстравагантен" вариант да имаш сметките на специалист за цялата сграда. Струва ми се, че може да излязат интересни неща от тях... Като например, че някои от замислените неща са излишни или са в повече. :?
А за архитекта... :-D Да ти кажа, предположих, че се е отказал от теб, като си настоял за тая изолация. :-D Дано си измислил как да направиш примерно челата на стените където ще легне дограмата, така че да няма термомостове. :?
Не мисли, че те разубеждавам или имам такива намерения. Просто някои решения, които сподели ми се виждат повече мераклийски, отколкото разумни. Но къщата си е твоя. :)

Както и да е, пиши тук и ще намериш помощници за проблемите си. :)

П.П. А на зимното слънце не разчитай много при тая изолация. Малкото топлинка, дето ще влезе през тройния ст/пакет, това ще е...
FMaster - специалист
Това е много слаба идея няма общо с пасивна къща ...
При 20 см. дебелина няма дюбелиране !!! Реди се по определена схема и конструкция, лепи се по същия начин както и 2 см. Това е "колега", толко по твойте въжделения ... успех!
topurov - специалист
FMaster написа:
Това е много слаба идея няма общо с пасивна къща ...
При 20 см. дебелина няма дюбелиране !!! Реди се по определена схема и конструкция, лепи се по същия начин както и 2 см. Това е "колега", толко по твойте въжделения ... успех!
Коя идея по-точно?
Малко повече информация за схемата и конструкцията на реденето...
topurov - специалист
EmoZ, благодаря за схемите и предложенията! Все пак би ли ми пояснил втората, че нещо не схващам идеята ?! :?

Относно въпроса ти - по конструктивен план имам бетонни колони и пояси с широчина 25 см, като 'пълнежа' за стените е тухли 4-ки (имам и 1-ки на тухлинети шайби.

Използвам поста да благодаря и на всички останали за съдействието!
Master_Kenobi - V.I.P.
А как ще се изолира около дограмата? Трябва да е нещо адекватно... :?
topurov - специалист
Обръщането може да стане с 5 см ХПС.

А си мисля и за друг вариант - дограмата да се монтира плътно по външната стена (без перваз или 'flushed'). В такъв случай ще се получи 20 см неизползваем 'перваз' от самата изолация.

Питам се защо нестандартното в България се приема за грешно, лошо, невъзможно. Ако се направи 'с акъл и мерак' и носи удовлетворение и комфорт на обитателя, би трябвало да се адмирира, вместо да се спира навреме, като вреден 'проблясък в последния момент'.

До скоро си мислех, че англичаните са закостенели традиционалисти, но едно предаване промени представите ми напълно - Grand Designs. Там видях къщи от слама, къщи от сурово дърво, зидарии, метал, къща от стара баржа, землянка и т.н. и т.н. Изплозват за изолация всякакви материали - слама, смлени вестници, дървени стърготини, супер разработки на НАСА....списъка е безкраен. Всеки проект (а те са поне 50-тина) се различава от другите, но всички имат една обща черта - нестандартност и пълна свобода на въображението на собственика и архитекта.

Дълго мислих преди да пусна въпроса във форума, именно защото знаех, че ще бъда засипан с мнения от сорта на: 'ама защо ти е това', 'така не се прави', 'не се занимавай с глупости', 'това не може да стане', 'да ама това и онова как ще ги направиш'.

Подготвен съм за такава 'дискусия', но ми се ще да има и повече чисто технически предложения и елементи за изпълнение на чисто техническо задание ('проблем' ми звучи много ... проблемно), а именно - надеждно закрепване на изолационна плоскост с дебелина 'х' и плътност на материала 'у' към тухлена стена.

Поздрави!
$64EN - специалист
EmoZ много добре обясняваш всичко :2thumbs: :respekt:
само един въпрос => не трябва ли ЕПС-то да застъпва ХПС-а , а не както е на схемата ?
а относно первазчето - как ви се стува с гранитогрес примерно?
Master_Kenobi - V.I.P.
topurov написа:
Питам се защо нестандартното в България се приема за грешно, лошо, невъзможно. Ако се направи 'с акъл и мерак' и носи удовлетворение и комфорт на обитателя, би трябвало да се адмирира, вместо да се спира навреме, като вреден 'проблясък в последния момент'.

До скоро си мислех, че англичаните са закостенели традиционалисти,
....
Подготвен съм за такава 'дискусия'...
Да оставим народопсихологията настрана, че кой знае на къде ще избият нещата...
Скептицизмът ни идва от другаде. (Поне според мен.) От това, че нещата обикновено трябва да са подчинени на някаква логика. Да, англичаните... Убеден съм обаче, че в случаите от филма, (който не съм гледал) има някаква логика. Друг е въпросът каква е тя. Може просто хората да са си надживели масрафа, както се казва и да го правят, ей така - да са необичайни, интересни, уникални... Да се говори за тях... (Или някой налива пари в експерименти.) И при вас ли е така? :? Едва ли.

Тогава търсим логиката. Но на мен тя нещо ми убягва...
Искате технически аргументи - ОК!
- Защо ЕПС - 20 см? Защо не 15 см. (резултатът практически ще е същият). Защо не 25 см? (още по-добре ще се запечатите.)
- Не смятате ли, че осакатенана архитектура на сградата (без еркери, без прозорци на север и кой знае още какво) ви е накарало да направите доста компромиси с вътрешното разпределение например, което прави сградата неудобна за обитаване. Кой и как ще ви изплати тази "цена"? Или целта е уникален, а не удобен дом?
- Строите нещо нестандартно по интуиция - без архитект, без топлотехнически изчисления... Смятате ли, че интуицията ви е по-силна от науката? Какво ви дава увереност, че няма да платите прескъпо за някои неща, които после ще се окажат не само излишни, а дори неправилни. Смятате ли, че няма да пропуснете важни детайли, които да компрометират цялата идея?

EmoZ ви го каза и ви попита по сложния начин. Аз ще ви питам по-простичко: За колко време ще се изплати инвестицията (паричната)? Неудобствата от нея, с какво ще ви бъдат изплатени? (Не знам защо смятате, че къщата ще стане комфортна.)
А какво ще стане след 15-20 год.? (Само не казвайте: Каквото и с другите къщи, защото вашият случай не е като тях.)

Казвате, направено с "акъл и мерак". Меракът се вижда от далеч, акълът нещо ми убягва за сега... Може пък само на мен да ми убягва, знам ли?! :?
Конструктивните подробности, за които питате, са просто подробности. Губи ми се генералната логика на идеята...

Ако пък строите така, само за да сте нестандартен и уникален, кажете ни и няма да ви занимаваме с въпросите си.

Впрочем, подлежа на убеждаване, но само със сериозни аргументи и сметки.

П.П. Виждам, че сте склонен да приемате нещата лично, за това пак да ви кажа, че нямам намерение да ви разубедя или уязвя. Предполагам и другите колеги също.
Просто си говорим във форума. :)
Късмет! :)
topurov - специалист
Master_Kenobi, никой не слага изолация за да е нестандартен и уникален, най-малкото защото после ще я скрие с мазилка и хората няма да я виждат. Хайде малко по-сериозно.

Наистина ли 20 см вършат същата работа, като 15 см?! По тази логика 15 см вършат работата на 10, а 10 като на 5 - ми то най-добре да не се занимаваме с нея тогава. :? :wink:

Писах вече, че искам пасивна къща или максимално близка до стандартите на пасивната къща, затова и залагам на дебелата изолация. Когато се спра на надеждна технология за закрепването й, ще направя последните финансови изчисления и може дори да увелича дебелината на 25 и 'да се запечатам още по-добре'. Какво лошо има в запечатването - пази те студ, пек, влага, шум и прах. Затова и живеем в къщи, а не на полето. Със системата за вентилация с рекуператор се решава проблема с влагата в 'запечатаната къща'. Всъщност би трябвало да знаете, че едно от изискванията при пасивните къщи е да са много добре 'запечатани'.

Още при проектирането на къщата съм взел под внимание всички правила за строеж на пасивна къща (изложение, прозорци, форми, растителност), НО не съм пренепрегвал и функционалността и естетиката. Смея да твърдя, че се получи страхотен проект за еднофамилна къща. Впоследствие го дадох на един архитект за ТОЧНО ПРЕЧЕРТАВАНЕ и подпис, за да е легитимен и конструктивно издържан (брат му беше конструктора). Бяха много впечатлени и не се наложи нищо да се променя. Затова и казвам - 'с мерак и акъл', като под акъл не визирам интелигетност, а солидно планиране - в случая около година.
Резултата е, че ще имам къща в която съм вложил сърцето и мечтите си. ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ!

А защо монолитна конструкция - много по-евтино излиза, защото можеш да си строиш сам или с бригада и да използваш материали втора ръка. Аз например имам 7-8 тухлени шайби за които ми трябват единични плътни тухли. Трябваше ми една седмица за да намеря 13000 тухли втора ръка за по 5 стотинки парчето (в складовете са по 45). Бригадата пък ми строи на 30 лв./м2. Какво да ви кажа - спестените пари ще ги вложа в изолации, рекуператор и т.н. и т.н.
При сглобяемите дървени къщи това е невъзможно - строи ти фирма със солидна надценка и общо взето не можеш да управляваш процеса - панелите пристигат на обекта готови и затворени - каква и колко вата има в тях и какъв е дървения материал за конструкцията са загадка. Но цената не е - тя е висока, даже доста.

Поздрави!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "ЕПС с дебелина 20 см - КАК ДА ГО ЗАКРЕПЯ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: