Напишете въпрос свързан със санирането.
hygro - майстор
8180 написа:
практическият смисъл на подобни, нерядко срещани картинки.
@8180:Диагностика. При това изключително ефективна и с голяма възвращаемост. Например стойността на една термокамера се изкупва още с първия случай на предотвратено аварийно изключване на енергозахранването и възможността за планиране на ремонта или пък с първото санирано с нейна помощ предприятие.

@torbalan: Със стъклата бих внимавал в преценката, защото първо имат по-нисък коефициент на чернота и второ отразяват други топлинни източници. В конкретната термография съм използвал усреднена стойност и не съм си играл да компенсирам ефекта на чернотата на различните материали... За изходящите/входящите потоци топъл/студен въздух се съди по промяната на температурата на близки до мястото на теча части от сградата. Като знаеш, че при температурна разлика от 20°C всеки литър въздух отнася към 25 джаула, загубите са много сериозни.

Прикачен файл

el11.jpg
Диагностика на електрически уредби
el11.jpg (47.86 KиБ) Видяна 2865 пъти

Прикачен файл

neuplatnena-dograma-27.jpg
Нахлуващ студен въздух покрай дограмата
neuplatnena-dograma-27.jpg (24.44 KиБ) Видяна 2865 пъти
Колко струва удоволствието да се направи една такава снимка?
hygro - майстор
zlobarov написа:
Колко струва удоволствието да се направи една такава снимка?
Една сама термографска снимка рядко има особена диагностична стойност за обследвания обект, освен ако интересът не е съсредоточен към конкретен проблем. Обикновено пълната картина се изгражда с няколко десетки снимки, а и се налагат допълнителни измервания и оценки. За обследване на промишлени сгради цената обикновено варира към 3-10лв./m² РЗП.
Мен ме интересува 2-3 снимки макс на жилището ми от вън тъй като имам известни съмнения за направения ремонт и поставената външна ТИ (в смисъл дали е достатъчна)
8180 - майстор
По-горе питах за практическият смисъл на тези "снимки", тайничко визирайки това:
Изображение

Моля за някакъв коментар. Колко например е "референтната температура" (черното) в случая. Какви са тези цветове под синьото на скалата (при Хигро там става черно)? Изобщо има ли нещо вярно в популярната картинка или е псевдо- използване на обсъжданата техника.

Зачитайки се в описанието на техниката ми възникна и една др. неясност.
Цитат:
"Тъй като стъклото е непрозрачен материал за инфрачервеното излъчване в диапазона 7,5–14µm, за оптичните системи се използват специални оптични материали като германий, сапфир и др."
При това положение какво наблюдаваме в областта на прозорците?
Изображение
На мен изначално ми е неясна еднаквата температура на прозорците във входа и две от несанираните жилища, като и съществената разлика с най-горното (несанирано). Ъглите на блока също ги очаквах по-червени.:?
hygro - майстор
8180 написа:
По-горе питах за практическият смисъл на тези "снимки", тайничко визирайки това
"Това" прилича по-скоро на нескопосен фотомонтаж, отколкото на темографска снимка. Но и да е оригинал, отделена от конкретните условия, при които е заснета, термографската снимка напълно губи смисъла си. Горната реклама може да се оценява само като манипулация.
8180 написа:
Моля за някакъв коментар. Колко например е "референтната температура" (черното) в случая.
Черното е само рекламния фон, няма нищо общо с термографското изображение.
8180 написа:
Какви са тези цветове под синьото на скалата (при Хигро там става черно)?
За по-удобно разчитане, термографските снимки се оцветяват с произволни цветни скали. На какво съответства всеки цвят трябва да се отчита от цветната температурна скала.
8180 написа:
Изобщо има ли нещо вярно в популярната картинка или е псевдо- използване на обсъжданата техника.
Термографската камера може да бъде използвана и за потвърждение на дадено явление и за отхвърлянето му, в зависимост от желанието за манипулиране на данните от страна на оператора. Коректното използване изисква преди всичко висока квалификация и опит, защото въпреки че при интерпретацията се борави със точни данни, резултатът в огромна степен зависи от условията на заснемане. Елиминирането на случайните фактори е задължително условия - в противен случай методът се обезсмисля.

В горния случай коректния анализ щеше да изисква поддържането на непроменени условия за устойчиво темпериране на пробите, данни за вътрешната температура на въздуха и температурата на нетретираната стена или в краен случай температурата на външната повърхност на стената. Без тези данни снимките нищо не струват.
8180 написа:
Цитат:
"Тъй като стъклото е непрозрачен материал за инфрачервеното излъчване в диапазона 7,5–14µm, за оптичните системи се използват специални оптични материали като германий, сапфир и др."
При това положение какво наблюдаваме в областта на прозорците?
Прозорците са "опасен" обект защото в тях виждаме сумирани две неща - отражението на други обекти и собственото температурно излъчване на стъклото.
8180 написа:
Изображение
На мен изначално ми е неясна еднаквата температура на прозорците във входа и две от несанираните жилища, като и съществената разлика с най-горното (несанирано).
Това е пример за необходимостта от опит при интерпретацията на термографски изображения. Стъклата на двете "светли" жилища са навътре в балконите, а всички други жилища са с остъклени балкони. При двете жилища в стъклото виждаме отражението на "горещия" термомост на неизолираната плоча, а в другите отражението на студеното небе. Вижда се, че долната плоча, която е изложена от двете страни на ниска температура, е по-студена от горната, която се охлажда само едностранно.

Студената вертикална ивица вдясно е причинена от излагането на стената двустранно на външния въздух - зад нея има балкони. Причината ръбът вляво да е по-студен е същата - в близост до две студени стени изотермите "бягат" навътре. Затова и условията за конденз в ъглите са най-благоприятни.
8180 - майстор
Хигро,
Чувствително благодаря. :)
Сложничко за мен.
За балконите в дясно не ми хрумна, но за ъгъла в ляво уж ми е "близко", пък тия изотерми (гледам ги тук на едни картинки, ама)!?
Къде ми е грешката?
Всички сме убедени, че ъглите са най-проблемни - най-студени (вътре) и някак логично (може би) по-топли отвън. В резултат сериозни загуби на топлина там - къде се дяна последната? Изглеждат като "изолирани"?!
Не губи време, ако е сложно.
Дано не съм писал глупости вчера в съседна тема. :?
hygro - майстор
8180 написа:
Всички сме убедени, че ъглите са най-проблемни - най-студени (вътре) и някак логично (може би) по-топли отвън.
Ето този разрез е добра илюстрация защо ъглите са по-студени и отвън и отвътре:

Прикачен файл

Ecke.gif
Ecke.gif (10.46 KиБ) Видяна 2511 пъти
8180 - майстор
М-дааа,
На моите картинки, макар и цветни няма тази перпендикулярната мрежа.
Като си ги приема за нагрявана и излъчваща площ (че не виждам оразмеряването), нещата се изясняват.
Благодаря.

П.П. При време, хвърли моля един поглед на:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 7&start=15
Да не съм сгафил вчера.
hygro - майстор
Една хотелска фасада, която заснех днес. Вляво от прозореца изолацията под стенната обшивка е полиуретан, вдясно от ръба - каменна вата. Температурата на обшивката над двата материала не се различава, но от полиуретана "издиша" затоплен въздух през фугата към еркера. Разликата от над 4°C говори за лошо залепване и движение на свободен въздушен поток между стената и полиуретановите плоскости.

А алуминиевите дограми са като прожектори по цялата фасада...

Прикачен файл

IR000209t.jpg
IR000209t.jpg (55.13 KиБ) Видяна 2441 пъти

Тема "Качеството на съвременното строителство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: