Напишете въпрос свързан със санирането.
Фло - специалист
8180 написа:
preslav написа:
8180 защо...
Ти се размечта за пасивна къща, Фло за неговия троен зид.
Край всичкото, неверни (според мен) изходни физични постановки.
Да приветствам ли, що ли?
Противоречи на Правилата (поне на т.т. 4, 5 и 10), сори.
viewtopic.php?f=9&t=20730
Не че Вашите теми са безинтересни.
Кое не е верно? Че топлинната енергия представлява движение на температурата от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура ли? Справи се с Втория закон на термодинамиката!
Какво общо има това с въпроса къде да сложим стиропора отгоре ли или отдолу на таванната плоча?
Ами загубите са по-малки щото ако е отгоре стиропора топлинния пренос първо минава през плочата и от там отива към по-ниската температурна зона ,а това е конструкцията,зидарията и стиропора разбира се.Защото има движение -това първо и второ няма топлоизолация в природата! Това беше от мен по темата.
preslav - майстор
Фло написа:
8180 написа:
preslav написа:
8180 защо...
Ти се размечта за пасивна къща, Фло за неговия троен зид.
Край всичкото, неверни (според мен) изходни физични постановки.
Да приветствам ли, що ли?
Противоречи на Правилата (поне на т.т. 4, 5 и 10), сори.
viewtopic.php?f=9&t=20730
Не че Вашите теми са безинтересни.
Кое не е верно? Че топлинната енергия представлява движение на температурата от зона с по-висока температура към зона с по-ниска температура ли? Справи се с Втория закон на термодинамиката!
Какво общо има това с въпроса къде да сложим стиропора отгоре ли или отдолу на таванната плоча?
Ами загубите са по-малки щото ако е отгоре стиропора топлинния пренос първо минава през плочата и от там отива към по-ниската температурна зона ,а това е конструкцията,зидарията и стиропора разбира се.Защото има движение -това първо и второ няма топлоизолация в природата! Това беше от мен по темата.
Ти пък защо се палиш толкова - за мен форум е парламент, всеки си парларе, а който, което и която хване дикиш?
Направил си си добрината да споделиш мнение- едни са го приели, други не, едни са ти опонирали, други са си премълчали, ти си научил нещо, те са научили нещо - всичко е ОК.
В крайна сметка човекът питаше как да си залепи фибрана отгоре и дали е проблем това, че има неизметен прах - прав е Админа, че разводнихме темата, човекът иска да си го тури отгоре ние му казваме сложи си го другаде, а той не ни е питал как, къде и за какво да си похарчи парите.
Със здраве!
Фло - специалист
Е ,помъчих се да му спестя на човека излишното упражнение ,при това тежко ,с предлаганите замазки от по 5 см.! Опитах и да се мотивирам,не съм се палил,но който разбрал-разбрал.

Да си уточня "позицията"да не стават грешки: тя е да не си слага стиропор отгоре на таванната плоча и да влиза във филми с пяна и замазки,ами да си сложи например вата отдолу на таванната плоча,поне 18 см. за да върши и някаква работа.
Последна промяна от Фло на нед ное 27, 2011 8:35 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
preslav написа:
ОК съгласих се относно правилата (макар, че не съм ги чел задълбочено) - темата някак си се изчерпа, питащия не го видях да се появи повече,
:prost:
Да, обикновено така се получава, когато започнем "да си ги мерим" и защитаваме "позиции".
Бих уважил "позицията" на Фло, но просто НЯМА КАК питащият да си сложи "троен зид" на тавана. :)
Да опитам и аз:
blondster написа:
На тези места , на които пружинира в момента мисля да взема още една пяна ако не реша да продължавам с пяна и да "инжектирам" на мястото , което пружинира .

Забравих да попитам и още нещо - тъй като е под все пак и с течение на времето се е наслоил доста прах . Колкото и да се мете все си има - мислех си да пръскам по-малко вода да изчакам да се "просмуче" така да се каже и докато е още влажно да действам ?

Мерси !
Колега,
Според мен това с "инжектирането" е добро решение, макар и да не е особен проблем пружинирането при умерена експлоатация. Ако си положил грижливо пяната по периферията на плоскостите, ще стане работата. Бих си спестил дюбелите в случая, но бих запълнил големите фуги, ако има такива. Ако не работиш с пистолет, вземи си такъв - ще се изплати с 2-3 флакона.
Във връзка с възникналата "дискусия", не е лошо да помислиш за термомостовете над (покрай) вертикалните стени - би могъл да подобриш нещата като изолираш до към 30-50см.
Изборът на Фибран в случая, строго погледнато, не е най-правилният, но не вярвам да има проблем.
За прахта - не съм много в час. Общо взето пяната лови доста добре върху всичко, ама-?
stivemaster - майстор
Много интересно, някои хора участват в темата само като пишат ,а четат по диагонал и упрекват другите, без да вникнат изобщо ,какво всъщност е казано дотук.
Как тогава ще направиш връзка с изолацията ,топлопренасянето и тройния зид .
Имай търпение ФЛО макар че нямам големи надежди и не им се сърди че мислят че им се налагаш .Просто не разбират какво им казваш.
Постоянно се сблъсквам с това , казвам примерно - в северна Германия високите или просто големи сгради повече никога няма да имат тераси и всички архитектурни решения трябва да са изчистени и прости геометрични форми с цел намаляване на външната площ на сградата.Тук ми отговарят "да бе ти ще кажеш кви са тези глупости". Или пак нормативно правило в почти всички западноевропейски държави - архитекта определя цвета на дограмата и качествата и така че сменяйки си дограмата нямаш думата каква и какъв цвят а само каква марка и от коя фирма - следва пак "да бе той ще ми каже на мене ......".
Това го пиша само за да си направят сметка някои хора кое е две и кое е двеста.
По повод темата за избор постфактум за закърпване на положението - вътрешната изолация е за предпочитане за да не топлите конструкцията а само вътрешния обем .Така че фибран отвътрешната страна лепен с циментово лепило е оптималното забрави за тежка замазка отгоре.
preslav - майстор
stivemaster написа:
Така че фибран отвътрешната страна лепен с циментово лепило е оптималното забрави за тежка замазка отгоре.
От две години имам фибран (от вътре) само дюбелиран, никакви лепила, никакви шпакловки - нещо против?
pipilica - майстор
Направо се стоплих откакто сложих 5см. стериопор на пода на тавана с пяна и отгоре 9мм. ОСБ
цели 6 градуса се вдигна температурата по стаите. Големите грапавини по бетона ги преодолях
лесно с изчовъркване на стериопора тук там дето опира и яко пяна за 150 квадрата плоча
отидоха 35 флакона пистолетни. Сега мисля да сложа и на надзида към покрива щото от там
също се студят стените.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Защо приемаш за даденост ,че плочата и зидът са с по-ниска температура :? Изобщо се изумявам всеки път когато казваш ,че вътрешната топлоизолация е универсално по-добра от външната и то стъпваики на един толкова чист и фундаментален физически закон нямащ нищо общо със строителния въпрос за място на изолацията :? .Такова правило освен че няма ,ами и средностатичсически външната е по-добрия избор при многократно повече случеи!Относно това ,че в природата топлоизолация няма(което е абсурдно и безмислено като твърдение) бих отвърнал в твоя тон ,че в природата няма и сметки от ЧЕЗ така че да си слагаме по един 10kW електрически радиатор и да не му мислим :lol:
Иначе за изолацията на плочата аз също бих я сложил над тавана (независимо какъв тип) по една изключително елементарна и прозаична причина - хем няма да си намалявам височината ,хем няма да си цапам вкъщи(те станаха две ма нищо :lol: ).
Фло - специалист
Tsilkov :"Студът не влиза в къщата ,а топлината бяга от него."

Това ти е в подписа. Известно време мислих,че е стилистична грешка,сега вече мисля,че си го писал от неразбиране. Топлото не бяга от студеното драги колега ,ами се движи към него,докато се изравнят температурните разлики.Това е и Втория закон от термодинамиката.Топлинния пренос е в посока от зона с по-висока към зона с по-ниска температура и никога обратно.
Топлоизолацията е търговско понятие,в науката се говори за температурно съпротивление т.е. такова животно като топлоизолатор не съществува,колкото и абсурдно да ти звучи!Но така е,някои истини се научават по трудния начин,други никога!
preslav - майстор
Фло написа:
Топлоизолацията е търговско понятие,в науката се говори за температурно съпротивление т.е. такова животно като топлоизолатор не съществува,колкото и абсурдно да ти звучи!Но така е,някои истини се научават по трудния начин,други никога!
Зачетох се в спора ви и ми хрумна, че в общи линии човек нищо не е измислил сам, а основно копира природата, къде по-успешно, къде не толкова. Независимо от това как ще наречем подкожната мазнина и козината при животните и двете имат за цел да предпазят организма от преохлаждане, респективно прегряване. Вярно е че имат и други функции, но тези са определено по темата.

Тема "Полагане на фибран върху плоча / таван ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: