Напишете въпрос свързан със санирането.
torbalan - Дървен философ
ако у вас е 22 градуса, а у съседите 17 - температурния напор е 5 градуса (на практика е даже по-малък)
ако на вън в това време е -10 - напора е 32 градуса...

тук се крие отговора на въпроса защо в жилищен блок изолацията на под и таван не носи особено големи ползи...

има смисъл ако си на последен етаж (тавана) и ако си на първи етаж и под теб е нещо много проветриво (пода)
Pooh - майстор
torbalan написа:
лично аз дядо мраз не съм виждал, но мухъл под вътрешна топлоизолация - винаги, когато сме сваляли у приятели е имало... и няма как да няма де :)
Това дали не се е дължало на теч и/или липса на пароизолация? Мухъл ВИНАГИ се появява, ако има изпълнени и 3-те условия - влага, топлина и тъмнина. Влагата е най-важното, а зад изолация, влага може да има само при авария.
Аз съм виждал мунъл зад гардероб - извод:
Не си купувайте гардероби, защото зад тях ВИНАГИ има мухъл!
torbalan написа:
и стига с тая акумолирана топлина...
лятно време, стените са топли, така че в началото на отоплителния сезон външната топлоизолация ще пречи на стените да изстиват :)
нищо не губим от това, че изолацията е от вън :)
Това е дълбоката идея на външната изолация - стените акумулират топлина и помагат за икономия на енергия - по-малко енергия отивала за поддържане на определена температура в помещението.
Без да отричам фактите, които са разисквани надълго в тази тема, искам да повдигна някои въпроси които се лутат из кратуната ми:
1. Акумулиращ ефект, би бил налице, ако ЦЯЛАТА външна повърхност е изолирана ... или бъркам?
2. При наличие на термомостове, колко време трябва да греем стените, докато почнат да отдават топлина?
3. Разликата в цената фактор ли е или не?

Хайде за сега толкова. :wink:
Пух, просто няма как да отиде по-малко енергия за отопление :)

разбира се, приемаме че и в двата случая изолацията е изпълнена цялостно и няма големи термомостове...

водни пари винаги се намират... вътрешната топлоизолация измества точката, в която парите кондензират и почват да напояват мухъла :)
Pooh - майстор
Абе за енергията може и да се поспори ... При родителите ми има външна изолация 8см. EPS, съседи отдолу и отгоре, дограма - дървена със стъклопакет, ТЕЦ и разходите им за отопление са доста повече от моите. Аз съм с вътрешна изолация 2*5см. мин. вата на външните стени, 5см. мин. вата на тавана и 2см. XPS на пода. Нямам съседи отдолу, нямам ТЕЦ и дограмата ми е стара дървена двукатна. И в двете жилища има климатик, като моят работи много по-малко като време. И в двата случая гоним температура на помещението 20-21°С ... което за мен лично е много, но жената е зиморничава :wink:
Изводите ги оставям на теб.

П.П. Наскоро търбуших едната стена, да прекарвам нов кабел за интернета - мухъл нямаше, не очаквам и да се появи.
Пух, да сравняваш различни жилища е силно безсмислено...

ако ще се спори - давай да чертаем стени да смятаме коефициенти на топлопроводност и да правим топлинен баланс...

да видим де ще му излезе края...
Pooh - майстор
Торбалане, прав си, задълбаваме излишно във вече предъвквани теми.
Тук въпросът беше конкретен и отговорът също - EPS не се използва за вътрешна изолация, така че остава само гипсокартонът. За мен тази тема е изчерпана и се отказвам да спамя по нея повече.
Tsilkov - майстор
Pooh написа:
1. Акумулиращ ефект, би бил налице, ако ЦЯЛАТА външна повърхност е изолирана ... или бъркам?
Не бъркаш - напълно прав си :idea:
torbalan написа:
ако у вас е 22 градуса, а у съседите 17 - температурния напор е 5 градуса (на практика е даже по-малък)
ако на вън в това време е -10 - напора е 32 градуса...
Къде забравяш термомоста на стоманобетона ,който ако има балкони или козирки навън си е един радиатор които тегли топлината от стаята за да отопли зимата :sad:.Да не говорим ако си на таван,комшията не се отоплява постоянни ,или даже изобщо.
Tsilkov - майстор
Pooh написа:
Тук въпросът беше конкретен и отговорът също - EPS не се използва за вътрешна изолация, така че остава само гипсокартонът.
Споделям мнението ти ,ама не е лошо да кажеш защо мислиш така?
vk - специалист
EPS (морската пяна) не се ползва за вътре - остава не гипсокартон (защото той не е топлоизолация) , а XPS (от типа на Fibran, "Styrofoam" и др.)
Pooh - майстор
EPS - паропропусклив материал - полага се само външно.
XPS - паронепропусклив материал (все още се спори по въпроса, особенно за преминаване на пари между фугите на отделните листа) - ползва се за изолация цокли, бетонни елементи, подове, подземни участъци и като вътрешна изолация.
Има тема за пароизолацията - който иска да я прочете, няма да я преразказвам тук.
vk написа:
EPS (морската пяна) не се ползва за вътре - остава не гипсокартон (защото той не е топлоизолация) , а XPS (от типа на Fibran, "Styrofoam" и др.)
Ясно е, че гипсокартона не е изолационен материал сам по себе си, както е и ясно, че се има предвид комбинирана система на предстенна обшивка с минерална вата.

Тема "Гипсокартон или стиропор за вътрешна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: