Напишете въпрос свързан със санирането.
toni_g79 - специалист
k0c3t00 написа:
iavor написа:
Аман от професори :prayer: Минералната вата не била изолация / интерсно какво е тогава /а и кой е казал че трябва да е точно вата.Може да се сложи фибран или кой каквото поиска...въпрос на вкус и джоб.Това което не видях никой да споменава /включително и в сайта по-горе/ е за дишащата мембрана ?!
Добре,всеки има правото да си харчи парите,както намери за добре.Изолирането на къща се прави веднъж,това не е рутинен ремонт и трябва да се подходи достатъчно сериозно към него.Аз просто исках да отбележа,че ако желаете качествена изолация,минералната вата не е решение или поне не до толкова,колкото очаквате.А това,че някой като си сложи сайдинг с минерална вата отдолу и пак плаща почти същата сметка за ток,както и преди него,надали ще го признае.Сайдинга е американска система и там се слага горе долу,като в България-с вата,фолио и сайдинг отгоре.Обачеее,голям процент от американците живеят в дървени сглобяеми къщи,където основната топлоизолация е вградена във панелите,а не се разчита основно на минералната вата.Тук обаче някои си мислят,че като сложат върху тухлената си къща,минерална вата,паропропускливо фолио и еднопластов сайдинг са копирали американците и имат същата топлоизолация като тях.Ако си мислите,че философствам излишно и че не съм прав,нека Някой извика някой топлотехник да му изчисли топлинната ефективност на системата(сайдинг,минерална вата,мембрана).
Явно това ще е поредния форум,в който ще предпочета само да чета,без да взимам участие.
Само мога да кажа,че идея си нямаш от американското строителство и в частност винилов сайдинг
iavor-като изключим факта,че лично не харесвам този вид сайдинг поради преки впечатления от него.Искам да те попитам защо поне не си довършил и чантията със сайдинг,така стои като недовършено.Другата ми забележка е тези твойте майстори ,не са ли чували за окантване на последния най-долен край ........Иначе "вкус другар няма",със здраве да си го ползвате :partyman:
Последна промяна от toni_g79 на пет ное 25, 2011 10:44 pm, променено общо 1 път.
iavor - специалист
toni_g79 написа:
k0c3t00 написа:
iavor написа:
Аман от професори :prayer: Минералната вата не била изолация / интерсно какво е тогава /а и кой е казал че трябва да е точно вата.Може да се сложи фибран или кой каквото поиска...въпрос на вкус и джоб.Това което не видях никой да споменава /включително и в сайта по-горе/ е за дишащата мембрана ?!
Добре,всеки има правото да си харчи парите,както намери за добре.Изолирането на къща се прави веднъж,това не е рутинен ремонт и трябва да се подходи достатъчно сериозно към него.Аз просто исках да отбележа,че ако желаете качествена изолация,минералната вата не е решение или поне не до толкова,колкото очаквате.А това,че някой като си сложи сайдинг с минерална вата отдолу и пак плаща почти същата сметка за ток,както и преди него,надали ще го признае.Сайдинга е американска система и там се слага горе долу,като в България-с вата,фолио и сайдинг отгоре.Обачеее,голям процент от американците живеят в дървени сглобяеми къщи,където основната топлоизолация е вградена във панелите,а не се разчита основно на минералната вата.Тук обаче някои си мислят,че като сложат върху тухлената си къща,минерална вата,паропропускливо фолио и еднопластов сайдинг са копирали американците и имат същата топлоизолация като тях.Ако си мислите,че философствам излишно и че не съм прав,нека Някой извика някой топлотехник да му изчисли топлинната ефективност на системата(сайдинг,минерална вата,мембрана).
Явно това ще е поредния форум,в който ще предпочета само да чета,без да взимам участие.
Само мога да кажа,че идея си нямаш от американското строителство и в частност винилов сайдинг-нищо от написаното ти не отговаря на истината.........
iavor-като изключим факта,че лично не харесвам този вид сайдинг поради преки впечатления от него.Искам да те попитам защо поне не си довършил и чантията със сайдинг,така стои като недовършено.Другата ми забележка е тези твойте майстори ,не са ли чували за окантване на последния най-долен край ........Иначе "вкус другар няма",със здраве да си го ползвате :partyman:
Причината е една : До там ми стигнаха "силите" :partyman:
PIP - майстор
iavor написа:
PIP написа:
Скарата е дървена, но аз предпочитам да работя с дърво и ми е по-лесно понеже имам дърводелска работилница. Луфтовете между летвите и стената ги уплътних с пяна и не съм пестил от окачвачи и дюбели (някой спомена дюбел пирони - аз не ползвам дюбел пирони за нищо, много са чупливи и не държат като хората).

=D> Не съм виждал друго такова изпълнение и като гледам снимката не се съмнявам за резултата. Поздравления !
Благодаря, колега :)
Tsilkov - майстор
PIP написа:
iavor написа:
PIP написа:
Скарата е дървена, но аз предпочитам да работя с дърво и ми е по-лесно понеже имам дърводелска работилница. Луфтовете между летвите и стената ги уплътних с пяна и не съм пестил от окачвачи и дюбели (някой спомена дюбел пирони - аз не ползвам дюбел пирони за нищо, много са чупливи и не държат като хората).

=D> Не съм виждал друго такова изпълнение и като гледам снимката не се съмнявам за резултата. Поздравления !
Благодаря, колега :)
Едно браво и от мен =D> - супер е станало.Летвите предполагам не си ги коввал директно към стената ,а си ползвал нещо за дистанция за да изравниш - какво ползва?
kuuuuuul - майстор
Много е хубаво =D> Какъв материал си използвал и как е обработен.Аз се чудя с какво по красиво и евтино може да се замени сайдинга.Гледах на една сграда нещо като ламинат около 5мм дебело и стоеше доста добре,но немога да открия нищо за него :?
VLADO66 - майстор
kuuuuuul написа:
Много е хубаво =D> Какъв материал си използвал и как е обработен.Аз се чудя с какво по красиво и евтино може да се замени сайдинга.Гледах на една сграда нещо като ламинат около 5мм дебело и стоеше доста добре,но немога да открия нищо за него :?
Това което си гледал са сигурно вентилирани фасади.
Tsilkov - майстор
То и сайдинга е вентилирана фасада - просто е по евтина.Това което вероятно си гледал е вентилирана с HPL панел и той е на цени почващи от 100 евро квадрата :-D (ето тие две примерни http://www.orkikem-bg.com/index.php?con ... cat_id=359, http://www.hagleitner.bg/index.php?show=item&item=11).
На сайдинга(това е най-евтината вентилируема облицовка) близък като цена е циментофазера - малко по-скъпи са но изглеждат в пъти по-добре и не стареят (това са най-известните http://www.eternit.de/ ,но реално вече доста от фирмите за сайдинг продават по евтини аналози).
Следващ вариант е като PIP естествена дървесина ,но пък тук има поддръжка която все пак не е нещо страшно.Разновидност е да сложиш вместо естествено дърво фасаден шперплат (пример http://europlywood.com/catalogue/facade-plywood/) ,но той е много рядък и съответно кофти като цена освен ако не се захванеш да си го правиш сам.
Друг аналог на сайдинга е да си облечеш фасадата с термоизолационни сандвич панели(http://paneli.kingspan.bg/galerija-18936.html).Това е много добър и евтин вариант(на мен ми е скрит фаворит :lol: ) ,но никой не го избира от страх да не му заприлича къщата на хале.
kuuuuuul - майстор
Много ценна информация,остава да разбера и цените :partyman:
Tsilkov - майстор
Цените само с оферти става защото всичко е с монтаж и детайли.Мога да пиша някой силно ориентировъчни цени за готова фасада изпълнена от някой.
Най-скъпи са HPL ,фабричен шперплат за фасада и естествена дървесина но от някъв вносен "хипер,мега,ултра,турбо,профешънъл" порода отглеждана и брана при специални условия от последния едноок индийски лама.Цените тук са грубо 100+ евро на квадрат готова фасада.Разбира се освен самите материали тук и самите окачващи и закрепващи елементи са най-най.Това се води "high end" класа - тук влиза и естествен пордоист камък на сух монтаж тип "посолство,къща на посланник,дипломатическо блокче" и маркови метално-композитни панели(станали нарицателно еталбонд)
Клинкерните облицовки са 70-100 евро на вкадрат.Към 50-70 евро е и най-евтиния еталбонд съчетан с най-мижавата конструкция и най-куцата бригада за изпълнение.
Циментофазер(или етернит) е грубо 40 евро на квадрат.Тук освен че цената на материала е поносима ,в плюс е ниското тегло+устоичивостта на вятър което го прави по-непретенциозен към констукцията на която се закачва.
Сайдинга е към 30 евро на квадрат - тук цените и като еталбонда доста варират защото можеш да правиш "големи пируети" в субконструкцията и самия материал за облицовка.
Към 20-25 евро на квадрат е и да лепнеш топлоизолационни панели към готовата фасада.Панелите реално са направени те да са си фасада ама тука не го описвам че ще разводним много.
Обшивка от естествено дърво направено с местни материали и без "системни решения" е 25-50 евро квадрата.

Всички цени на обшивките имат една особенност.Ако стената не ти е тухлена(или друг вид монолитна) цената пада сериозно защото нямаш нужда от скъпите и проблемни дюбели за захващане към зидария/бетон+труда за поставянето им.Това е и причината сайдинга да е толква разпространен при американските къщи.
kuuuuuul - майстор
Към 20-25 евро на квадрат е и да лепнеш топлоизолационни панели към готовата фасада.Панелите реално са направени те да са си фасада ама тука не го описвам че ще разводним много.

Това изглежда доста приемливо :? а като изолация как е,колко е дебело?

Тема "Обшивка на външна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: