• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
MASTER - специалист
Не знам, може би има нещо объркано в процеса. Явно като че ли не е било залепено добре.
Най вероятно грешката е при самото лепене - преди да се залепи профилчето, частта върху която се лепи задължително се почиства с космофен 10 ако е ПВЦ, или космофен 60 ако се лепи върху алуминий. Операцията се прави, независимо колко чисти изглеждат рамките. Идеята е да се почисти и свали прах и мазнотии, която пречат на доброто залепване. Другото,което си мисля е профилчетата да са били стари и неправилно съхранявани и самозалепващото да се е компрометирало. Или пък де да знам, да е рязан по дълъг, да е запрял горе и долу в зидарията и да няма накъде да се разширява нямам идея какво е станало, но ми звучи доста странно.

Аз от много години ежедневно гледам прозорци,прозорци и пак прозорци. Досега наистина нито веднъж не съм видял отлепен такъв профил. Включително и лепен върху чисто черни и каквито се сетиш цветове дограми. Даже напротив,когато се налага демонтаж на прозорец, прерязването и освобождаването на касата от профила е доста неприятна и трудна операция.

П.С. :-D И не съм видял някой да се опитва да обръща прозорец без да сложи такъв профил
radius - майстор
Не ме разбра къде е проблема. Иначе аз съм ги рязал и лепил и знам всичко за тях. То проблема е в залепването, а не разлепяне. Направих картинка, дано е по-ясно. Убеден съм, че проблема го има на всички нагрети тъмни профили. Просто няма какво да поеме разширението на ПВЦ-то.
И в проблемния участък се отделя профила с част от мазилката, която е захапал.
Прикачен файл:
дограма.png
дограма.png (24.02 KиБ) Видяна 6629 пъти
MASTER - специалист
Сега схванах. Благодаря за търпението да направиш картинката.

Мисля, че знам и къде е проблема. Не съм мазач и плочкаджия,но може да се каже че това ми е хоби, и не съм бос по темата.

Смесите,които се предлагат в България доста се различават от тези тук. Предполагам, че състава им е съобразен с цената която може да се вземе у нас. Не говоря за българските производители, а за реномираните "европейски" марки предлагани у нас. Които обаче се бъркат в заводи в България, или се правят другаде, но специално за нашия пазар.

Разликата се усеща веднага след разбъркването. Още като почнеш да разнасяш с маламашка и материала се държи различно. И най евтиното флексово лепило за плочки тук се държи като дъвка и буквално и се рзтяга като тахан халва. Който е работил с нашенско - знае като как изглежда като се дърпа с гребена. Същото важи и за лепилото за стиропор,дори и напълно изсъхнало,катого натиснеш с пръст, пръста ти хлътва плавно навътре, все едно натискаш в краве масло. Сравението с маслото е леко пресилено, просто искам да кажа че лепилото си остава леко пластично.

Преди време бях фугирал терасата на един познат тук, с фуга на Церезит купена от България (че е по изгодно :-D ), не си спомням точния модел, но беше за широчина до 10мм, само за външна употреба и още всякакви суперлативи.
Точно след три години се наложи да се червя, защото половината фуги просто липсваха.

Мазилката върху топлоизолация тук също се различава принципно. У нас се замрежва и се прави шпакловака на две ръце с циментова шпакловка, и след това се прави още една ръка декоративна мазилка.

Тук принципа е друг - замрежва се и се шпаклова само една ръка директно с структурната мазилка,която обикновенно е в бял цвят. След това минава бояджията и само боядисва положената мазилка. И това е всичко.

Материалът за вътрешното мазане също е доста различен от нашия.Като разликата не е в полза на нашия.

Подовата замазка пак няма нищо общо освен името. Тук подовата замазка се полага винаги върху стиропор. Под него минават всички инсталации - кабели, парно, вода, канал и т.н. Замазката е с дебелина 5 см, без никакво армиране, изсъхва си и няма никаква идея да се получи каквато и да е пукнатина.

Така че според мен, проблема е не е в профила, а в материала с който се маже - не е достатъчно , как да кажа - флексов, или гъвкав и не може да поема температурните разширения.
radius - майстор
:lol: Явно не си в бг, това обяснява много от постовете ти(които ми се виждаха странни на фона на нашенската действителност). Ами материала отвътре гипсова мазилка,колко да е еластичен. Има нещо недомислено в този детайл.
MASTER - специалист
Слава богу, от доста време съм на по добро място. По добро е, най малкото защото тук правят по хубава бира :-D

Иначе детайла защо да е недомислен. И без тази лайстна при това линейно разширение пак ще цъфне фуга между мазилката и касата.

Може ли да ми кажеш размерите на рамката ти, и с колко винтове е монтирана и през какви разстояния са винтовете.

Опс, сега видях , ако картинката е коректна става дума за неотваряемо, и няма как да видиш с колко винта е монтирана.
И дали изобщо е армирана вътре с метален профил касата. :?
Просто ми се струват много тези милиметри които си посочил че мърда.

Принципът е следния - максимум на 15 сантиметра от всеки ъгъл - винт, и между тях, по дължина на касата - на всеки 60 см винт. Като винтовете съответно трябва да са стегнати и да държат, а да не са сложени само като свидетели :-D Добре е главата на винта да стяга към металния профил през проходен отвор , който се скрива с капачка. Тук при ново строителство се преосигуряваме допълнително и с котви, на местата където са пантите и делителите.
radius - майстор
Сцепване има и при 1,60 ширина. Не е само на един джам. Разстоянията между винтовете са по-големи. При 1.50 височина не помня дали 2 или 3 винта слагаха. Но те и толкова държат в кухините на поротерм. А и не могат да държат при разширяване на касата, а само при свиване .

Касата е армирана с 2мм, но желязото не пази доколкото знам от разширението. Винтовете са директно на желязото има и тапи.
Това разширение, което съм измерил, е от -10°С външно до +50°С и май е близо до каталожното.
MASTER - специалист
Не знам,но според мен има нещо объркано при изпълнението. Дали при закрепването на прозорците,дали при обръщането им. Самата лайстна няма как да е причина за проблема.

От доста време е "модерно" прозорците отвън да са тъмносиви,тъмно кафеви или черни. Такава рекламация - за сцепване връзката между мазилка и прозорец не сме имали, а тук манталитета е такъв, че се правят рекламации до дупка за абсолютно всичко - за щяло и за нещяло.

А иначе усилващият профил помага при температурно разширение, той не се разширява толкова,колкото пластмасата,и за да "измърда" рамката - трябва да преодолее и статиката на металния профил.

Преди 15 години, когато тъкмо масово навлизаха профилите с декоративни фолиа съм виждал с очите буквално заклинващи се в касите крила. - причина - "тарикатско" изпълнение без желязо.

Преди 7-8 години от РЕНОЛИТ бяха обявили че са намерили решение за нагряването на фолиото им, с добавяне на някакъв отразяващ повърхностен слой. Не знам колко е успешна иновацията им, нямам никакви преки наблюдения.
radius - майстор
MASTER написа:
А иначе усилващият профил помага при температурно разширение, той не се разширява толкова,колкото пластмасата,и за да "измърда" рамката - трябва да преодолее и статиката на металния профил.
Метала не е ли просто пъхнат в ПВЦ-то? Т.е. не са фиксирани аксиално.
То като се замисля мазилката е Баумит, профила :axe: и той, освен и аз да си търся гаранцията :lol: . Но честно казано по-добре да си го гледам сцепено, отколкото да се прави наново.
jekasus - майстор
radius написа:
профила
профила ти е без мрежичка, може заради това е проблема...
На "фолксвагена" напукано ли?
radius - майстор
Еми такъв го дават за отвътре, външния е с мрежа. Иначе като мазаха, си слагаха мрежа за обръщането ( която не стига до сцепеното в момента). На VW не съм забелязал, май няма пукнато, докато на други западни има.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Правилен монтаж на PVC дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: