Напишете въпрос свързан със санирането.
FMaster - специалист
Tsilkov написа:
VLADO66 написа:
За ТИ може да мине по чл.151 от ЗУТ тъй като не се променят конструктивните части от сградата.
Няма как да се мине защото там е изрично указано че е за вътрешни преустройства.В същото време обаче в ЗУТ няма явен механизъм който да набаута "полагането на топлоизолация" в графа "съществени отклонения - незаконно строителство" по чл.224 от ЗУТ.
profy написа:
Монтирането на външна топлоизолация е приравнена на строеж по ЗУТ,
за който се изисква проект по част "Отопление, ввентилация и климатизация",
подчаст "Топлоизолация" - която се разработва от проектант с пълна проектантска правоспособност.
Втората подчаст "Енергийна ефективност" при подобен вид топлотехническо саниране на сградата/апартамента,
отпада.
За сведение - тя се разработва от физическо или юридическо лице със сертификат по "Енергийна ефективност" .
С цялото ми уважение към знанията по тематиката - тука бих поспорил.Правилно че с РС(разрешение за строителство) по ЗУТ(а не че е строеж :cool: ).Никъде обаче не следва че е с проект ОВК!По-скоро следва че е с проект "Архитектура" макар и това да е полуволна трактовка опираща на Наредба 4.Подчаст "Топлоизолация" в "Наредба 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти" няма!Интересно защо реши ,че "Енергийна ефективност" отпада?Освен това за ЕЕ не се изисква сертификат а проектантска правоспособност.Сертификата е за доклад по тази част.
FMaster написа:
В твоя случей ... XPS, успех!
Каква е причината - аз не виждам приемущество на XPS когато говорим за фасада?
Не говорим за фасада а за частично покритие, на фасада от стоманобетон ...
Tsilkov - майстор
FMaster написа:
Не говорим за фасада а за частично покритие, на фасада от стоманобетон ...
Добре де какви са му предимствата при стоманобетонна фасада?Не се заяждам ,а просто ми е интересно защото масово се препоръчва а аз не виждам такива :? За мен екструдирания полистирол има смисъл когато има опасност от намокряне (цикли на замръзване) при покрив и когато ще бъде подложен на натоварване - в основи и подове.
FMaster - специалист
Именно, за това става на въпрос, когато е частична изолацията и то на панели, винаги водата си намира път зад топлоизолацията - през фуги между панели, през стари или новообразувани пукнатини в панела и т.н. Оттам ако е изолация различна от XPS, сам си отговори. Извинявам се на колегата че му аокваме темата :weedman:
Tsilkov - майстор
Дам - схванах идеята :) . Пък мисля ,че на колегата(а и не само) ще му е полезно понеже прави точно това. Впрочем ти си първия човек които ми отговаря смислено защо трябва (то е ясно че заради бетона може) да се слага XPS при саниране на панелка =D>
8180 - майстор
Tsilkov написа:
Дам - схванах идеята :)
Аз пък не я схванах - ХПС е по-добра ХИДРОИЗОЛАЦИЯ от ЕПС? - съмнявам се. :)
VLADO66 - майстор
8180 написа:
Tsilkov написа:
Не, не поема вода,въпреки че ако попадне вода между него и стената и замръзне не знам какво лепило би издържало въпреки дюбелите :?
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Tsilkov написа:
Не. Става въпрос ,че при попаднала влага зимата започват цикли на замръзване/размръзяване. XPS понеже е водоплътен издържа поне десетократно повече на такива цикли (един колега беше приложил данни на някви американци,а и картите на производителите сочат подобни неща).Друга тема е какво става с лепилото и защо изобщо допускаме вода ,но все пак има някакъв смисъл да се сложи XPS.Аз до сега бях чувал отговори от типа "Понеже бетона е "паропреграда" за това отпред XPS".Това твърдение дори и да беше напълно вярно (а то е така само частично) пак показва само защо можем да положим XPS ,а не защо трябва което е коренно различно нещо :razz:
8180 - майстор
Цилков - съгласен!
И в допълнение да попитам - каква е съществената разлика с неизмазан или измазан (и напукан) тухлен зид?
Шири се (за мен с безпочвена категоричност) мнението: при бетон - XPS!
Преди години почти навсякъде в новото строителство се "шареше" фасадната изолация в този дух - уж "изравняваше" термомостовете.

А течове и цикли замръзване най-добре да няма - иди разчитай на мразостойки материали.
Ако разглеждаме пък кондензна влага, пак не се връзват читаво нещата - външните материали е хубаво да са възможно по-паропропускливи, т.е. пак - ЕПС. Понякога може (както пишеш) и ХПС, по други съображения.
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Преди години почти навсякъде в новото строителство се "шареше" фасадната изолация в този дух - уж "изравняваше" термомостовете.
То от изравняването има смисъл, ама същото вече можеш да го направиш с "графитен ЕПС".Пък и си става доста сложно защото като направиш застъпване на цели парчета става от фасадата 1/3 прозорци,1/3 обикновен стиропор и 1/3 графитен/ХПС. Имам горчив опит какво забъркаха едни майстори-монтажници като им бях предписал такова нещо по проект :rolleyes:
8180 написа:
външните материали е хубаво да са възможно по-паропропускливи
Абсолютно съм съгласен ,а и бетона не е чиста паробариера (не случайно на плоските покриви отдолу се слага паропреграда) - той по скоро задържа парата и не позволява да стане "кондензен фал" като с тухла+ХПС.

P.S.Лошото е и че ЕПС не е чак толкова пропусклив защото за да стане топлоизолационна система му трябват лепило,шпакловка и мазилка (примерно силиконова).
conrad - напреднал
Благодаря на всички за отговорите, помогнахте ми!

Тема "Съвет за топлоизолация и избор на материал!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: