Tsilkov написа:Не говорим за фасада а за частично покритие, на фасада от стоманобетон ...VLADO66 написа:За ТИ може да мине по чл.151 от ЗУТ тъй като не се променят конструктивните части от сградата.Няма как да се мине защото там е изрично указано че е за вътрешни преустройства.В същото време обаче в ЗУТ няма явен механизъм който да набаута "полагането на топлоизолация" в графа "съществени отклонения - незаконно строителство" по чл.224 от ЗУТ.
profy написа: Монтирането на външна топлоизолация е приравнена на строеж по ЗУТ,С цялото ми уважение към знанията по тематиката - тука бих поспорил.Правилно че с РС(разрешение за строителство) по ЗУТ(а не че е строеж
за който се изисква проект по част "Отопление, ввентилация и климатизация",
подчаст "Топлоизолация" - която се разработва от проектант с пълна проектантска правоспособност.
Втората подчаст "Енергийна ефективност" при подобен вид топлотехническо саниране на сградата/апартамента,
отпада.
За сведение - тя се разработва от физическо или юридическо лице със сертификат по "Енергийна ефективност" .).Никъде обаче не следва че е с проект ОВК!По-скоро следва че е с проект "Архитектура" макар и това да е полуволна трактовка опираща на Наредба 4.Подчаст "Топлоизолация" в "Наредба 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти" няма!Интересно защо реши ,че "Енергийна ефективност" отпада?Освен това за ЕЕ не се изисква сертификат а проектантска правоспособност.Сертификата е за доклад по тази част.
FMaster написа: В твоя случей ... XPS, успех!Каква е причината - аз не виждам приемущество на XPS когато говорим за фасада?
FMaster написа: Не говорим за фасада а за частично покритие, на фасада от стоманобетон ...Добре де какви са му предимствата при стоманобетонна фасада?Не се заяждам ,а просто ми е интересно защото масово се препоръчва а аз не виждам такива