Напишете въпрос свързан със санирането.
marian1 - майстор
Ами честно да ти кажа, в последните години не! Грунд под латекса има ли? Колко "ръце" латекс ще има? А и на ювка (когато съм виждал на времето) ставаше само при пряк досег с вода, а не с влажност в определени граници (или греша?)
П.С. Подчертавам не съм против обикновения найлон, защото и аз го ползвам, а обръщам внимание че програмата не отчита това, и имах известна препирня в подобна тема.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
marian1 написа:
....влажност в определени граници ....
Именно в някакви граници. Доста неопределени, всъщност
8180 - майстор
marian1 написа:
П.С. Подчертавам не съм против обикновения найлон, защото и аз го ползвам, а обръщам внимание че програмата не отчита това, и имах известна препирня в подобна тема.
Кое не отчита програмата? Найлона или латекса?
marian1 - майстор
За латекса и грунда говоря - и подчертавам: Не съм се заигравал много с програмата, ползвах я отдавна, защото забелязах, че е по подробна на немски и не го разбирам много - може и да греша! Не съм се заглеждал и в латекса много много, но не си спомням да е спомената паропропускливост ( а може и да има) защото тези на варова основа, силно ми миришат на "Нелатекс" :lol: А разсъжденията ми са, че след 2-3-4 ръце грунд/латекс едва ли ще има преминаване. Но въпреки това аз се подсигурявам с найлон.
Отделно преминаване през каменна вата - нещо съм позабравил нещата - но по спомен не преминаваше - това за конденза стигнал до стената. А ако случайно достигне - ми е любопитно какво ще е количеството и няма ли да се абсорбира от стената - съответно премине в атмосферата.
8180 - майстор
marian1 написа:
За латекса и грунда говоря
Аха, и на мен ми беше интересно.
С изключение на най-северните райони, американците се отказват вече от найлона и търсят по-леки паропрегради, вкл. пароНЕпропусклив латекс и даже двупосочни фолиа.

Не го намирам в калкулаторите. Някъде имах данни за някакъв латекс и би могло да се въведе като собствен материал в програмите, но не е особено актуално при нашето монолитно строителство, изначално в пъти по-непропускливо от дървен "фрейм", ОСБ и вата.

Нещата се определят от най-непропускливия слой в стената - навътре от него трябва да са още по-непропускливи или паробариера.
marian1 - майстор
Ами ако не ти е проблем - дай малко сведения за двупосочно фолио - как действа.
Няма сми от данни за латекс, сигурен съм, че всеки ще е с различна пропускливост и отново сметката няма да е точна.
П.С. не ми харесва идеята за напълно непропусклив латекс - губят се качествата на ГК, които се толкова много рекламирани - поемането и отдаването на влага и плавно регулиране на влажността.
Въпреки че в къщи, смятам това не се постига в задоволителни граници - може би (отдавам го) това е от латекса. Пример мога да дам зимно време - влажността е ниска и аз карам скъпата да простира на сушилка в хола. След едно денонощие влажността се повишава, но само при едно проветряване влажността спада и после не се връща чак толкова забележително, и влажността е отново ниска. Всичко е в найлон и картон или фибран и картон - панелка. Което ме кара да мисля, че това е само рекламен трик при наличието на латекс за финиш.
8180 - майстор
marian,
Първо попаднало в Гугъл
Ако не четеш En, поне понятията ще си преведеш - имаше някъде и на Бг. Аз съм малко скептичен, а и ми отпадна "дървения" проект.
Не съм сигурен дали съм разбрал докрай разсъжденията ти за регулиращата функция на гипсокартона. За дървото и др. се твърди същото, НО главно от търговци и "купени" науковци, според мен (любител съм в материята).
Ако си зададеш някакъв елементарен проект в Калкулатора на Марисан (банера), под първите резултати излизат и теоретични разяснения. Пише, че до 3% конденз спрямо теглото на слоя (гипсокартона при теб) е безпроблемно. Калкулаторът изчислява количествено натрупаната влага помесечно, ако зададеш правилните данни и можеш да си анализираш.

При време мога да спомогна - доста съм го гледал този, уникален за мен, БЕЗплатен Калкулатор.

П.П. Това, което пишеш за влагата при теб е за завиждане - не си спомням дали си го споделял решението във Форума. =D>

П.П.2. Не сме много извън темата, но питащият да прощава.
marian1 - майстор
Към Автора: Много се извинявам за направеното от мен отклонение в твоята тема с други проблеми.
За твоята тема ще ти отговоря така: Ако ще слагаш каменна вата, ще ти е необходимо и изграждането на рамка и поставяне на паропреграда ( найлон) и тогава картон.
Ако не ти се занимава - можеш да постъпиш по следния начин: Лепиш си фибранче с пяна и после си лепиш картона пак с пяна - аз така съм си направил на външните стени, отвътре, за сега нямам проблеми.
Виждал съм и готово направени гк+фибран но не знам каква е цената, и дали е изгодно ако гониш и бюджет. Ако не гониш бюджет - смятам, че е по добре с каменна вата.
Леко отклонение - не разбирам защо държиш на каменна пред минерална, още повече, че е за вътрешно - но всеки има вкус!
Към 8180 - пропуснал си - за последно писахме, мисля тази или предишната зима - даже разделиха темата - но не и помня името. Имах ако не се лъжа и качена снимка от същия този калкулатор на стените ми.
George.Georgiev - специалист
marian1 написа:
Към Автора: Много се извинявам за направеното от мен отклонение в твоята тема с други проблеми.
За твоята тема ще ти отговоря така: Ако ще слагаш каменна вата, ще ти е необходимо и изграждането на рамка и поставяне на паропреграда ( найлон) и тогава картон.
Ако не ти се занимава - можеш да постъпиш по следния начин: Лепиш си фибранче с пяна и после си лепиш картона пак с пяна - аз така съм си направил на външните стени, отвътре, за сега нямам проблеми.
Виждал съм и готово направени гк+фибран но не знам каква е цената, и дали е изгодно ако гониш и бюджет. Ако не гониш бюджет - смятам, че е по добре с каменна вата.
Леко отклонение - не разбирам защо държиш на каменна пред минерална, още повече, че е за вътрешно - но всеки има вкус!
Към 8180 - пропуснал си - за последно писахме, мисля тази или предишната зима - даже разделиха темата - но не и помня името. Имах ако не се лъжа и качена снимка от същия този калкулатор на стените ми.
Привет,

относно камена или минерална мисля че няма значение при тестовете не открих разлики. Относно паропреградата какъв материал препоръчвате, защото найлона има стареене и се разпада след време. Има и такива който са с вградени дрожди и царевично нишесте за разграждане след време не знам кои материали визирате. Ако може да покажете пример на материал.
marian1 - майстор
Ако мен питате, защото мен сте цитирали - аз ползвам от найлона който се продава в железариите - има го в различни ширини. Сигурен съм, че се продава и специализиран, но не съм ползвал и не мога да кажа цената му. Надявам се да не е разпадащ се.

П.С. точно това имах предвид, за използването на вата - разликата в цената, а за вътрешно - няма сми от каменна. Необходимо е само сравнение на топлоизолационните качества на желания продукт.

Тема "Вътрешна изолация с каменна вата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: